Povestea vietii meleLegendarul Giacomo Casanova a fost și probabil va rămâne cel mai celebru seducător din toate timpurile datorită stilului său libertin de viață cunoscut prin prisma memoriilor scrise în ultimii săi ani de viață, la Castelul Dux din Boemia. După mulți ani în care prin Europa au circulat doar traduceri modificate și cenzurate ale Memoriilor, dintre care unele au fost ediții-pirat, în 2010 un donator necunoscut a cumpărat manuscrisul cu 9 milioane de dolari, pentru Biblioteca Națională a Franței, care l-a și publicat.

Viaţa mondenă şi amoroasă a lui Casanova a fost consemnată fără pudoare în miile de pagini ale Memoriilor sale, intitulate şi Povestea vieţii mele, autobiografie lipsită de complezenţă, care traversează Secolul Luminilor. Scrisă extrem de savuros, cartea – din care ediţia de faţă oferă o bogată selecţie – este considerată o capodoperă a literaturii, prin picanteria detaliilor, amploarea moravurilor descrise şi erudiţia autorului.

„Bucură-te de fiecare clipă trăită!” – Casanova

„Principala mea preocupare în viaţă a fost să-mi cultiv plăcerile simţurilor. Simţindu-mă născut pentru sexul opus, l-am iubit întotdeauna şi m-am lăsat iubit de el. Mi-a plăcut la nebunie savoarea meselor bune şi m-a pasionat tot ceea ce era menit să-mi incite curiozitatea.” – Casanova

Copilăria lui Casanova nu este deloc una tipică: acesta provenea din părinți actori, fiind un dezavantaj major în acele timpuri, a fost crescut de către bunica sa, este dat în gazdă la o femeie de cetățenie sârbă, iar apoi salvat de doctorul Gozii care îl primește în propria casă, locul în care se și îndrăgostește pentru pima dată.

La 16 ani este numit doctor în drept, ajunge în Paris unde trăiește o serie de aventuri amuzante, se întoarce în Veneția unde este întemnițat, dar reușește să evadeze, continuându-și viața călătorind prin diverse locuri precum: Stuttgart, Londra, Elveția, Wolfenbüttel și Spania.

Casanova iubea femeile, iar frumuseţea unora dintre ele îl subjugau fără drept de apel. Toate femeile despre care vorbeşte în memoriile lui erau de o frumuseţe aparte, dar cea mai apreciată calitate de către el era reprezentată de inteligența lor.

Casanova era un bărbat rafinat, cu un caracter puternic și o atitudine autentică, era un gurmand, iubea băuturile de calitate, în special vinurile, bijuteriile și țesăturile fine. De regulă îi era deosebit de uşor să obţină ce râvnea, după care lua drumul altei destinaţii, gata să se bucure de noi experiențe carnale. De câteva ori se gândeşte să-şi pună capăt zilelor pentru că nu se poate bucura de plăcerile oferite de câteva dintre femeile dorite de el, alteori se simte atât de jignit de respingerea unora dintre ele, încât îşi face bagajele, se urcă pe un vapor şi pleacă.

Un astfel de bărbat care iubeşte femeile şi pe care femeile îl iubesc deopotrivă, nu se gândeşte la căsătorie. Dar când Casanova o găseşte pe cea cu care e convins că vrea să îşi unească destinul, descoperă că este chiar fiica lui. Află acest lucru înainte ca între ei doi să se petreacă ceva, însă pe parcurs ce dorința de a o avea devine arzătoare, acesta lasă în urmă orice fel de piedică morală, la fel ca și ea, care era chiar dornică să petreacă o noapte alături de un bărbat ca el.

Povestea vieții mele este scrisă într-un stil atât de preţios şi de elegant, încât în ciuda numeroaselor pagini, care depășesc cu mult 700, constituie o lectură ușoară, necuprinzând cuvinte sau expresii vulgare.

Casanova (n. 1725, Veneţia), „scandalosul şi insolitul veneţian, nu a fost doar ceea ce s-a crezut: un aventurier, escroc şi libertin. Ci şi poetul, memorialistul, filosoful, muzicianul ale cărui Memorii au fost considerate «adevărata Enciclopedie a secolului al XVIII lea».”Blaise Cendrars

„Puţine persoane îi pot egala cunoaşterea, inteligenţa şi imaginaţia.”Lamberg

 

Cartea poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro