Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

George Orwell: Ferma animalelor

ferma-animalelor-top-10_1_produs
“În vremuri ale înşelătoriei universale, a spune adevărul este un act revoluţionar.”( George Orwell)

Despre carte

Aparuta la editura Polirom, Ferma Animalelor a inspirat o celebra animatie difuzata in anul 1954, reluata in 1999 de un film in care vocile personajelor au fost dublate, printre altii, de Patrick Stewart, Julia Louis-Dreyfus si Peter Ustinov.

Cand animalele de la ferma isi alunga stapanul betiv, toate sunt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceste peste program, productivitatea creste si, pentru moment, toate gurile sunt satule. Regulile de aur ale colectivitatii vor fi inscrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sunt egale, niciun animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Dar nu va trece mult pana cand porcii vor prelua conducerea fermei si se vor bucura de toate privilegiile puterii. Punctul culminant al utopiei Ferma Animalelor poate fi inteles fie si numai din ultima regula care mai ramane inscrisa pe hambar: „Toate animalele sunt egale, numai ca unele animale sunt mai egale decat altele”.

„Ferma Animalelor este o fabula politica plina de intelepciune, de compasiune si de invataminte pentru vremurile pe care le traim.” (New York Times)

George Orwell transpune in aceasta carte, prin intermediul animalelor, realitatea societatii actuale. Unde conducatorii sunt reprezentati sugestiv de animalele inteligente, viclene si nemiloase. Acest roman impresioneaza mai ales prin povestea aflata in spatele cuvintelor si prin schimbarile ei subtile.

Ferma animalelor nu aduce doar o critica asupra conducatorilor din ziua de azi, ci si acelora care se lasa condusi de ei si le accepta toate mofturile fara sa reactioneze si sa incerce sa-si schimbe pozitia in societate.

Aceasta carte iti aduce un val de sentimente aflate in contradictoriu: mila si ura, dispret si totusi un strop de intelegere.

Este o lectura usoara, relaxanta, pe care o poti considera mai mult o povestioara decat un roman. Stilul, constructia si subtilitatea folosita de autor fac din aceasta carte una exceptionala pe care trebuie neaparat sa o citesti.

In ciuda faptului ca autorul a scris cartea ca o critica sub forma unei parodii la adresa societatii rusesti, din perioada liderilor sovietici care au instaurat un regim totalitar, aspectele evidentiate in roman se pot asocia foarte bine cu situatiile politice din societatea noastra actuala.

Revista Time a ales „Ferma animalelor ” ca fiind una dintre cele mai bune 100 de romane scrise în limba engleză (între 1923 și 2005), la numărul 31 pe lista celor mai bune romane din secolul XX. A câștigat un Premiul Hugo retrospectiv în 1996 și este inclusă între Marile cărți ale Occidentului.

Despre autor

George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist și reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor. A scris romane, eseuri și critică literară.
George Orwell este autorul a două faimoase romane satiră în care atacă totalitarismul:
Ferma Animalelor (1945) și O mie nouă sute optzeci și patru (1949).
Orwell a mai publicat un roman, O gură de aer (Coming up for Air), în 1939. În august 1941 Orwell a început să lucreze pentru Eastern Service of the British Broadcasting Corporation (B.B.C.). Sarcina principală consta în a scrie editorialul unei emisiuni radiofonice în care să comenteze evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial. Comentariile sale au fost difuzate mai apoi din 1941 până în 1943 în India. În aceeași perioadă Orwell a lucrat și pentru ziarul The Observer.

În anul 1943, Aneurin Bevan, editorul ziarului socialist Tribune, l-a recrutat pe Orwell ca director editorial, având sarcina de a scrie un editorial săptămânal, intitulat Cum îmi place (As I Please). Stilul său lucid și clar l-a transformat într-un jurnalist de campanie imbatabil, iar polemicile din această epocă conțin pagini de mare talent jurnalistic.

This article has 1 comment

  1. Bookish

    Mie nu mi s-a părut o carte relaxantă. Da, lectura a curs repede, dar ideile mi s-au părut deprimante. Acum depinde de fiecare cum cataloghează o carte relaxantă (pentru mine relaxante sunt cele cu idei uşurele, fără prea mult substrat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares