Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Gabriel García Márquez: Un veac de singurătate – în curând pe Netflix

Netflix a anunțat cu puțin timp în urmă vestea că va lansa un serial adaptat după romanul Un veac de singurătate de Gabriel García Márquez.

Conform Netflix, familia autorului a fost de acord pentru prima dată în ultimii 50 de ani cu proiectul privind ecranizarea acestui roman.

Un veac de singurătate este cea mai cunoscută operă a lui Márquez pentru care în 1982 a primit și Premiul Nobel pentru Literatură.

un veac de singuratate

Sursa: Pinterest

Prima ediție a romanului a fost publicată în 1967 la Buenos Aires, Argentina și a fost tradus în 35 de limbi iar vânzările au depășit 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. În anul 2007 la cel de-al patrulea Congres Internațional de Limbă Spaniolă care a avut loc în Columbia cartea fost cotată, după importanță, ca fiind a doua operă literară majoră scrisă în limba spaniolă, după Don Quijote a lui Miguel de Cervantes.

În 1967, The New York Times scria că: „Un veac de singurătate este prima operă literară, dupa Geneză, care ar trebui să fie citită de întreaga omenire.”

Acțiunea din roman are loc în America de Sud și redă evoluția satului fictiv Macondo pe parcursul existenței sale de numai un veac, având în prim-plan familia întemeietoare a acestuia, denumită Buendía.  Cuprinsul cărții portretizează cele șapte generații ale acestei familii care se dezvoltă ca prezențe epice pe parcursul poveștii.

„La Macondo nu s-a întâmplat nimic, nu se întâmplă nimic şi nu se va întâmpla niciodată nimic. Satul acesta este un sat fericit.”

Titlul romanului semnifică sentimentul lugubru al singurătății pe care îl trăiesc membrii familiei Buendía în toate aspectele vieții lor.

„Omul nu moare când ar trebui să moară, ci atunci când poate.”

Romanul cuprinde portrete memorabile precum José Arcadio, întemeietorul satului Macondo, un patriarh idealist, un vizionar care își pierde mințile în nenumăratele experimente alchimiste; Ursula, soția sa, întruchiparea răbdarii și totodată forța care ține familia unită; Rebeca, sălbatică și pasională, dominată de simțuri sau Aureliano, fiul lui José Arcadio, colonel și erou legendar al războiului civil, un om incapabil de iubire, mânat doar de orgoliu și ghidat de intuiții misterioase.

„Un secol de dat în cărţi şi de experienţă o învăţase că istoria familiei nu era decât un angrenaj de repetiţii inevitabile, o roată turnantă care ar fi con­tinuat să se învârtească în veci, dacă n-ar fi fost uzura progresivă şi iremediabilă a osiei ei.”

Un veac de singurătate este o poveste despre viață și moarte, despre iubiri neîmpărtășite,  despre ciclicitatea timpului, despre păcat, desfrânare, incest, despre rivalități și războaie și mai ales despre pasiuni devoratoare, toate acestea fiind guvernate de cuvântul cheie al acestui roman: singurătatea.

„Trecutul nu e decât minciună, memoria nu are cale de întoarcere, orice primăvără trecută este irecuperabilă şi dragostea cea mai nebună şi mai statornică nu e decât un adevăr efemer.”

682eef86c45903ad836754fd23f79dad

Sursa: Pinterest

Gabriel García Márquez cunoscut ca fiind „scriitorul care a trăit pentru a-și povesti viața”, este considerat unul dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX și unul dintre cei mai buni autori în limba spaniolă. Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic.

Autorul declara într-un interviu:

„Problema cea mai importantă pentru mine a fost să șterg linia de demarcație care separă ceea ce pare real de ceea ce pare fantastic, fiindcă în lumea pe care încerc s-o evoc această barieră nu există. Aveam nevoie de un ton convingator care prin propriul său prestigiu să facă verosimile lucruri aparent neverosimile, și asta fără să tulbure unitatea narațiunii…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares