Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Gabriel García Márquez: Dragostea în vremea holerei

Dragostea în vremea holereiDragostea în vremea holerei este un roman dedicat romanticilor incurabili, o avalanșa de sentimente care te încearcă de la prima până la ultima pagină, un simbol al posibilităţii ca orice relaţie bazată pe iubire adevărată să supraviețuiască tuturor încercărilor vieții.

,,Trăiseră destul împreună ca să-și dea seama că dragostea era dragoste oricând și oriunde, dar cu atât mai intensă cu cât se apropia de moarte.“

În tinerețe, Florentino Ariza și Fermina Daza trăiseră o pasionantă poveste de dragoste. Numai că viața îți rezervă uneori surprize… La început, când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, simte că viața lui s-a sfârșit. Deși își găsește echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri și nu numai… (cele 622 de relații amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Așa că, după 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despărțire, Florentino își reînnoiește declarația de dragoste în fața femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, șansa unui nou început? Dragostea în vremea holerei, una dintre cele mai frumoase și mai tragice povești de dragoste din literatura universală, a fost ecranizată în 2008, adaptarea pentru cinema a romanului fiind făcută de scenaristul Ron Harwoord, câștigător al Premiului Oscar și al Globului de Aur.

Florentino Ariza, un tânăr fără posibilități materiale, se îndrăgostește nebunește de Fermina Daza, fiica unui negostor proaspăt sosit în oraș, pe când amândoi aveau 20 de ani, mărturisindu-și dragostea printr-o scrisoare, la care Fermina îi răspunde, astfel începând o frumoasă și secretă poveste de dragoste între cele două personaje. Aceasta este curmată de tatăl fetei, iar Fermina se căsătorește cu un tânăr doctor bogat și respectat în oraș – Juvenal Urbino. Florentino își trăiește viața încercând să caute alinarea în paturile a sute de femei, așteptând moartea doctorului timp de cincizeci și unu de ani, nouă luni și patru zile pentru a-i mărturisi iubirii vieții sale, din nou, dragostea neclinită de ani.

Florentino Ariza este tipul sentimentalistului exagerat clasic, poate puțin prea siropos și romantic pentru aspirațiile Ferminei, un posibil motiv pentru care ea ajunge să-l și respingă la un moment dat. Fermina alege să trăiască alături de doctorul Juvenal Urbino, având parte de o căsătorie lipsită de pasiune, dar care se întemeiază pe stabilitate, ceva opus romantismul lui Florentino Ariza. Chiar daca inițial pare ușor de descifrat, Fermina Daza devine pe parcurs axa centrală în jurul căreia se rotește acțiunea întregului roman. Fiecare dintre personajele centrale este supus fluctuaţiilor. Maturizarea lui Florentino de sub semnul romantismului exagerat se face prin încercarea lui de a avea cât mai multe relații intime cu diverse femei, fără a-și dărui inima niciuneia dintre ele de-a lungul vieții, deoarece aparținea deja unei singure persoane. Toate aceste elemente constante dezvoltă în sufletul lui Florentino conștiința că dragostea trebuie trăită în prezent. El urcă pe scara socială motivat doar de gândul că o poziţie înaltă ar putea să-l aducă mai aproape de Fermina şi, deşi are zeci de amante, dragostea pentru Fermina nu îi este alterată şi nici nu încearcă să o uite prin alte femei.

Romanul devine un ,,joc” cinic pentru persoanejele principale și o lecție despre dragoste, respect și infidelitate pentru cititori deoarece Florentino se îngrijește ca reputația să nu-i fie pătată pentru că nu vrea ca aventurile lui să ajungă la urechile Ferminei, iar Fermina îi rămâne fidelă soțului pentru jumătate de veac în ciuda episoadelor de infidelitate ale doctorului Urbino.

Nu în ultimul rând, Dragoste în vremea holerei este şi un roman al căsniciei, pentru că relaţia dintre Fermina şi soţul ei este descrisă în amănunt, cu focusul pe micile tabieturi enervante, dar mai ales pe înţelepciunea de a şti să treacă peste probleme. Deşi nu a fost caracterizată de pasiune, căsnicia lor a depăşit şi momentele de distanţare, şi adulterul, şi plictiseala, cei doi ajungând, spre bătrâneţe, să ştie ce vrea sau ce gândeşte celălalt doar printr-o simplă privire.

Despre autor:

Gabriel García Márquez

Sursa: Google Images

Gabriel García Márquez sau Gabo, cum este cunoscut în America Latină, este un romancier, nuvelist, scenarist și jurnalist columbian. Este considerat unul dintre cei mai importanți autori ai secolului XX, iar talentul său a fost răsplătit cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1982.

A abandonat școala de drept pentru o carieră în jurnalism. Încă de la început, și-a manifestat dezaprobarea față de politica externă și cea a țării sale.

A fost căsătorit cu Mercedes Barcha începând cu anul 1958, cu care a și avut doi băieți: Rodrigi și Gonzalo.

Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic, iar cele mai cunoscute romane care îi poartă semnătura sunt: Un veac de singurătate (1967) și Dragostea în vremea holerei (1985).

Cartea poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares