Frica de boală. Cum să o înţelegem şi să o depăşim
„Grija permanentă pentru sănătate este şi ea o boală“ (Platon)
Vrem, nu vrem, boala este o realitate a vieţii fiecăruia, căci nu putem spune niciodată despre cineva că este în mod absolut bolnav sau sănătos. Iar teama de a ne îmbolnăvi este specifică naturii umane, fiindu-ne tuturor, în esenţă, frică de suferinţă, implicit de moarte, de inexistenţă.
Dar ce înseamnă a fi cu adevărat sănătos? Care este limita ştiinţifică dintre boală şi sănătate? În mod eronat suntem obişnuiţi să credem că sănătatea este acea stare specifică absenţei bolii şi viceversa. Obsesia de a fi cât mai sănătoşi cu putinţă, într-o eră în care cultul wellness-ului atinge cote industriale, devine în sine o boală grea: hipocondria sau boala închipuită.
Cu toţii suntem azi din ce în ce mai interesaţi de sănătatea trupului, căutăm diete naturiste, apelăm la tot felul de tratamente alternative, ne promitem să renunţăm la fumat, să facem mai mult sport sau ne ferim de microbi sau de virusuri cu orice preţ – toate din credinţa că o viaţă trăită în boală este o viaţă care nu merită trăită. Există însă şi un revers în căutarea obsesivă a sănătăţii şi anume teama exagerată de boală sau, mai periculos, negarea afecţiunilor reale.
Editura Trei ne propune o incursiune practică în sferele psihologiei bolii, aducând cititorul în lumea fricii patologice de boală şi a efectelelor pe care aceasta le are atât la nivel psihosomatic, cât şi psihoafectiv.
Cu ce te poate ajuta această carte?
„Frica de boală. Cum să o înţelegem şi să o depăşim“ este în primul rând o lectură accesibilă oricărei categorii socioprofesionale. Este o carte practică, aşa cum indică şi numele seriei, având în primul rând un rol de conştientizare şi educare a publicului în ceea ce priveşte teama nejustificată faţă de boală, în plan secund cartea îmbrăcând un rol cu potenţial curativ.
Modul direct, explicit şi structura de tip ghid în care sunt expuse noţiunile de boală şi sănătate, precum şi prezentarea genezei şi remediilor bolilor „închipuite“, trecute prin prisme medicale, psihologice, emoţionale şi pe alocuri parapsihologice, dau acestui titlu o utilitate concretă în viaţa cititorului.
Cartea surprinde şi prin îmbinarea reuşită a concepţiilor antice privind legătura directă dintre boala fizică şi gândurile pe care le nutrim cu descoperirile medicinei moderne în ramura psihanalizei. Deşi nu mai este de mult o noutate, modul în care gândim în fiecare zi are efecte reale şi directe asupra vieţii noastre şi asupra mediului în care trăim. Autorii reliefează aici legătura strânsă dintre gândirea conştientă şi cea inconştientă în relaţie cu populara ipohondrie, oferind şi o serie de tehnici practice precum meditaţia, autosugestia sau terapia cognitivă.
Utile pot fi şi chestionarele cu scop autodiagnostic, în care cititorul este invitat să-şi cunoască îndeaproape sursa fricilor sale legate de boală.
Cu toate că autorii, Hans Morschitzky şi Thomas Hartl, abordează fenomenul hipocondriei prin prisma sistemului de sănătate german, studiile de caz prezentate întăresc argumentarea de ansamblu a lucrării, ajutând cititorul la crearea unei concluzii coerente privind legătura dintre grija exagerată pentru sănătate, teama de boală şi negarea ei, precum şi felul în care ne pot afecta viaţa simptomele false asociate hipocondriacilor.
Cui se adresează?
Cartea de faţă este recomandată atât celor interesaţi de psihologie, psihoterapie, medicină complementară sau autovindecare, cât şi celor care activează în aceste domenii, în primul rând datorită stilului accesibil – cu limbaj uşor medical, însă nepretenţios -, dar mai ales datorită complexităţii date de interdisciplinitatea pe care această lucrare o prezintă în tratarea subiectului propus.
În ceea ce priveşte elementele de autotratament ale cărţii, în situaţia în care cititorul consideră că ar putea suferi de unele tulburări hipocondriace, acesta este sfătuit să caute echilibrul complementar dintre noţiunile dobândite prin lectura individuală şi sprijinul unui psihoterapeut.
Despre autori
Hans Morschitzky, reputat psihoterapeut austriac, practician în cadrul Spitalului de Psihiatrie din Linz (Austria), cu bibliografie preponderentă în aria tulburărilor psihosomatice şi anxioase.
Titluri reprezentative scrise în germană şi traduse în mai multe limbi, printre care şi engleză: Coming Out of Your Shell – Overcoming Social Anxiety; When the Soul Speaks Through the Body (Understanding and Healing Psychosomatic Disorders); The Fear of Failure and How to Conquer It.
Thomas Hartl, jurnalist de ştiinţă, născut în Austria. A studiat Dreptul, dar s-a orientat către publicistică. În presa autohtonă de specialitate a publicat sute de articole pe teme de sănătate şi stil de viaţă sănătos.
Pe lângă prezenta lucrare, este co-autor al Coming Out of Your Shell – Overcoming Social Anxiety, alături tot de H. Morschitzky.
Articol scris de Gabriel Ban