Franz Kafka: Scrisoare către tata
,,Căsătoria, întemeierea unei familii, acceptarea tuturor copiilor care vor veni, întreținerea lor în lumea asta nesigură, și poate chiar într-o măsură și îndrumarea lor, aceasta este, după convingerea mea, lucrul cel mai de seamă pe care poate să-l reușească un om.”
Apărută la editura Humanitas ,,Scrisoare către tata” este o carte fabuloasă care se numără printre cele mai apreciate capodopere ale literaturii universale.
,,Scrisoare către tata” este un strigăt dornic de libertate de la un tânăr introvertit ce a crescut în umbra tatălui său, neavând curajul niciodată să îi spună ce simte cu adevărat.
Impulsionat de senimentele adunate în urma eșecului de a se căsători și de a-și întemeia o familie, Kafka scrie aceasta carte autobiografică adresată tatălui său, în care, fără a-l invinui, explică starea de sufocare în care a crescut.
,,Ai sacrificat totul pentru copii tăi și mai ales pentru mine, ca urmare, eu am trăit întodeauna fără nici o grijă și în belșug, am avut libertatea deplină să învăț ce am vrut, n-am avut nici un motiv să mă preocup de grijile vieții de toate zilele sau să resimt vreo altă grijă de orice fel; tu, în ce te privește, n-i pretins nici o mulțumire pentru toate acestea, știi foarte bine ce înseamnă <<recunoștința copiilor>>, dar te-ai fi așteptat totuși la ceva în schimb, la vreun semn de simpatie; în loc de toate astea, eu m-am ascuns întodeauna de fața ta, în camera mea, cu cărțile mele, țicniții mei de prieteni, cu gândurile exaltate.”
Prin această carte Kafka nu își învinuiește tatăl, ci pur și simplu este o defulare a presiunii emoționale acumulate până atunci. Faptul că nici sub acest impuls el nu găsește suficient curaj să îi spună aceste lucruri față în față și chiar și atunci când o face în scris, nu vrea să îi înmâneze personal scrisoarea, denotă autoritatea pe care o are tatăl său asupra familiei.
În ,,Scrisoare către tata” găsim un Kafka sensibil și introvertit, cu cel mai scăzut nivel de încredere în sine, asta datorându-se influenței sufocante a tatălui său ce nu i-a permis să aibă proprile visuri și să aibă ocazia să muncească pentru ele. Chiar și atunci când este eliberat și nu mai trăiește împreună cu părinții săi, aceștia continuă să îi implementeze anumite concepții, nefiind de acord cu deciziile luate de el. Toate aceste elemente au influențat personalitatea lui Kafka, plin de sensibilitate, niciodată mulțumit de sine, singurul său refugiu fiind scrisul.
,,Scrisoare pentru tata” este o carte copleșitoare pe care trebuie neapărat să o citești cel puțin o dată în viață.
Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub.
Despre autor.
Franz Kafka a fost un scriitor de limbă germană originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, operele sale sunt caracteristice expresionismului și suprarealismului. Cu mesaje codificate, viziune grotească și halucinantă, cpodoperele sale unice au avut un mare impact asupr literaturii postbelice.
Dacă vrei să afli mai multe despre Muzeul inaugurat în cinstea scriitorului poți citi: http://iubescsacitesc.ro/9-muzee-care-trebuie-neaparat-vizitate-de-iubitorii-de-carte/