Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Fausto Brizzi: O sută de zile de fericire

O sută de zile de fericire

Sursa: Google images

Apărut la Editura TREI în colecția „Fiction Connection”,  O sută de zile de fericire” este un roman impregnat de melancolie, umor și duioșie ce ne amintește că viața e neprețuiă și că fiecare clipă contează.

„Pentru Lucio Battistini, aceasta e șansa de a-și petrece restul vieții așa cum ar fi trebuit mereu să o facă – prețuind fiecare moment.
Îi plac femeile, are multe defecte, dar și mult farmec personal – simpaticul Lucio Battistini a fost dat afară din casă de soție și doarme într-o încăpere din spatele cofetăriei pe care o deține socrul său. Însă vestea că are o tumoare malignă inoperabilă îi schimbă complet perspectiva asupra vieții.
Astfel încep cele o sută de zile pe care le mai are de trăit: Lucio se hotărăște să aibă grijă de familia sa, sa-și recucerească soția și să-și petreacă următoarele trei luni trăind la intensitate maximă.
Alcatuit din 100 de capitole scurte, unul pentru fiecare zi care i-a mai rămas de trăit lui Lucio, O sută de zile de fericire e delicios ca o gogoașă fierbinte și un cappuccino.”

De la început, de fapt din descriere chiar, știm că protagonistul Lucio Battistini va muri, poate puțin prea devreme, la doar 40 de ani. Acesta descoperă că are cancer la stomac în fază finală și nu mai poate face nimic în legătură cu asta. Doctorii îi estimează în jur de o sută de zile în care el va avea o stare de sănătate care îi permite să iși trăiască viața într-un mod aproape normal.

La început, protagonistul poate părea antipatic, însă spre finalul cărții acesta reușește să câștige compasiunea cititorilor. Cartea se bazează în mare parte pe flashback-uri din copilăria sa, fiind crescut de către bunicii săi și apoi din anii de școală generală și liceu petrecuți alături de prietenii săi. Împreună formau grupul celor patru mușchetari, aceste personaje rămânând alături de el până în ultimele clipe de viață.

Intriga romanului este reprezentată de infidelitatea lui Lucio. Acesta își înșală nevasta și apoi îi mărturisește acest lucru, iar pe perioada celor o sută de zile, încearcă să o recucerească. Astfel, familia lui, formată din soția Paola și cei doi copii Eva și Lorenzo, joacă un rol foarte important în această poveste, deoarece realizând faptul că mai are foarte puțin timp de trăit, Lucio decide că persoanele alături de care vrea să își petreacă ultimele momente sunt reprezentate de chiar membrii familiei lui, și depune toate diligențele în acest sens.

Personajul ne demonstrează că poate să fie un tată bun, un prieten bun, un ginere bun, un soț bun, chiar dacă la început faptul că el o înșala pe Paola, soția sa, este destul de deranjant.

Autorul descrie acțiunea  într-un cadru italian realistic, astfel poți ajunge să înveți multe lucruri despre Italia – artiștii și tradițiile sale, acest roman reprezentând o sursă foarte bună de cultivare.

Pe lânga reflecțiile sale interioare, acțiunile și gândurile sale, Lucio face și comparații între generații, privindu-și copiii dar și diferențele legate de tehnologie și dezvoltarea arhitecturii, magazinelor, etc.

O altă intrigă a cărții este repezentată de gogoașa care se află pe copertă, imagine care face trimitere la ocupația socrului – cofetar – și implicit la nocivitatea gogoșilor mâncate în fiecare zi.

O sută de zile de fericire este o carte recomandată celor pasionați de lecturi emoționante și realistice, dar și celor care trebuie să iși reamintească faptul că viața trebuie trăita, nu privită.

„O numărătoare inversă. O poveste originală şi plină de mesaje pozitive despre înţelesul profund al vieţii.” – Planeta de Libros

„Un roman despre fericire şi moarte. Mai precis, un roman despre ce se poate face cu ultimele o sută de zile de viaţă, în care protagonistul ia o hotărâre foarte clară: aceea de a fi fericit. Singurul său regret este acela că va trebui să moară pentru a începe să trăiască.” – Repubblica

„Un roman uluitor, care ne învaţă să savurăm fiecare minut ce ne-a fost dat pe acest pământ.” – librosquevoyleyendo.com

„Voi ce ati face daca ati mai avea o suta de zile pana la moarte?
Iata niste sugestii:
V-ati duce la birou sau la scoala maine-dimineata?
Ati face dragoste in fiecare ora cu persoana pe care o iubiti?
Ati vinde totul si v-ati muta la tropice?
V-ati ruga la Dumnezeul in care credeti?
V-ati ruga la un Dumnezeu in care nu ati crezut niciodata?
Ati urla pana cand ati ramane fara suflare?
Ati privi la nesfarsit in tavan, sperand sa se prabuseasca peste voi si sa va ucida?”

Despre autor:

Fausto Brizzi

Sursa: Google images

Fausto Brizzi este un cunoscut regizor, scenarist și producător italian, apreciat pentru comediile sale spumoase (Ex, Barbați contra Femei, Nebune după mine, Ghici cine vine de Crăciun) și câștigător al premiilor David di Donatello, Nastro d’Argento si Telegatto încă de la prima sa comedie (Noaptea de dinaintea examenului, 2006).
Cu O sută de zile de fericire, debutul său literar, Brizzi a cucerit piața editorială mondială la Târgul de Carte de la Frankfurt din 2013, când romanul său se afla încă în faza de manuscris. Drepturile de publicare ale carții au fost vândute în peste 20 de țări, urmând ca în 2015 să fie ecranizată, în regia autorului.

„O sută de zile de fericire” poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/o-suta-de-zile-de-fericire/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares