Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

F. Scott Fitzgerald: Marele Gatsby

10
„Proba de foc a unei inteligenţe de prima mână este abilitatea de a avea în minte două idei diametral opuse în acelaşi timp, păstrându-şi totuşi abilitatea de a funcţiona.” (F. Scott Fitzgerald)

Cheia cărţii.

Autorul conturează imaginea unei Americi prospere dar haotice, din anii ’20, predominată de Jazz, femei frumoase şi spectacole. Un adevărat scenariu de film, în care Gatz, îşi schimbă în totalitate viaţa, devenind din student la Oxford, un gangster, traficant de alcool şi apoi milionar. Toate acestea datorate iubirii pe care i-o purta lui Daisy Buchanan, care nu se împlineşte însă.

Foarte puternic vizual, povestea imposibilă de dragoste are o înfăţişare uneori tragică. O imagine a nostalgiei unui vis neîmplinit. Legenda Marelui Garsby impresionează prin măiestria cu care F. Scott Fitzgerald o derulează, dând impresia vizionării unui film, ce exprimă foarte multe sentimente.

Povestea cărţii.

Acţiunea se pretrece în anii ’20, unde suntem întroduşi în New York de către Nick Carraway, un tanăr dornic de schimbare, fascinat de visul american şi doritor de succes, împărtaşeşte povestea transformării lui James Gatz în Jay Gatsby.

Ceea ce am remarcat şi mi-a facut plăcere, este faptul că cel mai mult se remarcă personalitatea şi caracterul personajelor şi modul în care actiunile le sunt afectate de emoţii. Este impresionant cum scriitorul clasic reuşeşte să prezinte clar defectele şi calităţile unui personaj, conturându-l perfect. Bogăţia este singura motivaţie a personajelor, singura plăcere, singurul interes, tot universul lor se rezumă la bani. Astfel, niciunul dintre ei nu este un model demn de urmat din punct de vedere moral. „Fiecare, la scara propriei biografii este tot ceea ce poate da mai bun lumea din care se trag. Strălucirea bogăției acaparează mintea multora dintre eroi, însă aceasta se întâmplă doar pentru că bogăția reprezenta cea mai accesibilă formă a alterității.”

Personajul care-ţi acaparează cel mai mult atenţia este, bineînteles, Jay Gatsby. La început se înfăţişează precum un mister, însă descoperindu-l ajungi să-l priveşti cu admiraţie. Sensul pe care l-a dat vieţii lui, determinarea de care a dat dovadă, dar mai ales ambiţia, care l-a condus către împlinirea dorinţei sale, au fost calităţile care au făcut din acest personaj un adevărat model şi o adevărată legendă.

Motive să citeşti.

  • Pentru că „Marele Gatsby” este una dintre cele mai puternice și mai tulburătoare povești de dragoste din literatura sec. XX, scrisă în 1925 de Scott Fitzgerald.

 

  • Pentru că descoperi, alături de Nick Carraway, că adevărul este crud uneori si doare, însă fuga nu este o soluţie . În general oamenii au tendinţa să fugă atunci când dau de greu, dând dovadă de laşitate, ei bine această carte te învaţă, te ambiţionează să lupţi pentru ceea ce crezi tu că este bine.

 

  • Pentru că, în final, ne este prezentată şi o prietenie adevărată, aceea dintre Jay Gatsby şi Nick Carraway. O prietenie demnă de invidia multora.

Despre autor.

Scott Fitzgerald (pe numele său complet Francis Scott Key Fitzgerald) este un scriitor american care face parte din scriitorii Generației Pierdute, a epocii Jazului și a nebunilor anilor ”20. Axat în proza sa, preponderent pe societatea americană din perioada interbelică, Fitzgerald a scris patru romane, l-a lăsat pe-al cincilea neterminat și a scris numeroase nuvele.

Ce mai poţi citi de la acelaşi autor.

Dincoace de paradis, Strania poveste a lui Benjamin Button, Cei frumoși și blestemați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares