Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Erich Fromm: Arta de a iubi

img54„..iubirea înseamnă uniune cu condiția păstrării propriei integrități, a propriei individualități.. În iubire, apare paradoxul că două ființe devin una și rămân totuși două.”

Apărută la Editura TREI ,,Arta de a iubi” este o carte captivantă, o lectură relaxantă și potrivită pentru un weekend însorit.

Dacă te aștepți la o simplă carte care să te instruiască în arta iubirii, atunci vei rămâne dezamăgit. Este avertismentul pe care îl anunță autorul încă de la prima pagină, și asta pentru că ,,Arta de a iubi” este o carte profundă, de dezvoltare personală, care analizează și infățișează toate formele iubirii( iubirea maternă, iubirea erotică, iubirea de sine, iubirea de Dumnezeu) și nu numai.

Cartea este împărțită în două părți mari: Teoria iubirii și Practica iubirii.

În prima parte, Teoria iubirii, este relatată geneza iubirii și cum aceasta s-a dezvoltat pe parcurs. Autorul pune accentul pe elemente importante ce trebuie să stea la baza iubirii: grija, respectul, responsabilitatea și cunoașterea.

În schimb, în a doua parte, Practica iubirii, Fromm vorbește de o iubire matură care are nevoie de concentrare, disciplină, răbdare și preocuparea majoră. 

,,Dacă pot spune cuiva Te iubesc, atunci ar trebui să pot spune: Te iubesc în toţi oamenii, prin tine iubesc întreaga lume, în tine mă iubesc pe mine însumi.”

O carte relaxantă și care are multe de oferit, o lectură pentru cei care consideră, asemeni lui Fromm, că iubirea este o artă care necesită multă răbdare și efort pentru a ajunge la acel nivel în care poți asemăna iubirea cu o portiță de eliberare care îți oferă totodată, un sentiment de împlinire.

,,În anii 1970, am fost adeseori martor al felului deosebit în care Fromm își exprimă iubirea. O simțeam în felul în care începea o conversație cu cineva. Și, mai presus de toate, o simțeam în felul în care se raporta la soția lui, Annis: când o săruta în lift, când își lua rămas bun, când o privea și o atingea. Capacitatea lui Fromm de a dărui iubire poate fi resimțita chiar și azi de cei care citesc Arta de a iubi. “– Rainer Funk, psihanalist și fost asistent al lui E. Fromm

,,Iubirea nu este în primul rand o relație cu o anumită persoană. Ea este o atitudine, o orientare a caracterului care determină relaționarea unei persoane cu lumea ca întreg și nu doar cu un unic <<obiect>> al iubirii. Dacă cineva iubește doar o altă persoana și este indiferent față de restul semenilor săi, iubirea sa nu este iubire, ci atașament simbiotic sau autocentrare amplificată. “– Erich Fromm

Fragment din carte:

“Să iubești pe cineva este o actualizare și concentrare a puterii iubirii. Afirmația fundamentală conținută de iubire este îndreptată către persoana iubită ca întruchipare a calităților esențial umane. Iubirea unei persoane implică iubirea omului ca atare. Această „diviziune a muncii”, așa cum îi spune William James, prin care cineva își iubește familia, dar este lipsit de sentimente pentru „străin” este un semn al unei incapacități fundamentale de a iubi. Iubirea de oameni nu este, asa cum se crede adesea, o abstracțiune care vine după iubirea pentru o persoană anume, ci este premisa celei din urmă, chiar dacă, genetic vorbind, este dobândită iubind o serie de persoane anume.

De aici reiese că propriul meu eu trebuie să fie obiectul iubirii în exact aceeasi măsură ca oricare altă persoană. Afirmarea propriei mele vieți, a fericirii, dezvoltării și iubirii se bazează pe capacitatea de a iubi, anume pe grijă, pe respect, pe responsabilitate, pe cunoaștere. Dacă cineva este capabil să iubească în mod productiv, atunci persoana respectivă se iubește și pe sine, pe când, dacă îi iubește doar pe ceilalți, el nu poate iubi deloc.

Dacă considerăm că iubirea de sine și de ceilalți în principiu este conjunctivă, atunci cum să ne explicăm egoismul, care în mod evident exclude orice grijă sinceră față de ceilalți? Persoana egoistă se interesează numai de sine, vrea totul pentru sine, nu simte nicio plăcere în a dărui, ci doar în a lua. Lumea din afară este privită doar din punctul de vedere al profitului pe care-l poate da; egoistul nu se interesează de nevoile altora, și nu are respect pentru demnitatea și integritatea lor. El nu se vede decât pe sine și îi judecă pe toți și toate din perspectiva utilității pe care ar putea-o avea pentru el. El este de fapt incapabil de a iubi. Nu dovedește aceasta ca grijă pentru alții și grija pentru sine se exclud reciproc? Dar această premisă este chiar eroarea care a dus la atâtea concluzii eronate în ceea ce privește această problemă. Egoismul și iubirea de sine, departe de a fi identice, sunt de fapt opuse. Egoistul nu se iubește pe sine prea mult, ci prea puțin și de fapt se urăște pe sine.”

Cartea poate fi achiziționată online de pe TheBookClub

frases-de-erich-frommDespre autor.

Erich Fromm (1900-1980), sociolog și psihanalist, s-a format în cadrul Școlii de la Frankfurt, pentru ca în 1933 să emigreze în SUA. La Editura Trei au mai apărut Arta de a fi, Anatomia distructivității și Budismul Zen și psihanaliza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares