Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Elena Ferrante: Zilele abandonului

2475Apărută la editura Pandora ,,Zilele abandonului” este o altă capodoperă scrisă de Elena Ferrante, unde avem de a face cu un personaj feminin a cărui drum în viață este presărat cu suferință, pasiune și intensitate. Narațiunea cărții este la persoana I, fiind astfel mult mai ușor să empatizezi cu eroina cărții. 

Cartea începe cu drama trăită de Olga, o femeie de 38 de ani din Torino, a cărei soț o părăsește pentru o altă femeie. Asemănător celorlalte personaje feminine ale Elenei Ferrante, Olga are momente în care rememorează pasaje din copilărie pentru a găsi un reper care să o ghideze în problemele pe care le întâlnește în prezent.

Olga se refugiază în propria-i nefericire din cauza faptului că rămâne să aibă singură grijă de cei doi copii. Are un continuu gând obsesiv concentrat pe motivul pentru care a părăsit-o soțul ei, ceea ce o face să se desprindă de realitate. 

Suntem puși față în față cu un parcurs al eroinei care, încetul cu încetul, simte cum pierde din ce în ce mai mult contactul cu viața reală și cum începe pe zi ce trece să o urmărească o amintire sinistră din copilărie cu o femeie care și-a pus capăt zilelor după ce a fost părăsită de soțul ei. 

Călătoria interioară a Olgăi și tot parcursul sinistru, plin de emoție, intensitate și pasiune, este analizat în cel mai mic detaliu de Elena Ferrante, care te poartă pe un drum complex al frustrărilor protagonistei. 

Dar va reuși Olga să își depășească problemele și să revină la suprafață sau se va prabuși în abis? Acest lucru îl poți afla doar citind această frumoasă carte scrisă de autoarea care a creat ,,Febra Ferrante”.

,,Un roman sobru, fără sentimentalisme, plin de pasaje scrise cu o intensitate amețitoare. Ferrante îşi dă măsura talentului în descrierea obsesiilor ineluctabile care alcătuiesc peisajele noastre mentale.”- La Stampa

,,Ferrante descrie în detaliu microcosmosul personal al unei femei abandonate, drumul sinuos către Acceptare şi urmele dureroase ale trecerii timpului.”-El Mundo

,,Una dintre cele mai mari scriitoare din Italia ultimilor ani.”-Corriere della Sera

,,Nimic din ce citeşti despre cărțile Elenei Ferrante nu te pregăteşte pentru ferocitatea scrisului ei.”-The New York Times

,,O capodoperă! Fascinația romanului rezidă în inteligența necruțătoare a vocii sale narative.”-The Philadelphia Inquirer

Fragment:

,,El mă asamblase pe baza celor două laturi mobile, necoordonate, ambigue și cine știe ce fizionomie îmi atribuise, cine știe ce montaj al meu îl făcuse să se îndrăgostească , dar care se dovedise apoi respingător pentru el, încetând să mai fie îndrăgostit. Eu – m-am înfiorat – pentru Mario nu fusesem niciodată Olga. Sentimentele, senzația vieții dinăuntrul ei – am înțeles brusc -, fuseseră doar o greșeală de la sfărșitul adolescenței, o iluzie de-a mea de stabilitate. De acum încolo, dacă voiam s-o scot la capăt, trebuia să am încredere în acele două profiluri, mai mult în faptul că mi-erau străine, nu familiare, și, pornind de acolo, să-mi recapăt, încet-încet, încrederea, să devin adultă.”

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

Despre autor

ag-2Încă de la apariția romanului Prietena mea genială, care deschide Tetralogia Napolitană, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformându-se în aşa-numita „Febră Ferrante”.

Este considerată una dintre autoarele contemporane cele mai convingătoare, o stilistă desăvârşită, cu o intuiție artistică ieşită din comun, care a câştigat admirația mai multor scriitori celebri – Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud – şi a unor critici importanți: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson etc. Dar, fără îndoială, primirea cea mai călduroasă a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare ce vorbeşte într-un stil plin de frumusețe şi forță despre sentimentul de apartenență la un loc, despre relațiile umane, dragoste, familie şi prietenie.

Zilele abandonului a fost ecranizat de Roberto Faenza în 2005, cu Margherita Buy, Luca Zingaretti şi Goran Bregović în rolurile principale, filmul fiind nominalizat la Leul de Aur în cadrul Festivalului de Film de la Veneția.

La Editura Pandora M au apărut toate volumele Tetralogiei Napolitane: Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă şi cei ce rămân şi Povestea fetiței pierdute, romanele Fiica ascunsă şi Iubire amară, precum şi cartea pentru copii Noaptea pe plajă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares