Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Elena Ferrante: Cei care pleaca si cei care raman

17035419_1541868222519538_817025151_n“In linistea cea mai deplina sau in mijlocul evenimentelor tumultoase, atunci cand ne simtim in siguranta sau in pericol, cand suntem nevinovati sau imorali, suntem o multime formata din ceilalti. Iar aceasta multime e cu siguranta o binecuvantare pentru literatura”- Elena Ferrante

Aparuta la editura Pandora, Cei care pleaca si cei care raman, este al treilea roman  al Tetralogiei Napolitane.  Asa cum apare in prezentarea primei parti, Prietena mea geniala, Elena Ferrante dezvaluie: “ Cand eram mica- pe la doisprezece-treisprezece ani-, eram absolut convinsa ca o carte buna trebuie sa aiba un barbat drept erou si lucrul asta ma intrista foarte tare. Dar dupa vreo doi ani faza aceea s-a incheiat.

La cincisprezece ani, am inceput sa scriu povesti despre fete curajoase aflate in situatii dificile. Insa am ramas cu convingerea – e adevarat, tot mai accentuata – ca cei mai mari povestitori sunt barbatii si ca, daca vrei sa scrii, trebuie sa inveti sa povestesti ca ei”.

Ei bine, acele “fete curajoase” pe care cititorii le cunosc deja foarte bine din prima parte a Tetralogiei Napolitane, devin, in  Cei care pleaca si cei care raman, femei.

Astfel,  “Lila si-a parasit sotul si confortul material, iar acum munceste in conditii foarte dure. Elena a studiat la Scoala Normala din Pisa si a publicat un roman de succes, care i-a deschis usile saloanelor selecte. Amandoua au refuzat sa se complaca intr-o viata plina de nefericire, ignorant si supunere, imbratisand in schimb numeroasele oportunitati ale anilor 70’.

In continuare le leaga o prietenie profunda.”

Scurt fragment:

“Se apropia luna mai deja, la fel si data nuntii mele, tot ma duceam si veneam de la Florenta. Dar Lila, ca si cum n-ar fi luat deloc in considerare data nuntii mele, m-a implicat in cheltuieli ca sa finalizeze aranjarea casei. Am cumparat un pat matrimonial, un pat pliant pentru Gennaro, am fost sa facem impreuna cererea pentru instalarea telefonului. Lumea ne saluta pe strada, unii ma salutau doar pe mine, altii pe amandoua, altii se prefaceau ca nu ne vedeau nici pe una, nici pe cealalta. Lila parea, in orice caz, in largul ei. O data ne-am intalnit cu Ada, era singura, a facut semen cordiale, a trecut mai departe grabita. O data ne-am intersectat cu Maria, mama lui Stefano, eu si am salutat, ea a intors capul.”

Despre autor.

“Inca de la aparitia romanului Prietena mea geniala, care deschide Tetralogia Napolitana, faima Elenei Ferrante a crescut enorm. Este considerata una dintre autoarele contemporane cele mai convingatoare, o stilista desavarsita, cu o intuitie artistica iesita din comun, care a castigat admiratia mai multor scriitori celebri- Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud- si a unor critici importanti: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson, etc. Dar fara indoiala, primirea cea mai calduroasa a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare care vorbeste intr-un stil plin de frumusete si forta despre sentimentul de apartententa la un  loc, despre relatiile umane, dragoste, familie si prietenie.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares