Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori romani

Daniel Nica: Pastila Roşie

Pastila-rosie-1„Speranţa din care se nasc aceste pagini este că putem gândi fericirea ca luciditate şi morala ca libertate” Daniel Nica

Pastila roşie. Eseu despre moralitate şi fericire Daniel Nica este un eseu captivant care împleteşte filosofia morală cu hermeneutica şi istoria ideilor si in acelasi timp o poveste cuceritoare despre viaţa morală şi împlinirea de sine. Un volum care „are foarte multe de oferit cititorilor săi deschişi la minte, cu sau fără instrucţie filosofică prealabilă” după cum spune profesorul de filosofie Cristian Iftode.

Recunosc că am deschis „Pastila Rosie” din doua motive destul de departe de esenta cărţii: din curiozitatea de a vedea cum arată intre coperţile cărţii ideologia Matrix si metafora pastilei cunoaşterii îmbinată cu etica filosofică, dar şi pentru că l-am cunoscut pe autor. Ce a urmat după, inseamnă, pe scurt, două nopţi de lectură cu gândurile şi emoţiile mai alerte decât au fost de multă vreme. Eseul lui Daniel Nica reuşeşte să te macine puţin, dar fără să fie brutal, pentru că procesul de săpat inspre interiorul tău se produce cu argumente de istorie, fiolosofie, psihologie şi literatură. E ca şi cum aceste arte…sau ştiinţe ale devenirii şi exprimării umane conlucrează pentru claritatea ta.

Pastila Rosie nu este o lectură uşoară, ci una extrem de provocatoare.  Şi când spun asta, nu mă refer la semnatică, neapărat, ci la incărcarea instrospectivă a cărţii. Este unul dintre acele colume care are calitatea de a produce declickuri in mintea ta şi de te motiva să iţi reconsideri alegerile şi, poate, chiar să schimbi perspectiva. Este genul de carte care te determină să gândeşti mai mult, să devii şi să acţionezi mai conştient şi mai asumat.

Şi are, intr-adevăr, după cum spune Daniel spre finalul cărţii, valoarea unui antidot. Este o lucrare care are puterea să te facă să vrei să inţelegi mai mult despre tine şi despre ceilalţi, să creşti, să te vindeci, să te eliberezi, să cauţi, să te lămureşi cine eşti şi cine vrei să fii. Pe scurt, să intri intr-o şedinţă de lucru intensivă cu propria minte 🙂 Prima dovadă a acestui lucru este experienţa personală a autorului, volumul fiind scris intr-o perioadă de vindecare după pierderea unui om drag. Pe a două…m-aş feri să o definesc. Pentru că cred că aceasta este poate cea mai importantă valoare a cărţii lui Daniel Nica: e ca o pastilă inteligentă, care odată ajunsă, cu fiecare rând, in mintea ta, acţionează, in funcţie de nevoile tale, la nivel cognitiv, emoţional, spiritual sau ideologic. Intâmplător, eu am citit-o intr-un moment in care semnificaţia fericirii şi a moralităţii, cele două laitmotive ale Pastilei Rosii, au o importanţă concretă, nu doar filosofică.

„L-am descoperit pe Daniel Nica în perioada în care a studiat la Oxford. Cu siguranţă va fi o personalitate importantă a anilor care vin. Într-o lume filosofică divizată, autorul acestui volum reuşeşte să împletească filosofia analitică şi reflecţia continentală. În cartea de faţă, recuperează teme etice neglijate de filosofia morală modernă: sensul vieţii, fericirea, vocaţia, ratarea, descoperirea de sine şi creaţia de sine. Este o carte personală, scrisă frumos. O recomand tuturor cititorilor.” spune Julian Savulescu, Profesor la Universitatea din Oxford, Director al Uehiro Centre for Practical Ethics


Da, este o carte pe care oricine o poate citi şi care arată că tărâmul filosofic nu este unul inchis intr-o bulă a cunoaşterii şi profunzimii inaccesibile „muritorilor de rând”, ci unul deschis către fiecare dintre noi, în care sunt analizate, desluşite şi puse sub semnul intrebării lucrurile care ne privesc in mod direct, cotidiene: cum ne trăim viaţa, ce ne face fericiţi, de ce avem nevoie de ceilalţi şi ce inseamnă să iţi pese de ceilalţi, cum ne realizăm personal şi profesional şi de ce trebuie să ne pese de noi inşine.

Nu, nu veşi găsi răspunsuri absolute in Pastila Roşie. Cred că relativitatea este apanajul inteligenţei, intr-o măsură foarte mare. Dar veţi găsi un drum spre inţelegere personală, intimă, a felului in care putem privi cu mai multă claritate dincolo de cele două dogme contemporane: moralitatea înseamnă sacrificiul libertăţii şi al împlinirii de sine, iar fericirea înseamnă ignoranţă. Un drum pavat de autor, cu o mulţime de intrebări. Pentru că, nu-i aşa, „intrebările sunt defapt răspunsuri”.

Iata mai jos câteva fragmente care m-au convins să dau paginile mai departe. Pastila Rosie a fost publicată de cei de la Editura TREI .

Daniel Nica (n. 1983) este doctor în filosofie şi cadru didactic asociat la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti. Absolvent de filosofie şi de teologie, Daniel Nica a fost lider al studenţilor în timpul facultăţii, iar după absolvire şi a aprofundat studiile de filosofie. În 2012, a fost invitat pentru un stagiu de cercetare la Universitatea din Oxford. A publicat cartea Etică fără principii? Generalism şi particularism în filosofia morală (2013) şi alte articole academice. În prezent este cercetător postdoctoral la Academia Română.

 20150404_083005 20150404_083505 20150404_083555 20150404_084857 20150404_084936 20150404_085044 20150404_085123 20150404_085236 20150404_085358 20150404_094330 20150404_094437 20150404_094706 20150404_094834

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares