Christophe Andre: Și nu uita să fii fericit. Abecedar de psihologie pozitivă
,,Timpul fericirii este cel al dispariţiei dorinţei: avem în momentul acela tot ce ne trebuie. Chiar dacă acest „tot” nu reprezintă mare lucru: o rază de soare, râsul unui copil, o carte care ne face inteligenţi, şi clipa aceea în care suntem fericiţi ne ajunge.”- Christophe Andre
Apărută la Editura TREI ,,Și nu uita să fii fericit. Abecedar de psihologie pozitivă” este una dintre cărțile medicului psihiatru Christophe Andre care, prin sfaturi, povești de viață și informații utile te va călăuzi spre drumul către o viață mai senină și împlinită.
Însă, această carte nu cuprinde rețete de succes pentru o viață complet fericită, pentru ca autorul nu încearcă să fie un guru al gândirii pozitive și să îți înșire o listă de clișee.
Acest ,,abecedar” al psihologiei pozitive încearcă să te pună față în față cu situații reale întâlnite de autor în viața cotidiană și, prin sfaturi și informații utile, să te ajute să îndrepți acele lucruri din viața ta care te împiedică să fii fericit.
Dar ce este psihologia pozitivă? Christophe Andre explică faptul că aceasta este o stiință a spiritului ființei omenești, a mentalului și a emoțiilor care te ajută să depășești problemele pe care le întâlnești în viața de zi cu zi. Psihologia pozitivă înseamnă tocmai cultivarea optimismului, recunoștinței sau încrederii. Autorul arată că aceasta are la bază trei elemente principale: o convingere, o știință și o practică.
În primul rând, în ceea ce privește convingerea, medicul arată că trebuie să concepi viața ca pe o șansă și că de multe ori acest lucru este neglijat din cauza lipsei inteligenței fericirii. Adică, această inteligență implică iubirea față de viața pe care o ai cu toate părțile atât bune, cât și rele.
În al doilea rând, psihologia pozitiva este o știință, dar care se deosebește de celelalte prin validarea științifică. Din acest punct de vedere se apropie foarte mult de conceptele abordate de filosofii greci și romani, adică căutarea inteligentă a fericirii, a înțelegerii sinelui.
În al treilea rând, în cee ce privește psihologia pozitivă privită ca o practică, autorul explică faptul că nu este suficient doar să căutam concepte despre fericire și să le întelegem, ci astea trebuie puse în aplicare.
Acestea sunt doar câteva explicații pe care le oferă Christophe Andre cu privire la psihologia pozitivă și cum trebuie aplicată aceasta în viața noastră pentru a reuși să trăim într-un mod mult mai benefic chiar și pentru sănătatea noastră.
Este o lectură plăcută și interesantă, care te va ajuta să îți schimbi percepția asupra lucrurilor din jurul tău.
Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub.
Citate preferate:
- ,,Este o altă dovadă de iubire, poate şi mai frumoasă încă: să-i spui celuilalt că îl iubeşti destul de mult pentru a-i dori ca fericirea lui să dureze chiar şi după moartea ta, chiar şi fără tine. Chiar şi cu altcineva.”
- ,,Fericirea deschide inima. Melancolia deschide ochii. Nu mai căuta: ai nevoie de amândouă.”
- ,,Dacă nu ar exista decât un singur cuvânt pentru a vorbi despre fericire, acela ar fi astăzi.”
- ,,Pesimişti: soarele îi face să se gândească la ploaie; dimineaţa, la noapte; duminica, la luni. Ce viaţă!”
- ,,Strămoşii noştri aduceau mulţumiri cu mai multă uşurinţă decât noi: pentru ei, a avea de mâncare, a trăi în pace, a fi sănătos sau a rămâne pur şi simplu în viaţă, toate acestea ţineau de o mare şansă sau mai curând de bunăvoinţa divină.”
- ,,Dacă alţii sunt fericiţi, nu avem decât de câştigat cu toţii; cu cât oamenii sunt mai fericiţi, cu atât sunt mai plăcut de frecventat, cu atât este mai plăcut de trăit în această lume.”
- ,,Fericirea este ca firul de iarbă: chiar şi atunci când nenorocirea a betonat totul, a asfaltat totul, sfârşeşte prin a răsări şi a-şi găsi o trecere către soare.”
Despre autor
Christophe Andre este medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris si profesor la Universitatea Paris X. Editura Trei a mai tradus din titlurile psihoterapeutului francez: Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile; Seninatatea; Imperfecti, liberi si fericiti; Starile sufletesti; Cum sa-ti construiesti fericirea si Cum sa te ibesti pe tine pentru a te intelege mai bine cu ceilalti.