Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Cheia: Junichiro Tanizaki

cheia_1_produs

„Pielea ei, de o puritate desăvârșită, a întrecut cu mult tot ceea ce îmi imaginasem. Nu există om care să nu aibă un defect cât de mic: o pată întunecată, un semn din naștere, o aluniță sau altceva de felul acesta; dar pe trupul ei, pe care l-am cercetat cu cea mai mare grijă, nu am găsit nici un cusur.”

Cheia Cărții:

Ce se întâmplă când, în Japonia anilor ’50, încă reticentă la influențele vestice, un bărbat și o femeie, trecuți de prima tinerețe și aparent împăcați cu ideea că sunt departe de a fi compatibili sexual, se hotărăsc separat să își pună pe hârtie frustrările amoroase care le macină altfel tihna conjugală? Totul pare să fie sub control, atâta timp cât jurnalul fiecăruia nu va fi niciodată citit de celălalt. Dar oare asta e ceea ce vor? Cu fiecare pagină scrisă, autorii descoperă înăutrul lor dorința mai mult sau mai puțin latentă ca gândurile așternute pe hârtie să le fie în cele din urmă citite de partener, pentru a aduce, măcar în ultimul ceas, un strop de pasiune în searbăda lor viață sexuală. Cât de departe sunt dispuși să meargă pentru a-și satisface fanteziile sau, mai bine spus, cu ce preț? Iată o întrebare care se adâncește cu fiecare însemnare.

Povestea cărții:

În prima zi din an, un bărbat ( al cărui nume nu este menționat pe tot parcursul cărții) se hotărăște să scrie în jurnalul personal despre un subiect ce îi macină fericirea: relațiile sexuale cu Ikuko, soția sa. Încercarea femeii de a-și păstra sfioșenia feminină, senzualitatea ei și neputința de a îi satisface plăcerile îl tulbură pe bărbat și îl fac să se teamă pentru viitorul căsniciei sale.

Cum comunicarea directă este aproape inexistentă în cuplu, și soția ține un jurnal unde scrie frustrările legate de mariajul său. Jurnalele sunt secrete, și aparent niciunul dintre cei doi nu vrea ca jurnalul  să îi fie găsit sau citit, dar aceștia scriu ca într-o adresare directă, cu speranța ascunsă că partenerul va citi și îi va înțelege nemulțumirile. Kimura, pretendentul la mâna lui Toshiko, fiica celor doi, ajunge fără să vrea parte din povestea lor și, paradoxal, îi apropie.  El îl face pe bărbat gelos și îi stârnește dorințele față de soția sa, iar femeia devine mai dezinhibată față de soțul ei.

Egoismul lui Ikuko, indiferența față de fiica sa și setea de a fi satisfăcută, hrănesc obesia soțului de a o descoperi si de a îi aduce plăcere cu orice preț, lucru ce îi grăbește sfârșitul.

Cartea „Cheia” lasă un plăcut gust dulce-amar ce persistă și împinge spre o analiză a lecturii ce tocmai s-a terminat: a fost real, sau jurnalele sunt paravane pentru mai multe minciuni? Se mint autorii chiar și pe ei înșiși, sau jurnalele erau menite doar pentru a fi citite de partener? Pentru a putea simți esența acestor intrigi va trebui să citești, autorul lasă loc de interpretare, așa că vei putea descoperi alte noi întrebări fără răspuns.

Motive să citești:

  • Pentru că este un roman delicios și o lectură ușoară.
  • Pentru că că ești imediat transpus în poveste, te regăsești printre personaje și încerci să înțelegi ce se întâmplă cu adevărat. Autorul creează caractere general valabile pentru o societate care pune accent pe aparențe, lăsând deoparte natura umană, ea găsindu-și în cele din urmă un refugiu întunecat, condamnat de cele mai multe ori.
  • Pentru că te face să reflectezi asupra importanței cunoașterii persoanei de lângă tine și a tuturor laturilor acesteia.
  • Pentru că împinge la introspecție.

Despre autor:

Junichiro Tanizaki este unul dintre cei mai apreciați scriitori japonezi, fiind un reprezentant de seamă al literaturii moderne. A scris douăsprezece romane, dintre care cinci ecranizate; el a fost distins cu Premiul imperial japonez pentru literatură în anul 1949.

Ce mai poți citi de la același autor:

Naomi, Labirintul destinului, Jurnalul unui bătrân nebun, Semnul budist, Club Gourmet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares