Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Charlotte Brontë: Jane Eyre

jane-eyre_roman„Viaţa e prea scurtă pentru a păstra animozităţi şi ranchiună.” Charlotte Brontë

Care este cheia cartii?

Un roman clasic, al carui nume nu te cheama neaparat sa il descoperi. Dincolo de coperti vei gasi insa esenta simplitatii si a principiilor solide de viata. Povestea lui Jane Eyre este povestea  unui suflet sincer si curajos, iar contrastul dintre calmul, stapanirea si cumpatarea exterioara a lui Jane si emotiile, sentimentele si zbuciumul ei decizional este cheia care face acest roman placut de citit si greu de lasat din mana pana la final. Iar britanica Charlotte Brontë scrie linistit dar autentic si patrunde cu un realism puternic in viata si in mai ales in mintile personajelor, pentru a ilustra o poveste de iubire care razbeste dincolo de o multine de barierele sociale si de conjunctura. Jane Eyre este un roman despre o figura feminia impresionanta, care reuseste sa ramana buna, blanda si verticala dincolo de incercarile dure ale vietii. Este un roman induiosator si o executie literara clasica, care ilustreaza 3 teme puternice: statutul femeii in secolul XVII, divergenta dintre iubire si conditia sociala si credinta si valorile umane.

Care este povestea?

Romanul a fost publicat în anul 1847 si este inspirat din viața autoarei, iar personajele sunt construite pe baza înfățișării unor cunoscuti din viata acesteia.  A fost tiparit de de Smith, Elder & Co., cu titlul Jane Eyre. An Autobiography (Jane Eyre. O autobiografie), sub pseudonimul „Currer Bell”. Actiunea este setata in nordul Marii Britanii, in timpului regelui George alIII-lea (1760–1820).

Jane Eyre este o micuta orfana  crescuta din obligatie de o mautsa ursuza si einduplecata, dna Reed, la Gateshead Hall, alaturi de cei trei verisori. Matusa sa hotaraste sa o trimita la orfelinatul Lowood, unde micuta va petrece opt ani in conditii grele dar isi va desavarsi educatia. Devenind independenta, la 18 ani merge la Thornfield Hall unde va devini guvernanta Adelei – o fetita frantuzoaica, pupila stapanului casei, domnul Rochester.
Castelul familiei o captiveaza pe tanara guvernanta, care isi face treaba cu staruinta, corectitudine si rabdare. Dar in acelasi loc va gasi si rost de spaima, pentru ca la etajul al treilea al conacului se ascunde un secret dureros al stapanului…case se va dovedi dureros si pentru Jane. Rochester isi petrece majoritatea timpului calatorind. Prima intalnire dintre cei doi o va impresiona pe Jane, in ciuda temperamentului dificil al stapanului. In scurt timp Jane isi da seama ca este indragostita de acesta dar situatia sociala ii desparte iar dl Rochester isi va arata in societate preferinta pentru Blanche Ingram, cea mai frumoasa fata din comitat. Condiția socială devine însă în mintea lui Jane o limitare de netrecut, in vremurile s iubirii dintre o guvernantă și stăpânul ei, dintre omul sărac, umil și omul bogat,puternic

Relatia dintre Jane si Rochester se sudeaza in timp, el cautandu-i de fiecare data sfatul si prezenta, ea reusind sa isi stapaneasca de fiecare data emotiile din ce in ce mai puternice, si sa le ascunda cu linistea si verticalitatea care o caracterizeaza, in spatele rolului de guvernanta. Jane nu se consideră vrednică de iubire si inca nu a descoperit ce inseamna aceasta, în timp ce Rochester o iubește în taină. O analizează, îi sondează gândurile, îi încearcă răbdarea și află astfel cât de puternică și înțeleaptă este tanara. Când stăpânul o cheamă, guvernanta răspunde docila, îl ascultă, îl sustine, îi vorbește cu sinceritate, ascunzând doar acea parte din inima ei care este indragostita de Rochester. In timpul unei vizite prelungite a familiei Ingram si a altor musafiri la casa lui Rochester, unul din oaspetii conacului este ranit la al treilea etaj si cei doi il vor ajuta impreuna sa supravietuiasca…fara ca Jane sa deslusasca misterului ascuns in acest colt de cladire. La surt timp dupa acest episod Jane este informata ca matusa sa Reed, aflata pe patul de moarte, vrea sa o vada. Va calatori la aceasta si va afla ca este mostenitoarea unei averi, lucru care i-a fost ascuns de catre aceasta. Jane gaseste puterea sa isi ierte matusa si se intoarce la viata de guvernanta preferand sa lasa totul in spate. La intoarcere este ceruta de Rochester in casatorie dar in fata altarului afla ca acesta era inca insurat cu Bertha si, ranita si descumpanita, va fugi de la Thornfield.

Va fi salvata si ajutata sa se restabileasca de catre un preot si surorile acestuia, alaturi de care isi va construi o viata noua. învățătoarea Jane Eyre pune pe picioare scoala de fete si reuseste sa le devina mentor celor mici, folosindu-se de cunostintele sale, de dragistea pentru copii si de firea ei calmă, desi adesea melancolică. Cei trei binefacatori se dovedesc a fii verii ei din partea unchiului a carui avere o mosteneste. Personajul lui Charlotte Bronte devine din ce in ce mai complex parca in mod natural, pe masura ce experienta sa de viata creste si personalitatea ei capata din ce in ce mai mult contur. Momentul de cotitură din noua ei viata apare atunci când salvatorul si varul ei, St. John, îi cere să-l însoțească în India, unde avea să plece ca misionar, si sa devina sotia lui. Acesta este momentul in care sinceritatea fata de sine insasi este ilustrata cu co limpezime admirabila: Jane ia decizia de a se despinde de luma tihnita in care isi gasise un nou loc si de a se intoarce acolo unde inima ei inca simte ca ii este locul. Ce va gasi acolo…veti afla in roman.

De ce sa citesc?

  • Pentru ca vei descoperi un bildungsroman emotionant in capitolele lui Jane Eyre, care te va purta adanc in inima experientelor unor personaje foarte bine individualizate. Si, desigur, o poveste de iubire care iti va insufleti sentimenetele.
  • Charlotte Bronte este una dintre primele romanciere britanice care pune accentul pe dezvaluirea eului si si reuseste sa ilustreze o figura feminina complexa si puternica in randurile sale, o ilustrare frumoasa a valorilor umanismului si autenticitatii. Jane Eyre este, putem spune, intruchiparea intelectualului lucid, educat, vertical, cumpatat, care isi descopera si constientizeaza starile, emotiile, trairile si isi cantareste cu atentie deciziile.
  • Si pentru ca vei gasi in paginile cartii personaje foarte atent construite, o poveste tesuta cu mult detaliu epic dar si cu…poezie.

„Adevărata dragoste simţită
în miezul inimii aprins
mi-a potopit fiinţa pustiită
cu-al vieţii cald torent nestins.

Când o vedeam, speranţa-mi renăştea;
plecarea ei-amarnic chin;
cu fiecare pas ce-i zăbovea
mă sfâşia un greu suspin.

Visam o fericire necuprinsă-
precum iubesc, să fiu iubit;
şi-am stăruit – nădejdea-mi neînvinsă-
ca orb, sărman fericit.

Dar între noi, genunea neumblată
se întindea-ameninţător,
ca volbura de valuri, înspumată,
în verdele ocean ameţitor,

şi neagră ca drumul de lotri tăiat
prin codri, pustii neumblate,
căci între noi mânia s-a-nălţat,
puterea şi a legii dreptate.

Am înfruntat primejdii şi bariere,
funeste prevestiri sfidând,
năvalnic am trecut pe lângă ele,
la temeri şi-amăgiri zâmbind.

Visam că zbor pe-un splendid curcubeu,
arcuit în bolta senină,
căci falnic se-oglindea în ochiul meu
copila ploii de lumină.

Aprinsă încă-n umbra-ntunecoasă,
bucuria îmi umple fiinţa,
şi nici că vreau să văd ce nemiloasă
în jurul meu se adună suferinţa.

E clipa atât de dulce că nu-mi pasă
c-o să revină tot ce-am înfruntat,
cerând o răzbunare dureroasă
şi plata pentru-al meu păcat.

Dreptatea la porţi îmi pune lacăt;
mânia vrea să mă doboare;
severă, duşmănie fără capăt
îmi jură puterea chinuitoare.

Iubita mea îşi puse mâna uşurel
în mâna mea, încrezătoare,
jurând c-al cununii sfânt inel
ne va-mpleti sorţii sub soare,

Si c-un sărut promise langă mine
să-i fie viaţa şi al ei sfârşit.
Şi-s fericit, mi-e-atât de bine,
căci o iubesc şi sunt iubit.” C. Brontë

Cine este autoarea?

Charlotte Brontë (1816 – 1855) a fost o romancieră și poetă engleză, sora mai mare a celorlalte două scriitoare: Emily Brontë și Anne Brontë. Charlotte Brontë, care obișnuia să folosească pseudonimul de Currer Bell, este cunoscută mai ales pentru Jane Eyre, unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleză și din cea universală.

Ce mai pot citi de acelasi autor?

Emma, Shirley, Villette.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dG1QmTpGTrs]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares