Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Topuri si Liste

Cele mai reprezentative personaje feminine din literatura română

 

Femeile au ocupat și ocupă un rol important în literatura din toate colțurile lumii . Ele servesc drept muze celor ce le oferă viață și personalitate. 

Cum nici literatura romănească nu duce lipsă de asemenea muze, vă ofer o selecție cu cele mai semnificative personaje feminine din literatura noastră. 

 

baltagul-mihail-sadoveanu-55588Vitoria Lipan, eroina lui Mihail Sadoveanu din „Baltagul” reprezintă femeia-detectiv a literaturii române. Ea dovedește dragostea pe care i-o poartă soțului ei prin decizia de ai îi face dreptate prin propriile forțe și în același timp rămâne o mamă iubitoare și protectoare. Un „Hamlet feminin” (G. Călinescu), construiește portretul femeii puternice din lumea arhaică, stăpână de sine, femeie credincioasă, superstițioasă ce prin inteligența și intuiția de care dă dovadă reușește să prindă criminalii șoțului său.

 

 

 

 

patulDoamna T. din „Patul lui Procust” al lui Camil Petrescu este prima femeie intelectuală a literaturii române, independentă din punct de vedere financiar, ea deținând un magazin de mobilă stil. Este învăluită de mister din pricina pasiunilor pentru artă și literatură, femeia superioară, femeia modernă.

 

 

 

 

 

referat_-_la_medeleni_de_ionel_teodoreanuOlguța lui Ionel Teodoreanu din opera „La Medeleni” este „un drac îngeresc, un amestec de puritate si de înclinații spre mici răutați”. Ea este nonconformista cu un caracter puternic ce încearcă să subordoneze tot ceea ce se află în jurul său. Este inteligentă, perspicace și precoce, dar totodată manifestă și un teribilism al vârstei.

 

 

 

 

 

 

Enigma-Otiliei-George-Calinescu-1-2-vol.Otilia, cea care dă misterul romanului lui George Călinescu „Enigma Otiliei” reprezintă idealul feminin al acestuia, mărturisind că Otilia este „eroina mea lirică, tipizarea mea în ipostază fminină”. Fata de optsprezece ani se remarcă prin copilăria pe care reușește să o împletească cu maturitatea și prin imprevizibilitatea de care dă dovadă. Pentru Costache ea este „fe-fe-fetița mea”, pentru Felix este o femeie superiară, adirabilă pe care nu o poate înțelege, pentru Pascalopol este o femeie în devenire, pentru Stănică Rațiu ea este o fată deșteaptă, iar pentru Aglae și Aurica este o zănatecă.

 

 

 

mara_1328611Mara, personajul principal din romanul cu același nume al lui Ioan Slavici, este o văduvă ce domină prin putere și complexitate. George Călinescu vede în Mara „tipul comun al femeii de peste munţi şi în genere al văduvei, întreprinzătoare şi aprige, la care apare proporţia aceea de zgârcenie şi de afecţiune maternă, de hotărâre bărbătească şi de sentiment al slăbiciunii femeieşti”, iar Nicolae Manolescu o consideră „prima femeie capitalist din literatura noastră”, iar portetul fizic dat de autor îi completează imaginea „Muiere mare, spătoasă și cu obrajii bătuți de soare, de ploi și de vânt”.

 

 

 

 

Ion-Luca-Caragiale__O-scrisoare-pierduta-Teatru-130Zoe Trahanache, peronajul feminin din „ O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale este prima femeie din opera autorului care nu face parte din lumea mahalalelor, ci din burghezie. Zoe își afirma caracterul în fața oricui, este inteligentă, ambițioasă, încearcă să pară o doamnă distinsă, fidelă și o familistă convinsă. Desi nu are dreptul de a participa la viața politică, aceasta reușește să își impună candidatul în favoarea intereselor personale.

This article has 1 comment

  1. Clarisa Popescu

    As enumera in continuare pe Diana Slavu din Panza de paianjen ,Mirona din Cartea Mironei,Aniela si multe altele .Ne regasim putin cate putin in fiecare dintre ele .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares