Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Cecelia Ahern: Cum să se îndrăgostești

079156-FCT1

“Where would we be without tomorrows? What we’d have instead are todays. And if that was the case, with you, I’d hope for the longest day for today. I’d fill today with you, doing everything I’ve ever loved. I’d laugh, I’d talk, I’d listen and learn, I’d love, I’d love, I’d love. I’d make every day today and spend them all with you, and I’d never worry about tomorrow, when I wouldn’t be with you. And when that dreaded tomorrow comes for us, please know that I didn’t want to leave you, or be left behind, that every single moment spent with you were the best times in my life.” 

Romanul Ceceliei Ahern te ține cu sufletul la gură până la ultimul rând, oferind surpriză după surpriză şi câteva reţete simple, care îţi îmbogățesc sufletul.

Într-o noapte târzie, Christine Rose se plimbă pe podul Ha`penny din Dublin, când deodată zărește un străin – pe Adam – care se pregătește să se arunce în gol. Pentru a-l convinge să se răzgândească, îi propune un târg: dacă Adam își amână cu două săptămâni gestul disperat, până împlinește 35 de ani, ea o să-i demonstreze că viața merită trăită din plin.

Dar timpul nu stă pe loc. Pe măsură ce se apropie termenul stabilit, Christine își dă seama că nu-și poate ține promisiunea și se vede nevoită să recurgă la metode disperate pentru a-l salva pe Adam. Întâmplările prin care trec împreună te fac să plângi, dar și să râzi, și mai presus de orice te învață să apreciezi viața clipă de clipă.

Cum să te îndrăgostești este o poveste magică de dragoste, scrisă cu mult talent. Cecelia ne demonstrează încă o dată că fericirea vine din lucrurile mărunte, din gesturile făcute din suflet, cu multă dăruire.

51I4i35BxxL._SX326_BO1,204,203,200_

„While you were trying to make Maria fall in love with me, and make me fall in love with life, I fell in love with you.” 

Christine este o femeie hotărâtă, dar ştie ce promisiune primejdioasă a făcut, iar Adam este de departel cel mai frumos bărbat pe care Christine l-a întâlnit vreodată.  În acest răstimp, de derulează în cascadă eforturile ei de a-şi atinge scopul: escapade nebune, gesturi romantice, conversaţii la miezul nopţii. Dar a făcut suficient pentru a-l determina să se răzgândească? Adam este descumpănit, dezamăgit, convins că nu va mai putea fi vreodată fericit. Încet, Christine crede că Adam începe din nou să se îndrăgostească de viața lui. Dar, este asta tot ceea ce se întâmplă?

“The brave man isn’t he who doesn’t feel afraid, but he who conquers that fear.” 

Pentru amatorii de un strop de magie literară, cărţi ca „PS. I Love You” sau „Mulțumesc pentru amintiri”, semnate de aceeaşi autoare, sunt repere ale genului. De data aceasta, personajul Christine dă peste cineva care are nevoie disperată de ajutor. Cele două personaje trebuie să trezească empatia, altfel cartea nu poate fi gustată în toate micile ei delicii. Nu este foarte greu: Christine este frumoasă, tânără, are un suflet mare şi adoră să-şi ajute semenii. Şi Adam este un personaj plăcut, încât cititorul se poate întreba ce l-a făcut să vrea să-şi ia viaţa. Presiunea asupra lui este imensă şi cititorul speră, rând cu rând, pagină cu pagină, că tânăra va reuşi să-l facă să se răzgândească, să-l facă să se îndrăgostească de propria lui viață.

“Beggars can’t be choosers.” 

Ahern oferă din nou, abordarea cu maiestrie a unui subiect dificil și făcându-l o bucurie de a-l citi. Oricine va citi aceasta poveste stă alături de efortul Christinei, care se sprijină pe cărţi, pe şarmul personal, pe o determinare plină de înţelesuri profunde şi de temeri bine ascunse. Naraţiunea face apel la impresionabilitatea cititorului, la puterea lui de a fi alături de un demers atât de generos. În plus, pesonajele sunt creionate fermecător, susţinând povestea cu fiecare detaliu al personalităţii lor.10387480

“I loved him, you know, but I have a theory about love. I think that, however good it is, some love isn’t meant to be for ever.”

Un roman grijuliu, captivant și în cele din urmă finalul poate părea previzibil; în fond, pe tot parcursul cărţii, legătura dintre Christine şi Adam se tot întăreşte. Dar povestea este plină de zâmbete şi lacrimi, de suişuri şi coborâşuri, de momente tensionate, alteori hilare, totul scris cu multă meticulozitate şi atenție la detalii. Am rămas cu un sentiment reînnoit de credință în umanitate, determinarea de a aprecia viața mai mult – și un interes nou în cărțile de dezvoltare personală.

author-photo-3-e1412572216659

Despre autoare

S-a născut în 1981 la Dublin și este fiica lui Bertie Ahern, fost prim-ministru al Irlandei. Cecelia consideră că de la tatăl său a moștenit puterea de muncă. A studiat jurnalism și comunicare la Colegiul Griffith din Dublin, dar după absolvire, în loc să pornească în căutarea primului ei job în domeniu, scria deja primele capitole din ceea ce avea să devină fenomenul „P.S. Te iubesc”. În scurt timp de la lansare, romanul a devenit bestseller în Marea Britanie, Statele Unite, Germania şi Olanda, iar în 2007 a fost ecranizat cu Hilary Swank și Gerard Butler în rolurile principale.

În 2014, personajele Ceceliei Ahern s-au reîntors la Hollywood odată cu apariția filmului „Love, Rosie”, inspirat de romanul „Suflete pereche”. Tot în 2014, dupa 8 nominalizari, a castigat premiul Irish Book Award for Most Popular Fiction pentru romanul „The Year I Met You”. În noiembrie 2016 va publica cel de-al paisprezecelea roman al său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares