Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Carmen Domingo: Gala-Dali

36734412_2248792871827066_4122268537928548352_n“Semnându-mi opera Gala-Dali, nu fac decât să spun un adevăr vital, pentru că eu nu aș fi existat fără sufletul meu pereche, Gala.”- Salvador Dali

 Apărută la Editura Humanitas, Gala-Dali de Carmen Domingo este o carte absolut savuroasă, care înfățișează portretul  complex și profund unei femei care a reușit să fie muza a trei mari artiști: Paul Eluard, Max  Ernst și Salvador Dali.

  “-Vei avea trei lumânări de ceară în trei culori.

 Ea nu știa pe atunci, dar precizarea respectivă, avea să-și amintească peste timp, făcea referire la cele trei iubiri pe care Gala urma să le aibă de-a lungul vieții.

 -Și?

-În toate va fi muza lor.”

   Gala, pe numele ei Elena Dimitrievna Diakonova, a fost una dintre cele mai ambițioase femei ale secolului XX și a reușit, prin Dali, să își depășească condiția de muză, să devină chiar ea artistul, căci într-un final, acesta devine însăși creația sa.

  “…eu voi fi o artistă fără operă. Deși sunt o artistă, de asta nu se poate îndoi nimeni. Nu trebuie decât să aștept ca opera mea cea mai complexă, adică tu, să devină geniul cel admirat.”

Mereu obsedată de control, de bani și de propria persoană ea reușește să îi facă pe bărbații de lângă ea să atingă succesul, ca prin aceștia, ea însăși să se poată bucura de succes. Deși a trăit într-o perioadă în care femeile se ocupau mai mult cu treburile domestice și erau obișnuite să închidă ochii la aventurile pe care le aveau bărbații lor, Gala nu a fost nici pe departe genul acesta de femeie. Încrezătoare și foarte hotărâtă, ea a reușit intodeauna să iasă din tipare și să obțină tot ceea ce și-a dorit. Unul dintre principalele sale țeluri a fost libertatea, intodeauna a vrut să se simtă liberă, iar consecința acestui lucru  a fost fapul că, deși era căsătorita, nu se sfia  să aibă aventuri cu alți bărbați. Îi plăcea să experimenteze, să descopere cât mai multe lucruri, să nu stagneze.

 Carmen Domingo a reușit cu măiestrie să transpună pe hârtie portretul acestei femei cu totul specială și totodată, povestea cuplului Gala și Salvador Dali, cuplu care a stârnit o mulțime de controverse de-a lungul timpului.

 Romanul “Gala-Dali” este unul cu adevărat apetisant, pe care cu greu îl vei lăsa din mână odată ce apuci să citești primele pagini.

  „Gala a fost întotdeauna un mister. Și-a condus viața după intuiții și premoniții, tot ceea ce era ezoteric a fost pasiunea ei, în special tarotul, pe care îl consulta zilnic. Romanul scriitoarei și jurnalistei Carmen Domingo reflectă toate acestea, sondând viața sentimentală agitată și personalitatea puțin cunoscută a rusoaicei care i-a captivat pe Paul Éluard și Salvador Dalí, printre mulți alții.“ –La Razón

Citate preferate:

“- Măcar am reușit să te fac să-ți schimbi râsul. Cel din primele două zile mi se părea de-a dreptul insuportabil.

  -O să-mi schimb râsul, părul, hainele pentru tine, o să schimb tot ce vrei, dar rămâi alături de                 mine pentru totdeauna, îi ceru el. Singurul lucru pe care nu-l pot schimba sunt tablourile mele, lasă-le să vorbească, să ne povestească ce sunt eu, chiar ceea ce nici măcar eu nu cunosc din mine.”

  “Schimbarile sunt necesare. Ne ușurează. Ne îmbunătățesc viața. Ne fac să visăm, să creștem. Să credem din nou în ziua de mâine. Ne îngăduie să fim liberi. Liberi. Cât de mult mi-a plăcut acest cuvânt, de prima oară când l-am auzit. Libertate… L-am rostit cu voce tare în trenul care m-a adus în Franța. Libertatea privirii. Libertatea imaginii reflectate. Imaginea liberă în oglindă, care ne arată cine suntem.”

“- Domnule Dali, de ce o pictați pe soția dumneavoastră împodobită cu carne de miel?

 -Îmi plac coastele de miel și îmi place soția mea. Nu văd niciun motiv pentru care să nu le pictez împreună.

 -Dar de ce  crude?

 -Pentru că și Gala e crudă!”

 

downloadDespre autor.

Scriitoare și jurnalistă, CARMEN DOMINGO s-a născut în 1970 la Barcelona. Licențiată a Facultății de Filologie Hispanică din cadrul Universității din Barcelona, a predat la începutul carierei limba spaniolă la Universitatea Aïn Chock din Casablanca, înainte de a se dedica aproape exclusiv scrisului. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe publicații spaniole, precum El Viajero, El País, La Marea, Público sau Marie Claire, precum și cu Radio Nacional de España și Cadena Ser. Eseurile și romanele sale tratează cu precădere importanța rolului femeii în Spania secolului XX. Printre cărțile sale care s-au bucurat de o primire favorabilă se numără: Nosotras también hicimos la guerra (2006), Mi querida hija Hildegart (2008), Conversaciones de alcoba (2009), La fuga (2009) și De Fukushima a Corfú. Una fábula japonesa (2014). Gala-Dalí (2016; Humanitas Fiction, 2017), primul roman de până acum despre Gala și Dalí, pentru care autoarea s-a docu-mentat timp de patru ani, a devenit bestseller în Spania, ajungând în topul celor mai bine vândute cărți. Carmen Domingo fost finalistă la Premios Max 2017, la categoria cel mai bun autor, pentru scenariul proiectului teatral Només són dones / Sólo son mujeres, care a fost pus în scenă cu mare succes atât la Barcelona, cât și la Madrid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares