Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori romani

Camil Petrescu: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

Unoapterazboi
Orice iubire e ca un monoideism, voluntar la început, patologic pe urmă”( Camil Petrescu)

Care este cheia cărţii?

Romanul subiectiv al lui Camil Petrescu este unul erotic, feminin, psihologic, secret, unde scriitorul este chemat să prezinte realitatea propriei conştiinţe. Fiind un roman al experienţei, cartea transfigurează artistic o experienţă personală a autorului şi concepţia teoreticianului despre o estetică a autenticităţii. Acţiuniile se conturează treptat ca urmare a unui factor declanşator: gelozia personajului-narator, Ştefan Gheorghidiu. Acestă gelozie este afişată asupra presupusului amant al soţiei sale, Ela. Eşti introdus în această poveste plină de aventură, iubire şi dramă. O poveste de dragoste care porneşte din duioşie, milă, dar mai ales din orgoliu, ajunge să fie centrul frământărilor interioare a personajului.

Care este povestea?

Romanul începe în planul prezentului naraţiunii, în anul 1916, înainte de intrarea României în Primul Război Mondial. Ştefan Gheorghidiu, personajul-narator, se găseşte cantonat, împreună cu alţi ofiţeri la „ la Piatra Craiului în munte”.
O discuţie la popota ofiţerilor urmăreşte o ştire apărută în toate ziarele vremii. Un bărbat din înalta societate îşi omorâse soţia infidelă şi fusese achitat de tribunal. Unii ofiţeri sunt de acord cu verdictul, alţii îl contestă. Controversa declanşează memoria involuntară a protagonistului, care îi trezeşte amintiri legate de cei doi ani şi jumătate de căsnicie cu Ela.
Episodul de la popotă dă startul rememorării întâmplărilor trăite într-un timp trecut, pe care Gheorghidiu îl analizează şi îl interpretează.
Tânărul, pe atunci student la Facultatea de Filosofie, se casătoreşte cu Ela, colega de la Facultatea de Litere, o frumoasă orfană crescută de o matuşă. Iubirea lui se naşte din întâmplare, devine cu timpul obişnuinţă, pentru a se transforma în cele din urma în obsesie.
După căsătorie cei doi trăiesc modest, dar echilibrul este zdruncinat de o moştenire pe care Ştefan o primeşte de la unchiul Tache. Din acel moment Ela trece printr-o schimbare , este interesată de bani, de politică şi de lumea mondenă la care avea acum acces, lucruri care îl deranjau pe soţul ei. Mariajul evoluează către potenţiala gelozie a soţului, ce ajunge în punctul de apogeu în urma excursiei la Odobeşti. Aici Gheorghidiu începe să aibă o presimţire legată de soţia lui care îi acorda o prea mare atenţie unui anumit domn G. ( Grigoriade), care, crede protagonistul, îi va deveni ulterior amant.
După această excursie relaţia lor devine un şir interminabil de despărţiri şi de împăcări. Pentru a se răzbuna pe presupusul adulter al soţiei lui, Gheorghidiu are o aventură de o noapte cu o femeie de moravuri uşoare, fapt pentru care Ela îl părăseşte. Ulterior cei doi se împacă, ca mai apoi, la puţin timp sa se despartă din nou, când Ştefan se întoarce acasă de la Azuga şi nu îşi găseşte soţia. Cei doi se reîmpacă după ce tânărul găseşte un bilet de la verişoara lui, Anişoara, în care o invită pe Ela să petreacă noaptea la ea acasă.
Concentrat fiind pe Valea Prahovei, protagonistul primeşte o scrisoare de la Ela prin care îl cheamă la Câmpulung pentru a trece o sumă mare de bani pe numele ei. în cazul în care el ar fi păţit ceva în război. Ştefan este sigur că ea se află împreună cu domnul G. la Câmpulung, dar nu reuşeşte să verifice deoarece izbucnşte razboiul şi drept pedeapsă pentru că plecase fară permisiune, este trimis împreună cu soldaţii săi în linia întâi.
Războiul reprezintă pentru filosoful Ştefan Gheorghidiu, a doua experienţă în planul cunoaşterii. Imaginea frontului este descrisă ca fiind una murdară, cuprinsă de teamă, şi de ordinele ofiţerilor superiori care sunt contradictorii, din cauza informaţiilor eronate .Un spaţiu al confruntării cu moartea. Drama colectiva a luptelor de pe front va reuţi să pună în umbră drama individuală.
Obosit să se mai îndoiască şi să mai caute certitudini, Gheorghidiu renunţă în a mai verifica fidelitatea soţiei lui. El revine la Bucureşti şi se decide să lase totul în urmă, astfel se detaşează de toate amintiriile legate de Ela. Printr-o experienţă trăită la modul absolut, cea a războiului, pare să poată lăsa în urmă o altă experienţă absolută, cea a iubirii.

De ce să citeşti?

Pentru că este un roman care te transpune în conştiinţa personajului, e ca şi cum ai bilet în primul rand la un spectacol ce îţi permite să vizualizezi toate detaliile ascunse la care, până acum nu ai avut acces. Astfel poţi participa direct la trăirile, sentimentele şi găndurile eroului.
Este un roman plin de aventură, iubire, dramă, acţiune, unde trăieşti împreună cu personajul cele două experienţe definitorii ale existenţei sale, războiul şi iubirea.
Eroul nu vrea să se integreze în lume ci să-şi integreze lumea. Cartea preferă forma simplă a mărturisirii, promovează ironia, intelectualismul, luciditatea şi scepticismul.

Cine este autorul?

Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 — d. 14 mai 1957) a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura noastră în special ca inițiator al romanului modern.

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Patul lui Procust, Turnul de fildeş, Cei care plătesc cu viaţa , Jocul ielelor, Act veneţian, Sufletele tari etc.

http://https://www.youtube.com/watch?v=wSiWtG-urg0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares