Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Bertrand Russell: In cautarea fericirii

in-cautarea-fericirii_1_fullsize„Invingerea fricii este inceputul intelepciunii.” ( Bertrand Russell)

Cheia cartii.

Bertrand Russell reuseste cu maiestrie sa contureze o carte, in principiu filozofica, atat de profunda si de acaparatoare, incat te vei simti dependent de ea, odata cu derularea fiecarei pagini. El afirma faptul ca “ Scopul meu e sa ofer un leac nefericirii de care sufera zi de zi majoritatea oamenilor din tarile civilizate.”

Aceasta carte este adresata tuturor, in ea nu vei gasi fraze filozofice complicate, sau care sunt atat de intense incat va transforma lectura intr-una dificila. Din contra, ea contureaza o serie de retete bazate pe propria experienta a autorului. Prin acestea el isi exprima dorinta de a te ajuta sa iti gasesti un diagnostic al propriei nefericiri si odata cu acesta, si leacul potrivit pentru ca dintr-un om nefericit sa te transformi intr-unul fericit.

Continutul cartii.

Volumul este impartit in doua parti: Cauzele nefericirii si Cauzele fericirii. Acestea doua sunt dezvoltate intr-o serie de capitole, in care Russell iti explica cu mare indeletnicire fiecare amanunt, intr-o forma potrivita pentru a intelege cu exactitate cele inscrise.

Insusi titlul “In cautarea fericirii” este plin de substanta si reprezinta esenta cartii. Sensul sau este explicat mai apoi de autor, “ Fericirea nu e, exceptand anumite cazuri foarte rare, ceva ce ne pica in poala […] Lumea e atat de plina de nenorociri evitabile si inevitabile, de boli si de blocaje psihice, de lupte, de saracie si de rea-vointa, incat pentru a ajunge la fericire, un om trebuie sa gaseasca moduri pentru a face fata nenumaratelor cauze de nefericire care-l impresoara.”

Astfel pentru ca tu sa poti atinge fericirea, trebuie sa o cuceresti treptat, intelegand elementele care vin precum un baraj, ca mai apoi sa le poti anula si sa dobandesti aceasta stare. Pentru obtinerea acestor lucruri este esential sa nu te refugiezi in singuratate, sa nu te inchizi in tine, sau sa te lasi curpins de suferinta, ci dimpotriva, sa treci peste necazurile vietii orientandu-te spre lucruri benefice care sa-ti acapareze atentia, asa cum insusi autorul afirma” fiecare dintre noi trebuie sa faca tot ce-i sta in putinta spre a evita un astfel de deznodamant si sa caute indiferent ce divertisemnt, oricat de banal, cu conditia doar ca acesta sa nu fie prin el insusi nociv sau degradant. Printre aceste divertismente nocive si degradante eu includ lucruri cum sunt betia si drogurile, al caror scop este de a anihila gandirea, cel putin pentru un moment. Ceea ce trebuie sa faca un om lovit de nenorocire nu este sa-si anihileze gandirea, ci sa o canalizeze in noi directii.”

Motive sa citesti

Pentru ca este o carte potrivita pentru orice persoana, care te ajuta sa intelegi anumite aspecte simple ale vietii cotidiene pe care le intanlim frecvent si pe care, uneori, nu le privim precum surse de fericire sau de nefericire. In acest sens, volumul de fata ne indruma si ne invata secretele dobandirii fericirii.

Pentru ca este o lectura frumoasa, plina de substanta si semnificatie, care iti antreneaza mintea si ti-o deschide spre directii benefice pentru propria fericire.

Despre autor.

Bertrand Arthur William Russell (nascut la 18 mai 1872, Trellech – decedat pe 2 februarie 1970, Penrhyndeudraeth, Tara Galilor, Regatul Unit) a fost un filosof, matematician, istoric si critic social britanic.

In timpul vietii s-a declarat ca fiind liberal, socialist si pacifist, dar in acelasi timp a admis ca nu a fost cu adevarat niciunul dintre aceste lucruri. Cu toate ca a locuit preponderent in Anglia, Russell s-a nascut in Tara Galilor, tara in care a si murit, la varsta de 97 de ani.

La inceputul anilor 1900 Russel a condus revolta britanica impotriva idealismului. Este considerat ca fondatorul filosofiei analitice, alaturi de predecesorul sau Gottlob Frege si protejatul sau Ludwig Wittgenstein, si este vazut ca unul dintre cei mai importanti logicieni ai secolului XX.

In anul 1950, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatura, in recunoasterea lucrarilor sale semnificative, in care promoveaza umanitarismul si libertatea de constiinta

Ce mai poti citi de la acelasi autor.

Analiza mintii, Problemele filosofiei, Religie si stiinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares