Allan&Barbara Pease: De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă?
Apărut la Editura Curtea Veche ,,De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă?” este un studiu realizat de soții australieni Allan și Barbara Pease, ce are la bază statistici și alte studii cu privire la cele doua sexe, pe criterii sociale sau chiar biologice.
Cartea de față individualizează trasaturile fiecărui gen, dar autorii subliniază faptul că prin acest studiu ei nu doresc să demonstreze că unul ar fi superior altuia, ci ca pur și simplu femeile și barbații sunt egali, dar diferiți. ,,Bărbaţii şi femeile sînt diferiţi. Nu sînt mai buni sau mai răi — ci diferiţi. Singurul lucru pe care îl au în comun este faptul că aparţin aceleiaşi specii. Ei trăiesc în lumi diferite, cu valori diferite şi conform unor reguli diferite.”
Scopul acestei cărți este de a ne ajuta să îl înțelegem mai bine pe cel de lângă noi sau chiar pe noi înșine și astfel, relațiile cu ceilalți să fie mult mai plăcute și lipsite de certuri.
Deși este bazată pe informații tehnice și precise, autorii au reușit să o transforme într-o lectură foarte ușor de parcurs și chiar amuzantă pe alocuri.
În primele pagini se vorbește despre trăsăturile genurilor sub baza argumentului biologic. Astfel, bărbații și femeile sunt diferiți pentru că așa au evoluat. În timp ce bărbații sunt cei care vânau, femeile sunt cele care culegeau recolta sau aveau grijă de copii. Așadar, este normal ca cele două genuri să fie diferite și să acționeze diferit.
Pe baza acestui argument se bazează și răspunsul la curiozitatea bărbaților asupra femeilor care pot vedea singurul fir de păr blond dintr-o camera, dar nu sunt capabile să vadă poarta de la ușa garajului atunci când parchează mașina. De partea celalaltă, femeile sunt suprinse de capacitatea bărbaților de a nu găsi absolut nimic, in afara CD-urilor ordonate alfabetic.
O altă comparație foarte vizibilă în lumea noastră este că bărbații atunci cand sunt tensionați preferă sa consume mult alcool și sa experimenteze lucruri noi, în schimb femeile aleg ca terapie cumpărăturile și consumul de ciocolată.
,,De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă?” este o lectură interesantă. ușor de citit și amuzantă pe care o recomand cu căldură. Poate fi achiziționată de pe TheBookClub
Citate preferate din carte:
„Bărbaţii glumesc spunând de îndată ce se însoară că vor să doarmă pe partea dinspre uşă a patului ca să poată fugi mai repede – în realitate e doar un instinct de apărare.”
„Testele arată că, în medie, femeile sunt cu 3% mai inteligente decât bărbaţii.”
„Atunci când i se vorbeşte unui bărbat este simplitatea! Lui trebuie să i se spună un singur lucru odată, la care să se poată gândi.”
„Femeile pot vorbi şi asculta în acelaşi timp, acuzându-i totodată pe bărbaţi că nu sunt în stare să facă nici una, nici alta.”
„Femeile nu se descurcă bine în spaţiu pentru că în evoluţia lor n- au vânat altceva decît bărbaţi.”
„Când o femeie este nefericită din cauza relaţiei ei sentimentale, nu se poate concentra asupra muncii. Când un bărbat este nefericit la muncă, nu se poate concentra asupra relaţiei sentimentale.”
„Femeile îi părăsesc pe bărbaţi nu pentru că ar fi nefericite cu ceea ce le oferă ei, ci pentru că sunt neîmplinite din punct de vedere emoţional.”
„Nu-i oferiţi bărbatului vreun sfat decât dacă îl cere – în schimb, spuneţi-i că aveţi încredere în capacitatea lui de a rezolva totul.”
„Bărbaţii preferă mai degrabă ca femeile să arate bine şi nu să fie deştepte, pentru că mojoritatea văd mai bine decât gândesc.”
„După căsătorie, bărbatul ştie tot ceea ce este necesar în legătură cu partenera, drept pentru care nu vede nici o logică în a mai sta prea mult de vorbă.”
„Nu trebuie să uitaţi că femeia este romantică. Ei îi plac vinul, florile şi bomboanele de ciocolată. Daţi-i să înţeleagă că na-ţi uitat asta… pomenindu-i din când în când despre ele.”
„Floarea iubirii este trandafirul. După trei zile însă, petalele lui cad şi nu mai rămâne decât o chestie urâtă care înţeapă.”
Cei doi soți, Allan și Barbara Pease sunt unii dintre cei mai de succes autori din Australia. Cărțile lor au fost traduse în 53 de limbi.