Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Alice Munro: Prea multă fericire

coperta_prea_multa_fericire_new_c1„Complexitatea lucrurilor, lucrurile din interiorul lucrurilor, pare fără de sfârşit. Nimic nu este uşor, nimic nu e simplu.“ (Alice Munro)

Care este cheia cartii?

Colecția de povestiri Prea multă fericire a lui Alice Munro este plina de dinamica si adesea apăsătoare, ușor întunecată şi aş spune că foarte multe idei puternice se află sub imperiul sugestiei în scrierile sale. Pădurea, lemnul, mușchiul umed și vegetația sălbatică își fac loc prin curțile caselor, pe marginea șoselelor și în mințile personajelor. E ca şi cum duritatea lemnului și sălbăticia peisajului par să le modeleze firea umană. Aproape în fiecare dintre povestiri există un tâmplar, bucăți de lemn, copaci, rindea, rumeguș, fibră, esență lemnoasă, mobilă, foc, stive de lemne, topor, sudoare, muncă fizică. Oamenii din prozele scriitoarei sunt oameni obișnuiți, muncitori, modești și  viața lor se complică la un moment dat. Ei nu-și doresc să fie speciali și să se confrunte cu situații speciale. Lucrurile pur și simplu se întâmplă aşa cum se ivesc in general in viaţă situaţiile neprevăzute. Iar emoţiile personajelor sunt surprinse de autoare cu tact şi fracnheţe, fără a cădea in sentimentalism.

Care este povestea?

10 povestiri adunate intr-un volum publicat in anul 2009, „To much happiness”, în care evenimente grave, obscure, ciudate, grele, reci li se intâmplă câtorva personaje: un tată aflat în închisoare pentru că şi-a ucis copiii îi scrie soţiei despre revelaţia de a fi primit vizita lor dintr-o altă dimensiune; o fetiţă îşi ajută angajatorul bolnav de leucemie să scape de avansurile unei femei lipsite de conştiinţă; în adolescenţă, un fiu îşi părăseşte aparent fără motiv familia şi ajunge să trăiască asemenea unui vagabond, dispreţuind valorile societăţii moderne; în secolul al nouăsprezecelea, Sophia Kovalevski, matematician şi scriitor talentat, se luptă cu efectele succes lui asupra relaţiei de cuplu.

Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii. Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă. Este un paradox puternic între titlul seriei şi cumulul de povestiri, o doză de sarcasm la adresa continuităţii vieţii, cu bune şi rele, in ciuda momentelor catastrofale. În ciuda experienţelor prin care trec, personajele trăiesc mai departe, găsind puterea de a trece peste falia care le-a marcat existenţa. Ceva s-a schimbat definitiv în ei, însă viaţa îşi continuă cursul.

Dimensiuni – este povestea nefericirii Doreei si a revelatiilor supra-reale ale sotului ei, un tata care isi ucide cei trei copii. Este internat intr-un spital pentru boli mintale  iar de acolo ii trimite sotiei o scrisoare in care spune ca l-au vizitat copiii dintr-o alta dimensiune si ca sunt bine cu totii. Povestea este despre vinovatie, lupta pentru a merge mai departe si limita firava dintre sanatate si instabilitate mentala.

Fictiune – este povestea violonistei Joyce care o descopera pe Maggie, o tanara scriitoare careia ii va cumpara cartea. Si cu care va afla ca are mai multe decat se astepta in comun. Povestirea face apel la trecutul lui Joyce si al fostului lui ei sot, Jon si un complex de relatii intortocheata se desfasoara in si pe langa volumul lui Maggie.

Pe culmea Wenlock – O tanara studenta de la tara vine la oras, la facultate si varul mamei sale, Ernie se ocupa de acomodarea ei. Nina, colega de apartament a tinerei o va atrage intr-o poveste incitanta, ciudata  si ii ofera ocazia de a interactiona cu domnul Purvis, care o intretine pe usuratica Nina. De aici iau nastere o serie de experiente interesante si liberetine.

Rape-adanci – Ni-l prezinta pe tanarul Kent, un soi de filozof in mizerie care isi paraseste casa aparent fara motiv si isi va croi  singur un drum instabil in viata. Vom ajunge insa sa decoperim o povestea copilariei sale si a accidentului sau care i-a afectat ambele picioare. Odata cu acestea se deslusesc si motivele ranchiunei sale fata de mama, care incearca sa isi apropie din nou fiul.

Radicali liberi – Este povestea unei batrane bolnave de cancer al carei sot moare neaşteptat. In casa femeii văduve intra un hot care  inainte de a-i fura masina, se aseaza la masa, cere de mancare si incepe sa-si marturiseasca crimele din familie. Povestirea este despare impartasirea secretelor cutremuratoare dintre cei doi care o va salva pe batrana si despre moartea fatidica a hotului.

Chipul – Un baiat se naste cu o pata mov pe fata iar acest semn ii marcheaza intreaga viata – tatal il dispretuieste, mama incearca sa ii fie alaturi, iar probabila amanta a tatalui se muta in casa alaturata famileiei. micutul se imprieteneste cu Nancy, fiica presupusei amante din vecini dar peietenia lor este curmata de o neintelegere. Povestea este una tragica, despre intentiile şi demersurile fetei de a fi ca el pentru a se apropia debait şi despre incapacitatea lui de a intelege, decat prea tarziu.

Unele femei – O adolescenta  are grija de un bolnav de leucemie. Interactiunea dintre cei doi este in puternic contrast cu cea dintre bolnav membrii familiei sale este sau dintre el si menajera care nu ii suporta sotia. Viata plina de angoasa il aduce pe bolnav in pragul sinuciderii dar se pare ca uneori, salvarea o gasim in cei de langa noi.

Joaca de copii – Marle si Charnele isi aduc, la maturitate, aminte de un lucru atroce comis in copilarie. Cele soua fetite merg in tabara si ajung sa o omoare pe a treia care incerca sa intre in grupul lor.  In pragul mortii, Chrlene cauta cainta in spovedanie dar amica ei nu ii impartaseste dorinta de a marturisi crima.

Lemn – est povestea romantica, am putea spune, a unui barbat care iubeste foarte mult lemnul si adora sa petreaca timp in padure, in lumea copacilor. Nu are copii, dar are o relatie minunata cu sotia, o fire mereu vesela si sociabila. Totul se schimba insa cand sotia cade in depresie si fericirea, voia buna si pofta de viata dispar. Povestirea suprinde tumultul barbatului si evadarea lui in natura, in spatiul lemnos pentru a gasi calea de supravietuire in fata unei drame exitentiale.

Prea multa fericire – Cea din urma din seria de 10 povestiri este diferita de celelalte noua prin alegerea unui personaj central renumit si prin inspiratia din fapte reale.  Actiunea se petrece la sfarsitul anilor 1800 si o are in prim-plan pe Sofia Kovalevski (1850 – 1891), primul matematician femeie angajat de o universitate din Europa și scriitoare de romane feministe. Alice Munro a descoperit povestea Sofiei în Enciclopedia Britannica. Apoi, după o îndelungată documentare, în special după ce a citit cartea lui Don Kennedy – unul dintre descendenții Sofiei Kovalevski, care a pus la dispoziție fragmente din jurnalele și scrisorile acesteia -, s-a hotărât să scrie despre ea. Deși era extrem de muncitoare si talentată Sofiei i-a fost imposibil să ocupe un loc de muncă la una dintre universitățile din Paris sau Berlin. Departe de țara sa natală Rusia, pe care fusese nevoită să o părăsească, rămasă văduvă și în căutarea unui loc de muncă, Sofia devine depresivă. Din fericire, la scurt timp, Universitatea din Stockholm face o mișcare revoluționară pentru acele vremuri și angajează prima femeie profesor universitar. Aici Sofia îl cunoaște pe Maksim de care se îndrăgostește iremediabil. După o viață plină de lupte cu sistemul de învățământ al acelor vremuri și cu concepțiile rigide împotriva femeilor inteligenteSofia părea să fi ajuns în sfârșit într-o perioadă calmă și care se anunța plină de fericire. Din păcate însă viața are propriul ei plan…

De ce sa citesti?

Pentru ca proza scurtă a lui Alice Munro te va pune pe gânduri. Şi ce este mai bun decât o carte care îţi activează mintea şi emoţiie in acelaşi timp? Nu e uşor să reuşeşti să laşi o impresie durabilă în 20-30 de pagini şi să conturezi personaje solide, credibile şi impresionante. Îţi trebuie o forţă expresivă mare iar Alice Munro o are, fără doar şi poate.

Realismul şi naturaleţea povestirilor sunt aproape tulburătoare. Nu există bine şi rău absolut, nu există explozii ale personajelor, ci doar viaţa reală, aproape enervant de reală, plină de nuanţele, de adevăruri impărţite, de secrete, fericire, tristeţe, remuşcări, durere şi amintiri.

Un stil simplu, concis, dar izbitor prin adevărurile simple şi dureroase dezvăluite.

Cine este autoarea?

Alice Munro (n.10 iulie 1931) este laureata Premiului Nobel pentru literatura a a nului 2013, ca „maestră a nuvelei contemporane”.  Munro s-a născut în Canada, mai exact în Ontario, în apropierea lacului Huron. Pentru întreaga sa activitate literară, a fost distinsă în 2009, cu Premiul Internațional Man Booker. De asemenea, a obținut de trei ori premiul pentru ficțiune din partea guvernatorului Canadei.

Ce mai pot citi de acelasi autor?

Fugara – Dragă Viaţă –  Ura, prietenie, dragoste, casatorie.

http://https://www.youtube.com/watch?v=_5qgRSwuxFU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares