Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Akira Yoshimura: Naufragii

1033264-WNTTDespre carte.

Aparut la editura Humanitas, Naufragii, este romanul al carui autor este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori niponi din a doua jumatate a secolului XX.

Intr-un sat de pescari izolat intre munti si mare, Isaku, la numai noua ani, in absenta tatalui,  plecat in robie, poarta pe umeri povara intretinerii propriei familii. Inca de la o varsta frageda , merge pe mare la pescuit alaturi de barbatii din sat,  invata secretul pescuitului de scrumbii si ajuta la facutul sari, un bun indispensabil, principalul scop al acestei activitati fiind, de fapt, ademenirea vapoarelor incarcate cu marfa, spre a fi pradate. Dupa ce este acceptat in lumea dura a adultilor, Isaku participa la esuarea vaporului cu o masca rosie de maimuta pe catarg. Primit ca pe un dar, acesta va duce satenilor cea mai mare nenorocire care s-a abatut vreodata asupra lor.

Inspirat dintr-o veche legenda nipona, romanul al carui erou este Isaku, un copil de noua ani, ne poarta in mijlocul unei comunitati isolate, incremenita in traditii, al carei ritm este dictat de succesiunea anotimpurilor.

Ni se infatiseaza o lume a pauperitatii, unde oamenii de la marginea marii se indeletnicesc cu pescuitul, fac sare, pentru a o vinde in alte sate in schimbul cerealelor, se indragostesc si cad prada geloziei, ducand o viata apasatoare, peste care pluteste mereu linistea asteptarii. Insa traditia de a atrage prin focurile intrebuintate la facutul sarii vapoarele comerciale, o-fune-sama, ne dezvaluie violenta primitiva a comunitatii care, desi crede in perpetuarea sufletelor celor morti, este obligata sa ucida pentru a supravietui.

“Yukio Mishima spunea ca adesea Akira Yoshimura este cel mai bun scriitor dintre noi toti.”- Setsuko Tsmura, Telerama.

“Yoshimura evoca vechea traditie japoneza a pescuitului intr-o maniera extraordinar de minutioasa, realizand un tablou de o verosimilitate remarcabila. Naufragii este o lectura pe care n-o  veti mai putea uita.”-Los Angeles Times

“Un roman captivant, de o frumusete austera. Stilul sobru si profunzimea  lui emotionala ne amintesc de filmele japoneze clasice.”-The New York Times

“Marea dezlănţuită revărsa uneori binecuvântări neaşteptate, cu mult mai îmbelşugate decât orice altceva dădea rod pe pământul sterp sau putea fi adunat de pe ţărm, şi astfel pentru câţiva ani nimeni din sat nu trebuia să se mai vândă în robie. Însă aceste binecuvântări nu veneau decât foarte rar, iar oamenii trăiau rugându-se pentru ele. Înroşirea frunzelor era semnul că se apropia timpul unei posibile binecuvântări.”

Despre autor.

Akira Yoshimura s-a nascut la Tokyo in 1927 si a murit in 2006 la Mitaka. Este autorul a peste douazeci de romane, culegeri de povestiri si eseuri. Multipremiat pentru romanele si povestirile sale, majoritatea bestselleruri in Japonia, Akira Yoshimura  se inspira din vechi legende, din istoria recenta a  Japoniei, din cotidian-incluzand chiar rubricile de fapt divers-, precum si din propria biografie.

Temele recurente care apar sunt libertatea, vinovatia, supravietuirea sau inadaptarea. Printre operele sale  cele mai cunoscute se numara Supliciul unei adolescente, Ishi no Bisho, Hoshi e no tabi.

In 1997 a devenit membru al Academiei de Arta din Japonia, al carei premiu pentru literatura i se decernase in 1987. In 2006 I s-a conferit Ordinul Soarelui Rasare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares