Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Agnes Martin -Lugand: Viața e ușoară, nu-ți face griji

Viața e ușoară, nu-ți face griji

Sursa: Google Images

Apărută la Editura TREI, Viața e ușoară, nu-ți face griji este continuarea romanului Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea, un volum care continuă povestea Dianei întoarsă la Paris.

Întoarsă din Irlanda, Diane este hotărâtă să înceapă o viață nouă la Paris. Cu ajutorul prietenului său, Félix, redeschide cafeneaua literară „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, oaza ei de liniște. Acolo îl întâlnește pe Olivier. Un bărbat blând și atent, care înțelege refuzul ei de a deveni din nou mamă, după pierderea cumplită pe care a suferit-o.

Dar o întâmplare neașteptată o bulversează pe Diane și îi spulberă toate certitudinile. Va avea ea oare curajul de a-și construi un nou cămin?

Romanul o are ca protagonistă pe Diane, o tânara franțuzoaică, proprietara unei cafenele literare în Paris, care a trecut printr-o experiență tragică: moartea sotului și fiicei într-un accident de mașina. După întoarcerea din Irlanda, unde a reușit să treacă peste moartea celor dragi și unde a cunoscut din nou dragostea, la care a trebuit să renunțe, Diane cumpără cafeneaua de la parinții ei, începând o nouă poveste.

Deschiderea cafenelei o ajută foarte mult atât pe plan social, cât şi în relaţia cu familia ei dovedindu-și independența. Cafeneaua devine echilibrul ei în noua viață construită.

Începutul romanului îl are în prim-plan pe Felix, cel mai bun prieten (gay) al Dianei, care încearcă să o convingă pe aceasta să meargă în căutarea unui potențial partener. Felix încearcă să-i facă cunoștință cu diverși domni, dar ea continuă să se gândească la Edward până la un moment dat, când îl întâlnește pe Olivier, noul client al cafenelei pe care o deține. Oliver îi câștigă inima Dianei, prin calmitate, răbdare, tandrețe și înțelegere.

„Viaţa putea să fie mai blândă cu el drept tovarăş. Braţele lui erau puternice şi protectoare, ochii căprui, blânzi şi zâmbitori, totodată chipul expresiv.”

Diane începe o relație cu Olivier, ajungând până la punctul în care plănuiesc să se mute împreună. Viața Dianei este dată din nou peste cap când îl întâlnește pe Edward în Paris, în cadrul unei expoziții. De la el află o veste neașteptată și anume că Abby, proprietara din Irlanda este bolnavă, așa că decide să se întoarcă.

Dacă începutul cărţii este unul liniştit, în care Diana pare să îşi regăsească echilibrul, acest lucru nu se menţine până la finalul cărţii.

„Era timpul; am trecut prin spate ca să ajung la scara imobilului. În pragul încăperii, am închis ochii respirând adânc  mirosul de cărţi, de cafea şi de lemn. Fulgerări, frânturi de amintiri mi-au traversat gândul, am închis uşa fără să mai deschid ochii… . Oamenii fericiţi care  citesc şi beau cafea aveau să trăiască fără mine…”

Viața e ușoară, nu-ți face griji este o poveste simplă care ne învață că dragostea nu așteaptă prea mult timp și că nu trebuie niciodată să dai cu piciorul unei a doua șanse. Titlul cărții exprimă o idee subtilă: viața chiar e ușoară, daca nu am fi noi atat de complicați.

Despre autor:

Agnès Martin‑Lugand

Sursa: Google Images

După ce a profesat ca psiho­log timp de șase ani, Agnès Martin‑Lugand s‑a dedicat scrisului, publicându‑și primul roman, Oamenii fericiți citesc și beau cafea în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i‑a propus debutul în lumea edi­torială tradițională. Odată ce romanul său a apărut în catalo­gul Michel Lafon și s‑a vândut numai în Franța în peste 300 000 de exemplare, a fost asigurată și traducerea lui în mai multe limbi europene, printre care spani­olă, italiană, poloneză și turcă. Drepturile de ecranizare au fost achiziționate de producătorul american Harvey Weinstein.

Viața e ușoară, nu-ți face griji poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/viata-e-usoara-nu-ti-face-griji/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares