Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Topuri si Liste

9 muzee care trebuie neaparat vizitate de iubitorii de carte

“Îmi imaginez Paradisul ca pe un fel de bibliotecă.”- Jorge Luis Borges

Deși vestea închiderii   faimosului “Musee des Lettres et Manuscrits”  și gândul că  manuscrisele lui Proust, Verlaine, Baudelaire și Tolstoy vor fi vândute unor colecționari privați nu au fost bine primite  în rândul celor pasionați literatură veche,  vestea buna este că încă mai există în lume muzee care ascund astfel de comori ce așteaptă să fie descoperite. Aici ai o lista de nouă muzee care trebuie neapărat vizitate de iubitorii de carte:

  1. British Library, Londra

bl2

Sursa foto: http://www.ladyaisha.co.uk/

Este cea mai mare clădire publică din Marea Britanie construită în secolul XX, iar depozitele sale masive adăpostesc toate cărțile publicate în Marea Britanie începând cu anul 1911. Printre comorile deținute de British Library se numără primul manuscript a lui Beowulf, Messiah lui Handel scris de mână, cea mai veche carte tipărită din lume și multe alte asemenea lucruri inedite. Aici poți găsi și multe expoziții cu tematică britanică și cum anul acesta este aniversarea semnării Magnei Carta, cu siguranță aceasta va fi vedeta.

 

  1. National Steinbeck Centre, Salinas

img_8992-640x480

Sursa foto:http://gumptrip.com/john-steinbeck-museum/

Această librărie este dedicată  scriitorului  John Steinbeck și este localizată chiar în orașul în care acesta a crescut, Salină, California Astfel, atât autorul cărții “Soareci și oameni” ( “Mice And Men”), precum și alți autori clasici americani își găsesc numele în acest muzeu extraordinar. Dacă ești pasionat de artefactele literare care au stat la baza inspirației celor mai faimoase cărți, atunci Steinbeck Exhibition Hall este cea mai bună alegere pentru tine.

 

  1. The Morgan Library & Museum, New York

pierpont-morgans-library-bs

                                                                                                                            Sursa foto:https://www.themorgan.org/

Adevărații iubitorii de carte nu pot omite să facă o vizită la The Morgan Library& Museum. Odată  ajuns acasă la JP Morgan,  vei rămâne marcat de valoroasa  colecție singulară de cărti, manuscrise și artă rare strânse de acesta. Cărtile afișate în biblioteca principală se rotesc în mod regulat, astfel încât vizitele repetate să fie întotdeauna recompensate. Un complex de clădiri vechi și noi, „Bibliotecă domnului Morgan”, deține multe secrete care așteaptă nerăbdătoare să fie descoperite.

 

  1. Shrine Of The Book, Ierusalim

the-shrine-of-the-book-at-the-israel-museum-photo-courtesy-of-the-israel-museum-jerusalem-1140x600

Sursa foto: http://travelability.co.il

Muzeul Israel este un adevărat muzeu de clasă mondială cu o remarcabilă arhitectură modernă. De o mare popularitate se bucură Sanctuarul Cărții, unde pot fi găsite scrisori scrise de Simon Bar-Kochba în timpul celei de a două revoltă a evreilor, obiecte de cult din comunitățile evreiești și poate cel mai valoros obiect, cea mai veche Biblie în limba ebraică. Arhitectura inedită a acoperișului clădirii evocă imaginea capacelor recipientelor în care au fost descrise manuscrisele de la Marea Moartă  în 1947.

 

  1. Bodleian Libraries, Oxford

oxford_pax000085-01_superres

Sursa foto:http://www.oxfordtoday.ox.ac.uk

Biblioteca Centrală a Universității Oxford  este o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice din Anglia și totodată una dintre cele mai vechi din întreaga Europă.  Enorma colecție  a bibliotecii a ajuns la peste 6 milioane de volume , aici putând  fi găsit câte un exemplar din fiecare carte tiparită în Marea Britanie.

 

  1. The Kafka Museum, Praga

peeing-men-kafka-museum-prague-czech-republic-wayne-higgs-540x358

Sursa foto: https://www.themagger.com

Muzeul Kafka este unul dintre cele mai neconvenționale muzee din estul Europei și este dedicat scriitorului german Franz Kafka.  Memoria lui Kafka este menținută  vie nu numai prin elementele materiale: scrisori, fotografii, schițe, ci și prin esența lumii sale:  plăcerea pentru lucrurile ciudate, pentru surrealism. Atmosfera stranie a romanelor sale poate fi resimțita la fiecare colțisor  prin modul în care a fost conceput acest muzeu. Este o adevărată călătorie în mintea unui scriitor și totodată o experiență unică care nu trebuie ratată.

 

  1. National Museum, New Delhi

national-museum-of-india-newdelhi

Sursa foto: https://www.delhipedia.com/

Muzeul Național a fost una din primele expoziții de artă indiană din lume. Acesta s-a dezvoltat considerabil având în momentul de fată circa 200.000 de lucrări ce acoperă un interval de peste 5000 de ani.  Are una dintre cele mai remarcabile  manuscrise din textele asiatice și arabe din lume. Printre comorile muzeului se  număra texte sfinte budiste presate pe curpu, o poezie în sanscrită din secolul al XII-lea scrisă pe o frunză de palmier, autobiografia impăratului Mughal Babur.

 

  1. Norman Lindsay Gallery & Museum, Australia

99b22dd4e341ea4d3cd8ed7958972088

Sursa foto: https://www.visitnsw.com/

Dacă ești australian atunci numele lui Norman Lindsay îți va aduce cele mai puternice amintiri din copilărie. Însă, dacă nu ești din Australia, poate numele acestuia nu îți va spune prea multe. Lindsay este faimos pentru  excentrica poveste “The Magic Pudding”. A scris câteva romane care au fost interzise, printre care și “The Cautious Amorist”, iar pe lângă acestea a mai scris și două autobiografii. Pentru cine nu cunoaște opera lui Lindsay, muzeul aflat în Munții Albaștri ar părea destul de bizar, așa că dacă vrei să vizitezi acest loc, trebuie mai întâi să te familiarizezi puțin cu arta acestuia.

 

  1. Harry Ransom Center, Texas

harry-ranson-center

Sursa foto: http://365thingsaustin.com/

Acest muzeu  deține una dintre cele mai mari arhive ale manuscriselor originale și ale altor documente istorice. Expozițiile includ  cea mai veche fotografie care a supraviețuit în 1826 în Franța.  Printre multele cărti vechi expuse  se număra și   prima ediție a Bibliei regelui James.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares