Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

4 cărți de dezvoltare personală care-ți vor hrăni mintea cu gânduri optimiste

Cărțile de dezvoltare personală câștigă din ce în ce mai mult teren între preferințele cititorilor din întreaga lume. Intens apreciate sau adeseori criticate, cărțile de dezvoltare personală sunt privite diferit de către oameni: unii le consideră un real sprijin, iar prin intermediul lor, pot depăși obstacole importante în viață, iar ideile descoperite între paginile cărților îi ajută să evolueze și să se cunoască, respectiv înțeleagă mai bine, iar alții le consideră „vorbe în vânt”.

Nu trebuie să fii absolut de acord cu orice carte de dezvoltare personală pe care o citești, însă poți alege cărți ce tratează subiecte de interes pentru tine. La urma urmei, este de datoria oricărui cititor să treacă prin filtrul rațiunii toate cărțile citite și să aleagă cu ce anume să rămână din lecturile sale.

Îți propunem, mai jos, 4 cărți de dezvoltare personală cu idei interesante, pentru a-ți lărgi orizonturile și a-ți interioriza cât mai multe gânduri pozitive despre tine și viață!

 1. Louise Hay – „Poți să-ți vindeci viața”

Este o carte de dezvoltare personală bogată în afirmații pozitive, construite astfel încât să-ți arate că te poți elibera de tiparele negative ale minții tale, chiar dacă acestea predomină din copilărie. Louise Hay pornește de la ideile că foarte mulți oameni se simt nemulțumiți de ei înșiși, cred că nu sunt suficienți de buni pentru a merita ceva ce-și doresc foarte mult, se împovărează cu sentimente de vinovăție, furie sau rușine, sunt critici cu ei înșiși, iar prin faptul că adună atât de multe emoții negative în interior, corpul lor ajunge deseori să se îmbolnăvească. Prin afirmațiile pe care ni le propune, autoarea încearcă să ne arate că gândurile pot fi schimbate și interiorizate într-o manieră pozitivă.

De asemenea, scriitoarea susține că bolile de care suferim apar din cauza faptului că nu ne putem ierta pe noi înșine și că nu reușim să ne acceptăm întru totul așa cum suntem. Suntem mult prea atașați de durerile noastre, iar asta ne împiedică să ne cultivăm iubirea de sine. Spre finalul cărții sale, Louise Hay ne oferă o listă de tipare mentale care cauzează boli în organism, care pot fi însă vindecate de afirmații bine alese.

Câteva idei cu care Louise Hay ar vrea să rămâi după ce-i citești cartea:

 • Suntem 100% responsabili pentru toate experienţele noastre.
 • Fiecare gând pe care îl gândim, crează viitorul.
 • Puterea este întotdeauna în momentul prezent.
 • Toţi suferim de ură împotriva propriei noastre fiinţe şi vinovaţie.
 • Ideea de bază pentru fiecare este: „Nu sunt destul de bun”.
 • Acesta este doar un gând şi un gând poate fi schimbat.
 • Resentimentul, criticismul şi vinovăţia sunt cele mai dăunătoare tipare de gândire.
 • Eliberarea de resentimente poate dizolva până şi cancerul.
 • Când ne iubim cu adevărat pe noi înşine, totul în viaţa noastră merge bine.
 • Trebuie să ne eliberăm de trecut şi să iertăm pe toata lumea.
 • Trebuie să vrem să începem a învăţa să ne iubim pe noi înşine.
 • Aprobare de sine şi acceptare de sine sunt cheia schimbărilor pozitive.
 • Noi creem fiecare aşa-numita „boală” în trupul nostru.

screenshot_1

 1. Eckhart Tolle – „Puterea prezentului”

Dacă ai observat că trăiești foarte mult în trecut ori te proiectezi mult prea departe în viitor și nu ești nicio clipă prezent în viața de zi cu zi, aceasta este cartea care te poate readuce cu picioarele pe pământ. Parcurgând-o, îți vei da seama că singurul dușman care te împiedică să trăiești „aici și acum” este mintea ta.

Ne petrecem foarte mult timp din viață încercând să obținem lucruri despre care credem că ne vor aduce fericirea, fără a ști că obiectele materiale ne aduc de fapt o fericire temporară. Consumăm foarte multă energie gândindu-ne la ceea ce ne-a spus sau ne-a făcut cineva, iar acest lucru ne amplifică sentimentul de durere. Chiar dacă nu putem anticipa toate întâmplările nefericite din viețile noastre, putem alege cum să reacționăm în fața acestora.

Avem tendința să petrecem foarte mult timp retrăind trecutul, iar asta se întâmplă deoarece este singurul lucru cu care mintea este familiarizată.

Mintea nu poate exista fără a crea probleme, fără a avea mereu ceva la care să se gândească.  Autorul ne sugerează ca atunci când ne simțim blocați, să ne putem întrebarea „Ce problemă avem acum?”, și astfel ne vom da seama că în prezent, acum, nimic nu este în neregulă, nu avem de fapt nicio problemă în acest moment, ci de fapt mintea noastră proiectează viitoare probleme, pentru a supraviețui și a ne domina.

screenshot_3

 1. Lise Bourbeau – „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”

Lise Bourbeau a identificat în cartea sa 5 răni emoționale care apar ca o reacție la ceea ce ni se întâmplă. Aceste răni au dus la crearea unor măști pe care ni le punem, cu scopul de a acumula iubirea și afecțiunea după care tânjim, aprecierea părinților și a celorlalți oameni în general, uneori chiar fără a ne da seama.

Conform autoarei, fiecare rană interioară de care suferim se reflectă și asupra corpului nostru, astfel, constituția unei persoane poate fi un indiciu al rănii de care suferă, respectiv a măștii pe care o afișează în interacțiunea cu ceilalți.

Pe scurt, cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine sunt:

 • Rana de respingere – masca de fugar;
 • Rana de abandon – masca de dependent;
 • Rana de umilire – masca de masochist;
 • Rana de trădare – masca de dominator;
 • Rana de nedreptate – masca de rigid;

Fiecare dintre aceste răni este trăită în raport cu părintele de același sex sau de sex opus, are caracteristici de personalitate unice și pot atrage după sine anumite boli pe care te vom lăsa să le descoperi citind cartea lui Lise Bourbeau.

screenshot_4

 1. Alan Cohen – „Viața ca o țeapă. Mic tratat anti-ratare”

În ciuda acestui titlu aparent cinic, cartea este pe alocuri hazlie, dar și empatică și insightful. Alan Cohen îți dezvăluie 10 motive pentru care viața pare uneori chinuitoare, dar și ce poți face pentru a ieși din acele zone de umbră. Citind această carte, scrisă de un om cu o experiență de viață bogată în spate, vei înțelege că orice „țeapă” poate fi transformată într-o oportunitate și că ai întotdeauna opțiunea de a alege cum să reacționezi în fața dificultăților.

screenshot_5

Tu ce cărți de dezvoltare personală ai citit în ultima vreme?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares