Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Educatie si formare

2019, Anul Cărții în România și 5 beneficii pe care ți le poate oferi cititul

Printr-un decret prezidențial semnat de către șeful statului, Klaus Iohannis, 2019 a fost declarat oficial Anul Cărții în România. 

Proiectul de lege prevede și lansarea programului ,,România citește” care are ca scop promovarea lecturii în școli. 

“Se instituie anul 2019 drept ”Anul cărţii. În anul Cărţii se lansează programul naţional România citeşte. Acesta se va desfăşura în cadrul unităţilor şcolare şi presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari (părinţi, personalităţi publice, jurnalişti etc) care să le citească fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii.

(…)Acest proiect legislativ vine în întâmpinarea necesităţii promovării lecturii printre tineri ţi instituie anul 2019 drept „Anul Cărţii”, prilej cu ocazia căruia se vor organiza evenimente culturale dedicate acestei iniţiative. Ca activitate principală, Anul Cărţii propune lansarea unui program la nivel naţional „România Citeşte”, care presupune promovarea lecturii în şcoli prin întâlniri cu scriitori, personalităţi publice, voluntari care să le citească elevilor fragmente din operele literare”, se arată în legea adoptată de Camera Deputaţilor şi citată de Mediafax.

beneficii pe care ti le auduce cititul

Și pentru a arăta cât de importantă este această sărbătoare pentru iubitorii de lectură, iată 5 beneficii pe care ți le poate aduce cititul:

1.Se spune că oamenii care citesc au șanse mai mari să devină oameni de succes.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea pasionaților de lectură au o putere de concentrare mult mai mare, analizează lucrurile în profunzime,  au mereu un plan în minte și au un vocabular foarte bogat. Poți citi mai multe despre acest beneficiu în următorul articol: https://www.thebookclub.ro/10-motive-pentru-care-cititorii-au-mai-multe-sanse-sa-devina-oameni-de-succes/

2. Cărțile îți oferă adevărate lecții de viață. 

În cărți vei găsi mai mult decât un refugiu, în ele vei găsi un prieten, un psiholog sau chiar terapeut. Cu ajutorul lor te dezvolți și îți imbogățești cunoștințele. TheBookCLub a realizat un articol unde a reușit să strângă 27 de lecții de viață pe care le poți învăța din cărți. Care este preferata ta? A noastră este Lecţia 25 din ,,Sub aceeaşi stea“,  de John Green: ,,Trăieşte-ţi viaţa din plin şi apreciază lmea în care trăieşti, pentru că nu ştii niciodată când nu le vei mai avea.”

3. Cititul reduce stresul.

Cititul este una dintre cele mai bune rețete de îmbunătățire a sănătății umane, mai ales la nivel mental. 

Cercetătorii de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, au realizat un studiu potrivit căruia cititul ar reduce cu până la 68% nivelul stresului și este mult mai eficient decât plimbările, ascultatul muzicii sau chiar jocurile video. Nu-i așa că este fascinant?

4. Îmbunătățește calitatea somnului

Dacă ai probleme cu somnul, atunci ai găsit remediul perfect pentru tine. Lectura este cea mai bună metodă de relaxare la care poți apela și cea mai la îndemână.  Cititul înainte de culcare acționează ca un somnifer și este motivul pentru care cei mai mulți cititori apelează la acest tabiet plăcut.

5. Îmbunătățește memoria și te face mult mai inteligent.

Lectura stimulează activitatea cerebrală și îmbunătățește în acest mod memoria.  De altfel, cititul dezvoltă gândirea analitică și stimulează foarte mult creierul. Nu degeaba se spune că cei care citesc mult sunt mai bogați, căci fiecare carte îți va aduce cu sine și o bucătărie de informații noi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares