Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

10 motive pentru care nu vei lăsa din mână cartea „Și vreme e ca să ucizi…” de John Grisham

Nu te bloca la titlu, te vei îndrăgosti de cartea asta, îți promit!

SYNOPSIS

Orașul Clanton, Mississippi. O fetiță în vârstă de 10 ani, Tonya Hailey, neagră, este bătută și violată cu brutalitate de 2 tâlhari albi, Billy Way Cobb și Willard. Tatăl Tonyei, Carl Lee Hailey, îi ucide pe cei doi agresori ai fiicei sale. Din acel moment, Jake Brigance îi devine avocat și luptă până la capăt pentru a-l achita, împotriva unui oraș întreg, a Ku Klux Klan-ului și a forței mass-media de a inocula prejudecăți în mințile locuitorilor din Clanton.

Jake: – Hai, spune, dac-ai fi în juriu, ai vota „vinovat” sau „nevinovat”?
Carla: – Mereu trebuie să joc rolul ăsta cu tine. Bine că nu mă interoghezi!
Jake: – „Vinovat” sau „nevinovat”
Ea îl privi serioasă.
Carla:– Ar fi greu să zic „vinovat”.”

„Și vreme e ca să ucizi” a fost prima carte prin intermediul căreia am făcut cunoștință cu John Grisham. De altfel, este și prima carte scrisă de autor, și deși nu este cea care i-a adus pe loc succesul, este preferata mea dintre cele 6 pe care i le-am citit.

Iată 10 motive pentru care merită s-o încerci și tu!

10. Stilul de a scrie al autorului. John Grisham te captivează cu descrieri tulburătoare încă de la primele pagini. E greu să scapi de imaginea Tonyei în timp ce trăiește cel mai groaznic coșmar al unei femei. Și totuși, autorul știe exact cum să-ți fixeze povestea în cap, astfel încât să nu vrei să lași cartea din mână până la final.

9. Cartea a fost ecranizată. Filmul bazat pe romanul autorului a apărut în 1996, cu Matthew McConaughey interpretându-l pe avocatul Jake Brigance, Samuel L. Jackson în rolul lui Carl Lee Hailey, Sandra Bullock interpretând-o pe Ellen Roark, iar Ashley Judd pe Carla Brigance, soția lui Jake, și Kevin Spacey ca procurorul general Rufus Buckley.

(sursa: http://www.imdb.com/title/tt0117913/)

8. Rasismul. În romanul „Și vreme e ca să ucizi”, John Grisham evocă un oraș segregat, în care albii și negrii nu conviețuiesc pe picior de egalitate. Această mentalitate separă orașul Clayton în două tabere opuse în timpul procesului lui Carl Lee Hailey, organizând proteste în fața tribunalului. Unii vor să-l vadă eliberat, alții executat.

„Aşa cum era de aşteptat, apariţia robelor albe îi stârni pe negri. Aceştia începură să strige: „Eliberaţi-l pe Carl Lee! Eliberaţi-l pe Carl Lee!”
Membrii Klan-ului îşi încleştară pumnii şi strigară la rândul lor: „Executaţi-l pe Carl Lee! Executaţi-l pe Carl Lee!””

7. Ku Klux Klanul. Tensiunea atinge cote maxime în momentul în care Klanul apare în peisaj. Protestele devin din ce în ce mai zgomotoase și amenință echilibrul fragil al micului oraș din Sud. Amenințarea cu moartea planează asupra avocatului Jake Brigance.

6. Complotul. Povestea Tonyei a izvorât în imaginația lui John Grisham de la o întâmplare adevărată, despre care vorbește în nota de final a cărții:

„Am asistat odată, întâmplător, la un proces în care o fată depunea mărturie împotriva bărbatului care o violase cu brutalitate. Pentru mine a fost o experienţă copleşitoare, deşi mă aflam acolo doar ca spectator. (…) Mă întrebam ce-aş fi făcut dacă ar fi fost vorba de propria mea fiică. Văzând-o cum suferă în faţa completului de judecată, am simţit în mine impulsul de a-l împuşca eu însumi pe agresor. Mi-am dorit, o clipă ce mi s-a părut nesfârşită, să-i fiu tată, să fac eu însumi dreptate.”

5. Personajele. John Grisham își creionează cu multă măiestrie personajele și confruntările dintre ele. Le oferă tuturor un trecut, o poveste, trăsături care parcă le fac să pară reale, atât de mult încât uneori uiți că ai de-a face cu niște simple personaje dintr-o carte. Îți va fi imposibil să nu-l compătimești pe Carl Lee Hailey, să nu o admiri pe Carla Brigance sau să nu fii absorbit de prejudecățile și mentalitatea orășenilor din Clanton. Albi vs. negri nu e doar un clișeu din filme, e un stil de viață pentru ei.

4. Dreptate mai presus de toate, chiar și de propria moarte. „Și vreme e ca să ucizi” este un roman construit în jurul ideii de răzbunare paternă și a cum să obții empatia unui juriu alb pentru un negru care a ucis doi albi, în ciuda faptului că aceștia au comis o faptă monstruoasă. Romanul lui Grisham este despre ce e mai puternic în sinea unui alb: preconcepțiile moștenite și înrădăcinate în conștiință de-a lungul anilor sau simțul datoriei, acela de a face dreptate?

3. Pericolul. E acolo, îl simți chiar dacă nu-l vezi. E ascuns în convingerile albilor când afirmă cu tărie că negrii merită tot ce-i mai rău, e prezent în viața lui Jake încă de când a acceptat cazul lui Carl Lee Hailey, și e real pentru toți locuitorii din Clanton.

2. Procesul. John Grisham descrie cu atâta acuratețe procesul – declarațiile, întrebările, martorii și confesiunile lor – încât ai impresia că totul se petrece în fața ochilor tăi, că ești și tu un spectator în sala de judecată, umăr lângă umăr cu personajele. În plus, felul în care Grisham, prin intermediul unui singur jurat, reușește să schimbe perspectiva nu numai a juriului, ci și a întregii cărți, te face să-ți pui singur întrebarea: În locul lui Carl Lee Hailey, ai fi procedat la fel?

I-a convins pe cei din juriu să închidă ochii şi s-o asculte. După aia le-a spus să-şi închipuie că puştoaica era blondă cu ochi albaştri, şi că siluitorii erau negri, şi că au legat-o cu un picior de un copac şi cu altul de un gard, c-au violat-o de nu ştiu câte ori şi c-o-njurau pentru că era albă. (…) Şi după aia le-a spus să-şi închipuie că fetiţa era a lor – că era fiica lor, înţelegi.”

1. Jake Brigance. Într-o lume guvernată de ură la adresa negrilor, un avocat alb decide să-i ia apărarea celui care a făcut un gest la care orice tată, indiferent de culoarea pielii, s-ar fi gândit să recurgă dacă fetița lui ar fi trecut printr-o astfel de experiență traumatizantă. Jake Brigance nu e avocatul perfect, dar e omul dispus să treacă prin sabie și foc pentru a-i salva viața și onoarea lui Carl Lee Hailey, chiar dacă asta îi pune însăși viața lui în pericol.

„Voia să le rămână în minte o singură imagine: aceea a unei fetiţe legate de doi arbori, cu picioarele desfăcute, plină de sânge şi bătută, privind disperată în pădure şi părându-i-se că vede pe cineva, apropiindu-se. Era tatăl ei, alergând s-o salveze.”

În încheiere, las cuvintele de final ale autorului să vorbească de la sine:

„Sunt multe elemente autobiografice în acest roman. Acum nu mai practic avocatura, dar timp de zece ani am făcut-o în stilul lui Jake Brigance. Am fost un avocat al străzii, adică am pledat pentru oameni, nu pentru cine ştie ce mari corporalii sau bănci. Am cam aceeaşi vârstă cu Jake, iar în liceu am jucat pe post de apărător în echipa de fotbal a şcolii, deşi nu cu prea mult succes.

Multe lucruri pe care le spune sau le face Jake sunt similare cu cele pe care le-aş spune sau le-aş face eu însumi, în împrejurări asemănătoare. Avem acelaşi tip de automobil, Saab, şi ne simţim amândoi copleşiţi de tensiunea pe care o provoacă un proces de omor. Am vomat în toaletele tribunalului şi am suferit de insomnii, la fel ca Jake. Toate aceste lucruri am încercat să le redau cât mai fidel în naraţiunea mea.

Acest roman a fost scris din suflet şi, deşi i se pot reproşa multe, n-aş schimba nici un cuvânt, chiar de-aş putea.”

DESPRE AUTOR

john-grisham-iubesc-sa-citesc

Numit „Cel mai bun autor de thrillere în viață”, John Grisham este de profesie avocat, chiar dacă acum nu mai practică, al cărui hobby de a scrie s-a transformat într-o adevărată meserie. A avut nevoie de 3 ani pentru a termina romanul „Și vreme e ca să ucizi”, și deși a fost respins de mai multe publicații, cel de-al doilea roman, „Firma”, i-a adus faima binemeritată, ajungând pe locul 7 în topul celor mai bine vândute cărți ale anului 1991.

A reușit performanța de a vinde 2 milioane de copii la prima ediție a unei cărți. Mai există doar un alt autor care a reușit asta – Tom Clancy. Romanul său din 1992, Cazul Pelican (The Pelican Brief), s-a vândut numai în SUA în 11.232.480 de copii.

„Și vreme e ca să ucizi” poate fi cumpărată de aici: .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares