Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Yasushi Inoue: Nobila doamna din Yodo

15782336_1467205239985837_1449021967_n“Minciunile unui bărbat pot face dintr-o femeie o zeiţă.” -(Yasushi Inoue)

Despre carte.

Roman istoric amplu, Nobila doamna din Yodo reconstituie destinul unei femei legendare, al carei curaj e intrecut numai de ambitie. Povestea curtezanei Chacha se desfasoara  pe fundalul celei de-a doua jumatati a violentului secol al XVI-lea, cand lupta pentru putere a clanurilor atinsese apogeul. Istoria faurita de barbati este privita prin ochii eroinei principale, in al carei portret Inoue isi arata adevarata masura a talentului. Fiica unui senior feudal omorat in luptele dintre  clanuri, Chacha devine, prin uniunea cu puternicul Hideyoshi ( ucigasul tatalui si al fratelui ei), o figura centrala in complicatul joc politic ce va duce la unificarea Tarii Soarelui-Rasare. Insa ambitia nemasurata a lui Chacha se hraneste  din dragostea pentru fiul sau, iar ea, ajutata de ultimii vasali loiali, isi va infrunta pana la capat destinul cu demnitate si neinfricare.

Publicat in 1955 in foileton intr-un supliment al prestigioasei reviste Bungeisbunju, romanul Nobila doamna din Yodo,(Yodo-dono nikki) este o capodopera care, imbinand realismul sever cu lirismul dramatic, surprinde cu acuitate psihologica parcursul spectaculos si totodata tragic al concubinei seniorului Hideyoshi, personaj real, intrat in legenda.

Chacha, eroina din castelul Yodo, a ajuns, din victima aruncata intr-o mizerie lucie, a doua sotie a comandantului Hideyoshi, unul dintre cei mai curajosi seniori din Japonia. In ambele ipostaze, ea si-a ramas intodeauna fidela siesi, respectand parca un cod personal al samurailor. Ecranizat in 2007 in regia lui Hajime Hashimoto, romanul vorbeste despre Japonia zbuciumata a secolului XVI-lea, despre batalii si campanii militare, castele impunatoare si incendii magnifice, dueluri si seppuku, banchete fastuoase, intrigi, tradari si iubiri imposibile- toate zugravite de Inoue cu un veritabil talent de pictor care, dincolo de amplele panorame, cu mii de figuranti, asterne pe panza, cu delicatete, destine.

De la Natsume Soseki pana la Haruki Murakami, incluzandu-i aici si pe cei doi laureati ai Nobelului, nici un scriitor japonez nu ofera o asemenea delectare literara constanta ca Inoue.”Damion Searls, quarterlyconversation.com

La Inoue, reconstituirea istorica poarta o amprenta personala si originala.”-Donald Richie

Un scriitor unic, care a reusit sa depaseasca limitele impuse de subiectele predilecte ale romanului japonez.”Japan Quarterly

Despre autor.

Yasushi Inoue s-a nascut la Asahikawa, in Hokkaido. Pana la sfarsitul razboiului a publicat mai mult poezie, desi a obtinut un premiu pentru roman. S-a impus insa ca prozator abia la varsta de patruzeci si doi de ani. Vasta sa opera cuprinde peste patruzeci de romane, peste optzeci de nuvele, un mare numar de proze scurte, mai multe volume de poezii, zece volume de eseuri si insemnari, jurnale de calatorie, volume de estetica si critica literara, scrieri diverse.

Pasionat de istoria Japoniei si a Asiei ( in special a Chinei), a calatorit mult in tot acest spatiu, iar viziunea lui Inoue asupra evenimentelor trecute se reflecta in majoritatea operelor sale, un excelent exemplu pentru modul in care cultura japoneza percepe timpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares