Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
michel-le-saint-church-mont-normandy-steeple-spire_121-67505
Autori internationali

William Golding: Turnul

turnul_1_fullsizeCât de măndră le e speranța în Iad. Nu există nicio lucrare nevinovată Numai Dumnezeu știe unde poate fi Dumnezeu.”

 
Cheia cărții:

 
„În Turnul este vorba despre încercarea oamenilor de a crea ceva, orice, un roman ori o piesă de teatru, o simfonie ori o statuie”, spunea William Golding, autorul acestui roman fascinant despre un om al bisericii care ascultă de forțe mai presus de puterea sa de înțelegere. Suntem în Anglia unui veac de mult apus, pe când legăturile dintre muritori și divinitate se măsoară în grandoarea lăcașurilor de cult. Prelatul Jocelin e chinuit de viziunea obsedantă a unui uriaș turn de catedrală care să-i aducă slavă lui Dumnezeu și să spele păcatele muritorilor. Bărbatul este însă slab în fața ispitelor cărnii – e ispitit de gândul unei aventuri cu o femeie măritată – și orb în fața realității: turnul lui se sprijină pe o fundație fragilă și aruncă asupra pământului o umbră mai întunecată decât umbra morții.

 
Povestea cărții:

 
Personajul principal al romanului, vicarul Jocelin, are o viziune prin care Divinitatea îi transmite că numai ridicarea unui turn înalt va aduce slavă lui Dumnezeu și va ierta păcatele necredincioșilor. Acesta se dedică complet construcției pe care urmează să o ridice, văzându-se slujitorul cel mai vrednic al Tatălui „ Acum îmi văd de treburile Tatălui meu”. El crede că i-a fost trimis un înger care să-l călăuzească și să îl ajute să treacă peste toate cele rele întâmpinate pe parcursul materializării viziunii. Îngerul devine prietenul său cel mai bun și si sigurul căruia i se mai poate confesa; toți cei pe care îi considera prieteni se îndepărtează de el și rămâne sigur, el cu viziunea și îngerul lui.

 
Înălțimea turnului cu fleșă visat de Jocelin este uimitoare pentru Anglia secolului al XIV-lea. Cu cât turnul se înalță, cu atât zguduie viețile celor ce sunt împrejurul lui. Nimeni în afara vicarului nu crede că acest vis este realizabil, iar toată lumea încearcă să îl convingă și pe el de acest lucru, însă credința sa este mult mai puternică.

 
Muncitorii „spurcați” aduși în acel loc sfânt tulbură apele și îi îndepărtează pe toți de la credință.Jocelin este atras de senzualitatea unei femei măritate, care se dovedește a nu fi atât de pură pe cât o consideră el, flirtând cu Roger Mason, meșterul zidar, și rămânând însărcinată. Între timp construcția gigant dă semne de opoziție încăpățânării vicarului, iar lucrurile se complică.

 
William Golding creează un roman fascinant, o alegorie a vieții artistului, artistul ce se identifică și se transpune în opera sa. Turnul reprezintă creația, iar creația cere sacrificii. Jocelin reprezintă artistul neînțeles de cei din jur, dar care luptă pentru viziune. Ce se întâmplă cu aceaastă creație o să vă las pe voi să descoperiți prin lectură.

 
Motive pentru a citi:

 
• Pentru că o să fii transpus în pielea personajului și o să te simți creatorul propriului turn, o să simți puterea de a merge mai departe în pofida tuturor pentru realizarea viziunii tale.
• Pentru că sentimentele de dragoste, ură, compasiune și dezgust creează un mix aparte ce conferă lecturii frumusețe.
• Pentru că este un roman ce rămâne întipărit în memorie și o să te găsești reflectând la înțelesurile lui chiar și la mult timp după parcurgerea acestuia.

 
Ce mai poți citi de același autor:

 
Împăratul muștelor, Moștenitorii, Martin cel avid, Fluturele de aramă, Piramida etc.

Despre autor:

 
Sir William Gerald Golding a fost un romancier britanic, în anul 1983 fiind laureat al premiului Nobel pentru literatură. S-a născut într-un sat apropiat de Newquay, Cornwall. A început să scrie de la vârsta de șapte ani, dar s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani.
Motivația juriului pentru acordarea premiului Nobel: „…pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste dar purtând și amprenta diversității și universalității mitului, iluminează condiția umană din lumea de azi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares