Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Toni Morrison: Preaiubita

dsc_0869-1Apărută la Editura ART, ,,Preaiubita” este o lectură dură, intensă și totodată impresionantă. 

O întâmplare teribilă tulbură liniştea căminului în care Sethe, o sclavă fugară, încearcă să ia viaţa de la capăt alături de cei patru copii ai săi. Liniştea mult aşteptată nu va apărea însă până când spiritul răzbunător care-i bântuie casa nu-şi va găsi pacea.

Emoţionant, dur, apăsător, romanul lui Toni Morrison este o mărturie tulburătoare despre o rană nevindecată a unui popor, o istorie care reuşeşte să înspăimânte, intrige, emoţioneze, revolte chiar şi pe cititorul de astăzi.

Cartea este inspirată din cazul lui Margaret Garner, care a preferat sa își ucidă fiica decât să o lase recapturată. O lectură care redă lupta aprigă pe care au dus-o oamenii de culoare în perioada sclaviei.

Împărțită pe mai multe planuri, infățișează povestea unei familii de culoare care locuiește în Casa numarul 124, care pare a mai fi locuită și de un spirit răutăcios și dornic de răzbunare.

,,Preaiubita” te învață ce înseamnă adevărata putere, speranță și dorință de supraviețuire și oferă o imagine detaliată asupra chinuirilor la care au fost supuși o mulțime de oameni.

O poveste care implică atât spirite care vor să-și găsească liniștea, cât și povești inspirate din experiențele reale a unor oameni care au fost dezumanizați și chinuiți de propriile amintiri.

Este o lectură potrivită pentru cei care doresc să afle mai multe despre această parte mai puțin plăcută din istoria Americii. O carte care nu este deloc ușor de citit și care redă întâmplări neplăcute, dar cu impact emoțional fascinant.

Citate din carte:

“– Oare despre ce vorbești? Nimic nu-i inofensiv pe-aici.

– Ba da, este. Albastrul. Ăsta nu face rău nimănui. Nici galbenul.

– Te sui în pat să te gândești la galben?

– Galbenul îmi place.

– Și după aia? După ce termini cu albastrul și galbenul, ce vine?

– Nu știu. Așa ceva nu poate fi planificat.

– Îl învinuiești pe Dumnezeu, zise el. Asta faci.

– Nu, Stamp, nici vorbă.

– Spui că au câștigat albii? Asta spui?

– Spun că au intrat la mine în curte.

– Spui că nimic nu contează.

– Spun că au intrat în curtea mea.”

,,Ce pot învața despre ei, dacă autoritățile le-au refuzat drepturile, li s-a negat identitatea, iar viața lor n-a însemnat nimic? Cum pot învăța să iubească dacă niciodată nu li s-a acordat intimitate sau confidențialitate, dacă le-a fost interzis să se atașeze de cineva sau de ceva? Ce rămâne din viața lor, dacă aceasta este plină de durere și umilință? Cum pot trăi liberi, dacă nu știu ce înseamnă libertatea?”

Preaiubita este o carte densă, dramatică, şi nu melodramatică, particulară şi în acelaşi timp universală, şocantă, totuşi liniştitoare. O carte nouă, dar în acelaşi timp foarte apropiată de romanul tradiţional, capabilă să influenţeze sau să schimbe percepţia cititorului despre lume.“-The Guardian

„Pentru familia lui Sethe aceasta nu este o poveste «de spus mai departe», dar pentru cititorii acestui roman este pe atât de magică, pe cât este de neliniştitoare. Preaiubita este un roman sclipitor.“-The New York Times

Cartea poate fi achiziționată de pe:https://www.thebookclub.ro/produs/preaiubita/

Despre autor

R

Toni Morrison (n. 1931) este prima femeie de culoare laureată a Premiului Nobel pentru Literatură (1993). I-au mai fost decernate Premiul Pulitzer şi Premiul National Book Critics Circle. Cărţile ei au fost deseori selectate în Clubul de Carte al celebrei Oprah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares