Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Stephen Chbosky: Jurnalul unui adolescent timid

2540
„Să stai pe margine poate fi un avantaj.
Dar vine o vreme când trebuie să intri în ring.”( Stephen Chbosky)

Cheia cărţii

„Intră în lumea lui!
Aflat în pragul adolescenţei, Charlie se hotărăşte să-şi povestească viaţa unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime.
Prins între dorinţa de a-şi trăi viaţa şi tendinţa de a fugi de ea, Charlie, se trezeşte obligat să exploreze un teritoriu până acum necunoscut. Acela al primelor întâlniri şi al casetelor cu compilaţii, al problemelor de familie şi al prietenilor adevăraţi. Şi caută neîncetat „melodia perfectă” a unei „călătorii perfecte” în care „să se simtă infinit”.

„Jurnalul unui adolescent timid a făcut senzaţie la apariţie, dobândind statutul de carte cult, vânată asiduu de adolescenţi.” (The New York Times)

„O poveste despre trecerea de la copilărie la adolescenţă în tradiţia celebrului De veghe în lanul de secară. Reflecţiile lui Charlie asupra vieţii, dragostei şi prieteniei sunt profunde şi înduioşătoare, iar vocea narativă are o muzicalitate aparte.” – USA Today

Povestea cărţii

Charlie e un puști deosebit, un adolescent timid, retras, care preferă cărțile în locul oamenilor. Un copil atent, inteligent, emoțional, sensibil, care este marcat de dispariția bruscă a celor două persoane importante din viața sa: Michael, cel mai bun prieten al său, și mătușa sa, Helen.

El îi întâlnește pe Sam și Patrick, doi frați vitregi, liceeni în anul terminal. Charlie reuşeşte să facă parte din grupul lor. Se îndrăgosteşte din prima clipă de Sam, dar ea îl refuză şi îl roagă să o privească doar ca pe o prietenă.

Cartea urmărește maturizarea lui Charlie, care este un luptator, şi în ciuda faptului că este o persoana timidă, pe parcursul cărţii, şi datorită prietenilor sâi, acesta capătă curaj şi luptă pentru ceea ce îşi doreşte.

Ceea ce o face specială este faptul că, formatul cărţii este acela de jurnal, din care aflăm că tânărul trimite scrisori unui prieten imaginar, anonim, care nu ne este dezvăluit nici în final. El se raportează la toate persoanele şi reuşeşte să se ataşeze de ele, în ciuda faptului că nu le cunoaşte, doar pentru faptul că împărtăşeau acelaşi stil de muzică, aceleaşi cărţi, aceleaşi sentimente, lucruri care sunt mai importante decât orice.

„Noi acceptăm dragostea pe care credem c-o merităm.”– Este unul din citatele celebre ale acestei cărţi.

Motive să citeşti

Pentru că această carte  se diferenţiază de celelalte tocmai prin convorbirile dintre narator şi cititor. Deşi sunt multe cărţi de tip jurnal, aceasta te face să te gândeşti la mai multe aspecte şi consecinţe.

Pentru că „Jurnalul unui adolescent timid” nu este doar o carte despre adolescenți și problemele lor în timpul dezvoltării lor, ci un mod de a precepe această schimbare. Este o carte profundã şi sensibilã, care îţi ajunge la inimã.

Despre autor

Stephen Chbosky a scris şi a regizat adaptarea pentru ecran a romanului său de debut, „Jurnalul unui adolescent timid”, un adevaărat fenomen literar. Născut în Pittsburgh, Pennsylvania, Stephen Chbosky a urmat cursul de scenaristică de la University of Southern California. De asemenea, a scris scenariul pentru Rent (2005) şi a fost producator executiv şi unul dintre creatorii seriei Jericho pentru postul de televiziune CBS, serie lansată în 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares