Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
site-01-900x437
Autori internationali

Siobhan Dowd: Misterul de la London Eye

misterul-de-la-london-eye_1_fullsize“Ce urcă trebuie să și coboare… nu?”

Apărută la Editura TREI ,,Misterul de la London Eye”  este o carte polițistă de excepție cu un mister aproape imposibil de elucidat.

 Luni 24 mai, ora 11:32

  Ted și Kat îl privesc pe vărul lor Salim urcând la bordul imensei roți din Londra. Capsula se ridica de la sol. 

   Luni 24 mai, ora 12:02 

   Capsula coboară și ușile se deschid. Oamenii ies – dar unde e Salim?

   A suferit o combustie spontană? (Teoria lui Ted) 

   A fost răpit? (Teoria mătușii Gloria) 

   A fost omorât? (Teama nerostită a familiei) 

  Chiar și polițiștii sunt nedumeriți. Ted, al cărui creier are un sistem de operare aparte, și Kat, sora lui mai mare, trec peste relația lor plină de animozități și devin parteneri într-o investigație pe cont propriu. Ei urmează o serie de indicii prin Londra, în încercarea disperată de a-l găsi pe vărul lor. Orele se scurg și pericolul se apropie. 

 

Dacă ești un fan al romanelor polițiste, atunci ,,Misterul de la London Eye” este perfect pentru tine. Esența acestei povești nu constă doar în misterioasa dispariție a lui Salim, ci și la faptul că detectivul care pornește în căutarea acestuia este un copil de 12 ani, care se folosește de abilitățile sale speciale pentru a rezolva cazul. Ted este un personaj cu totul special, iar autoarea reușește să transforme o dezabilitate într-un adevărat dar și să demonstreze că oamenii cu astfel de probleme pot chiar să fie mult mai capabili și să rezolve anumite lucruri pe care un om normal nu le-ar putea rezolva cu atâta ușurință.

 Siobhan a creat un roman complet, care pe lângă a fi unul polițist, tratează și subiecte legate de educația copiilor și cum relațiile dintre părinți și copii se reflectă în dezvoltarea emoțională a acestora.

 ,,Misterul de la London Eye” este o lectură tulburătoare, sensibilă și extrem de captivantă de care te vei îndrăgosti iremediabil.

 Fragment din roman:

“Cateva minute mai târziu, atmosfera din livingul nostru era încărcată și tensionată. Toți erau politicoși. Toți erau calmi. Dar puteai să tai aerul cu un cuțit. Așa se spune când în aer vibrează sentimente invizibile, ca ionii de dinaintea unei furtuni electrice.

     Mama și mătușa Gloria stăteau pe canapea. Mătușa Gloria avea în mână un pahar cu coniac. Tata stătea în picioare, rezemat de perete, lângă ușă. Kat și cu mine stăteam lângă el. Bărbatul, care era sergent de poliție, își luă notițe, așezat la masă. Femeia, șefa lui, luase un alt scaun și se instalase în mijlocul camerei. Era slabă și scundă, îmbrăcată cu fustă și jachetă albastră, și o bluză albă, iar privirile i se plimbau prin cameră iuți că niște fulgere.

     Mai întâi s-a prezentat ca fiind inspectorul de poliție Pearce, însărcinat să-l găsească pe Salim. Apoi a început să ne pună întrebări. Cine era fiecare din familie, de ce mătușa Gloria venise în vizită și de ce plănuia să se mute la New York. Apoi a cerut să se uite în rucsacul lui Salim. A scos lucrurile din el unul câte unul. Eu m-am uitat cu atenție deoarece, în romanele polițiste bune, ce lasă oamenii acasă și ce iau cu ei când pleacă poate fi un indiciu cu privire la locul unde se află. Avea un pulover de schimb, o pereche de blugi, o pereche de șosete, chiloți, pijamale, încă un hanorac și un prosopel de toaletă. Toate acestea nu-mi spuneau mare lucru. Mai avea o carte jerpelită cu titlul Moarte la patru mii de metri, un ghid al orașului New York, nou-nouț, fără nicio îndoitură, și un carnețel cu adrese. Ultimele obiecte au fost un briceag elvețian și un inel de chei cu Turnul Eiffel, dar fără chei.

     Nu existau obiecte de toaletă, cum ar fi periuța de dinți, deoarece acestea rămăseseră în baia noastră, mi-am amintit eu, pe polița de deasupra chiuvetei.”

80760Despre autor.

Misterul de la London Eye este cel de-al doilea roman al lui Siobhan Dowd, apărut la Editura David Fickling Books. A câștigat Premiul NASEN & ȚES 2007, la secțiunea Cartea pentru copiii cu nevoi speciale. Primul său roman, A Swift Pure Cry, a câștigat Premiile Branford Boașe și Eils Dillon și a fost nominalizat pentru Medalia Carnegiesi Premiul Booktrust Teenage. Cel de-al treilea roman, Bog Child, a apărut la Editura David Fickling Books în februarie 2008. Siobhan a trăit la Oxford împreună cu soțul ei, Geoff, până în august 2007, când a murit de cancer la vârstă de 47 de ani. A fost o scriitoare extraordinarasi totodată un om extraordinar. A lăsat două romane nepublicate, primul fiind Bog Child. Toate încasările din drepturile de autor pentru cărțile sale vor reveni fundației Siobhan Dowd Trust, înființată chiar înainte de moartea sa, pentru a înlesni accesul tinerilor din mediile sociale defavorizate la plăcerea de a citi. Pentru mai multe informații despre autoare, vizitați www.siobhandowd.co.uk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares