Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Sandro Veronesi: Haos calm

haos-calm_1_fullsize
„Capete vor zbura peste tot, altele vor exploda de la sine, toata lumea va avea sansa de a trada, iar cei care nu vor trada vor fi tradati.”(Sandro Veronesi)

Despre carte.

Aparuta la Editura RAO, Haos calm, este o carte exceptionala ce-ti creeaza pe intreg parcursul ei o stare de liniste amestecata cu ganduri, un cadru amortit, dar totusi activ.

„Ma numesc Pietro Paladini, am 43 de ani si sunt vaduv“.

Era aparent fericit: avea o slujba foarte buna, avea alaturi o femeie care il iubea si o fiica de zece ani. Dar, intr-o zi, in timp ce-i salveaza viata unei necunoscute, existenta i se schimba radical… Din acel moment, Pietro se refugiaza in automobilul sau, parcat in fata scolii fetitei, si astfel incepe pentru el o era a trezirii, pe cat de nebuneasca in teorie, pe atat de fireasca in practica.

Intelept, stralucit, sceptic, cordial, imprevizibil, Pietro Paladini este barbatul careisi desavarseste pe dibuite actul de vindecare, si, procedand astfel, dizolva prezentul intr-un timp al prelungirii la nesfarsit.

Scriitura captivanta a lui Veronesi, dansul lui neintrerupt intre minte si cuvant ne conduc intr-un ritm alert spre un final neasteptat, si cu toate astea absolut firesc, in care sunt depasite limitele posibilului si se ajunge la cel mai simplu dintre adevaruri: acceptarea naturii umane in banala, eroica ei pendulare intre forta si slabiciune.

Cartea lasa impresia de naturalete, de firesc, in ciuda faptului ca lucrurile intamplate sunt evident absurde.

Nu este lipsita nici de un strop de dragoste, aceasta apare spontan si este decrisa intr-un mod foarte frumos:

„Pomete, colţul gurii, buze, lobul urechii, cercel… Sărut detalii. Ţin ochii deschişi, vreau să văd ce sărut: sunt detalii de o albeaţă emoţionantă, părţi ale corpului fără graniţe, fiindcă femeia asta nu mai încape întreagă în privirea mea: de parcă ar fi devenit infinită, imaginară… „

O lectura usoara si captivanta de pe urma careia ramai cu multe invataturi si multe lucruri ce te vor pune pe ganduri.

Despre autor.

Sandro Veronesi s-a nascut la Florenta in 1959, iar in prezent locuieste la Roma. Este unul dintre cei mai importanti autori italieni contemporani, Forta trecutului (2000) si Haos calm(2005) bucurandu-se de un real succes, o dovada fiind si ecranizarea acestor romane. Cartile sale au fost traduse in peste 15 limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares