Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
28441243-ca56-43bf-a912-b058080bb582
Autori internationali

Rumi: Oceanul sufletului

 1b550011-4a32-4771-8510-a83e7b7235b5Aparut la editura Herald, Oceanul sufletului este un adevarat ghid spiritual care are menirea de a te indruma si de a-ti deschide  calea spre drumul cunoasterii si  intelepciunii.

Oceanul sufletului intretese fabule, scene desprinse din viata de zi cu zi, revelatii si exegeza coranice, precum si consideratii metafizice intr-o tapiserie vasta si complexa. Rumi era convins ca folosirea muzicii, a poeziei si a dansului este o cale de a-l atinge pe Dumnezeu. In conceptia sa, muzica ii ajuta pe credinciosi sa  isi concentreze intreaga fiinta asupra divinitatii atat de intens, incat sufletul este totodata nimicit si inviat. Practicile dervisilor rotitori au devenit un ritual pornind de la aceste idei.

 Invataturile lui Jalal ud-Din Rumi (1207-1273) au stat la baza infiintarii Ordinului Mevlevi. El incuraja sama, ascultarea muzicii si efectuarea dansului sacru. In traditia Mevlevi, sama este o calatorie mistica ce consta in inaltare spirituala prin intermediul mintii si al inimii, pana la atingerea Celui Desavarsit. Pe parcursul calatoriei, calatorul se intoarce catre adevar, creste prin iubire, isi leapada sinele si ajunge la Cel Desavarsit. Apoi, acesta se intoarce din calatoria spirituala mai matur, fiind capabil sa iubeasca si sa slujeasca creata fara a tine seama de credinte, rase, clase sociale si natii.

“Muriti inainte sa muriti”- face referire la faptul ca trebuie sa te departezi de tot ceea ce este lumesc, pentru a putea trai cu adevarat, astfel spus, de a te putea trezi la “Realitatea Suprema”. In momentul in care reusesti sa te desprinzi de sinele tau, doar atunci vei putea fi una cu Divinitatea. Este ceea ce traditia hindusa numeste “de doua ori nascut”- prima data are loc nasterea trupeasca, pamanteasca, iar apoi este urmata de nasterea spirituala, a duhului.

“Asa cum culorile se vad datorita luminii soarelui[…], la fel, datorita luminii interioare a ratiunii, reflex al Luminii divine (Ratiunea universala), apar formele ideale ale Adevarului.”

“Cand iluzia <<sinelui>> e distrusa, spiritul din om nu sufera  nicio pierdere, ci, dimpotriva, ajunge la desavarsire.”

“In inima omului se afla un suflet, care purificat si iluminat de dragoste pentru Dumnezeu, zamisleste o alta inima, organ spiritual ce poate percepe Nevazutul, loc al revelatiei si cunoasterii lui Dumnezeu. Acesta-i giuvaierul care nu se mai afla in nicio alta parte a universului, dupa cum o afirma insusi Dumnezeu: <<Nici pamantul, nici cerul nu ma cuprind, dar ma cuprinde inima robului meu credincios.”

Despre autor.

Rumi este un scriitor persan ce a trait intre anii 1207-1273, fiind un Maestru spiritual ce era convins ca prin muzica, poezie si dans gasim calea de a-l atinge pe Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares