Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
5252337936_41aa857220_z
Autori internationali

Ralph Ellison: Omul invizibil

Omul-Invizibil-Ralph-Ellison
„Cand voi descoperi cine sunt, voi fi liber.” ( Ralph Ellison)

Cheia cartii.

Ralph Ellison reuseste cu maiestrie sa contureze un roman ce este considerat o opera a literaturii afro-americane. O lectura complexa si cu o simbolistica foarte puternica, cu trairi exprimate atat de sincer si diversificat incat descoperi, cu siguranta, cel putin una in care sa te regasesti. Desi desfasurarea actiunii este indepartata in timp, poate fi considerat ca un roman reprezentativ oricarei generatii, ce exprima adevaruri universale despre rasism si lupta continua pentru obtinerea puterii.

Un roman alert, care cere destul de multa atentie si rabdare, dar care merita cu prisosinta acest lucru.

Povestea cartii.

„Omul invizibil” este de fapt un tanar afro-american care se straduieste sa supravietuiasca saraciei si mai ales conditiei lui inferioare in societate, din cauza rasismului exagerat al acelor timpuri. Exmatriculat dintr-un colegiu de prestigiu din Sudul Statelor Unite, este nevoit sa isi gaseasca speranta in New York-ul anilor ’30, care reprezenta locul violentei,saraciei si al extremelor.

Trecand prin mai multe etape, ideea invizibilitatii devine usor o simbolistica a puterii. Acest fapt se bazeaza pe conceptia ca cei care conduc cu adevarat lumea, care detin puterea si cunoasterea ce depaseste limita oamenilor de rand, sunt cei nevazuti, de care nu stie nimeni si care actioneaza din umbra. O alta imagine a invizibilitatii este exprimata prin lasitatea fata de infruntarea realitatii, a societatii. Pana sa ajunga la aceasta concluzie a conditiei lui, personajul trece prin numeroase fatete ale lumii care ii ofera, dar in acelasi timp ii si distrug, sperante.

Povestea tanarului se intensifica odata cu intrarea acestuia intr-o organizatie numita „Fratia”, unde el isi etaleaza talentul in puterea discursului, devenind purtatorul de cuvant al organizatiei. Insa, treptat, descopera ca pentru a-si depasi aceasta postura de om invizibil si pentru a-si gasi un loc in societate, el trebuie sa se confrunte cu orbirea celorlalti, dar in principal cu a sa.

Pe intreg parcursul cartii descoperim framantarile interioare ale personajului, iar relatarea la persoana I, da impresia unui jurnal. Este un tanar prins intre razboiul a doua lumi: albii si negrii.

Motive sa citesti.

  • Pentru ca desi la inceput pare o tragedie, prin contextele socante, suferinta si saracia, puterea personajului animata de aceasta dorinta de a se remarca in societate si de a iesi la suprafata de sub mantia invizibilitatii, face din acest roman o poveste frumoasa, impresionanta si demna de fiecare strop de atentie.

 

  • Pentru ca nu este o carte pe care sa o termini in cateva ore, sau pe care sa o citesti cu usurinta, dar este o lectura care te va capta si iti va pune mintea la incercare.

 

  • Pentru ca este o carte perfecta pentru orice generatie, in ciuda faptului ca actiunea desfasurata este foarte indepartata, trateaza subiecte ce reprezinta adevaruri actuale si universale.

 

Despre autor.

Ralph Waldo Ellison (n. 1 martie 1914, d. 16 aprilie 1994) este un scriitor, critic literar și profesor american. A scris Omul invizibil („Invisible Man”), cu care a câștigat Premiul National Book Award în 1953.

 

Ce mai poti citi de la acelasi autor.
A Party Down at the Square, Three Days Before the Shooting, Flying Home and Other Stories

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares