Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Proza lunga

#profildescriitor: William Shakespeare, cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză

 

citat shakespeare

William Shakespeare, dramaturgul și poet englez, este poetul national al Angliei si  considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză.  Operele sale, de la Hamlet, Macbeth, Visul unei nopti de vara, Romeo si Julieta, Futruna, Cum va place si pana la Othello, Mult zgomot pentru nimic sau Regele Lear, dar si multe altele, au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită și sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg. Majoritatea pieselor sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a cărui deviză era „Totus mundus agit histrionem”, reluată în piesa  “Cum vă place“ sub forma metaforei lumii ca scenă de teatru:  „Lumea întreagă este o scenă iar bărbații și femeile sunt actorii ei, care intră și ies pe rând din ea”.

Ca dramaturg, a scris câteva dintre cele mai puternice tragedii ale tuturor timpurilor și numeroase comedii. De asemenea, a scris 154 de sonete și multe poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai strălucitoare opere scrise vreodată în literatură, datorită priceperii lui Shakespeare de a depăși narațiunea și de a descrie cele mai intime și profunde aspecte ale naturii umane. Viata si opera sa nu sunt lipsite de semne de intrebare sau controverse, de la lipsa portretelor care sa ateste imaginea sa cu precizie, pana la orientarea sa sexuala sau dubiile legate de unele opere atribuite lui care sunt suspectate ca apartinand altor autori contemporani.

Dar dincolo de aceste enigme care sporesc de altfel popularitatea dramaturgului, Shakespeare ramane un clasic scriitor genial si poate unul dintre cei mai citati. „A fi sau a nu fi…” Iata o serie de informatii interesante despre viata si performantele creative ale lui William Shakespeare, intr-un infografic statistic:

Shakespeare in statistics infografic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares