Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
1411996201f75d8665
Proza lunga

#profildescriitor: Miguel de Cervantes Saavedra, simbolul literaturii spaniole

El-manco-de-Lepanto
Miguel de Cervantes Saavedra a fost un romancier, poet si dramaturg spaniol. Supranumit „Principele ingeniozitatii”, este considerat simbolul literaturii spaniole in aceeasi masura in care Shakespeare este considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleza.

Este cunoscut in primul rand, pentru opera sa intitulata „ Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha”, care a reusit sa atinga cel mai mare numar de editii din lume si sa fie tradusa in toate limbile cunoscute. Considerata drept primul roman modern si una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale. Concepută ca o satiră, creaţia sa reprezintă defapt o reflexie asupra comportamentului uman.

A participat la bătălia navală din Lepanto (1571), unde a fost rănit. Rana i-a provocat o mutilare pe viaţă a mâinii stângi. Din cauza unei acuzaţii conform căreia l-ar fi rănit pe Antonio Sigura, în timpul unui duel, gest care l-ar fi mâniat pe regele Filip al II-lea al Spaniei, a trăit 12 ani în exil, slujind la Roma în suita cardinalului Acquaviva, apoi ca soldat în armata spaniolă din Sfânta Ligă.
În timp ce se întoarcea în Spania, a fost luat prizonier, alături de fratele său Rodrigo, şi dus în Algeria, unde a fost vândut ca slav. Eliberarea a venit cinci ani mai târziu, când familia a reuşit să strângă banii ceruţi. După întoarcerea la Madrid, a ocupat câteva posturi administrative.

Deşi reputaţia lui Cervantes se bazează pe celebrul personaj Don Quijote, scriitorul a realizat un număr considerabil de opere. Prima lui lucrare a fost „Galatea” (1588), o poveste de dragoste pastorală, care nu a avut succes. Pe lângă piese, printre acestea numărându-se „El Trato De Argel” (1784), a scris romane scurte şi lucrarea ambiţioasă în versuri „Viaje Del Parnaso” (1614) + dar aici se afla pe un taram nesigur si se indoieste de talentul sau precum insusi afirma „Eu, cel ce munceste neincetat pentru a parea ca are gratia de poet ce nu a vrut sa-i daruiasca cerul”.

În 1606, Cervantes s-a stabilit la Madrid, unde a rămas pentru tot restul vieţii sale. A murit pe 23 aprilie 1616. Postum, i-a fost publicat romanul „Muncile lui Persiles şi ale Sigismundei”, care s-a bucurat de un succes enorm. Nu există imagini reale cu Cervantes, ci doar picturi bazate pe descrierile fizice pe care autorul le sugera în scrierile sale.

Iata mai jos o colecţie de citate despre viaţă, iubire şi scriere, poate cele mai cunoscute ale autorului spaniol:

pintura-22

 • „Dragostea nu are profesor mai bun decat ocazia.”
 • „Gelozia este tiranul regatului iubirii.”
 • „Cel care este pregatit pentru orice eventualitate, a castigat jumatate din batalie.”
 • „Nu dori nimic si vei fi omul cel mai bogat din lume.”
 • „Incearca sa descoperi adevarul ascuns, atat dupa fagaduintele si darurile bogatului, cat si dupa vaietele si rugamintile saracului.”
 • „Discretia este gramatica vorbirii alese, pe care o intaresc bunele obiceiuri.”
 • „Nu-i amintire care sa nu se stearga cu timpul, nici durere pe care sa nu o mistuie vremea.”
 • „Intotdeauna, Sancho, se spune ca a face bine celor rai e un fel de a arunca apa in mare.”
 • „Minciuna are aripi si zboara, in timp ce adevarul o urmeaza tarandu-se.”
 • „Ocupa locul care ti se cuvine, ca sa nu fii nevoit sa te ridici.”
 • „Nu exista dragoste pierduta intre noi.”
 • „Stiloul este limba gandului.”
 • „Un proverb este o propozitie scurta bazata pe o experienta lunga.”
 • „Sunt lucruri in care trebuie sa crezi pentru a le putea vedea.”
 • „A vorbi fara a gandi inseamna a trage fara a tinti.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares