
#profildescriitor: George Bernard Shaw, simbol al dramaturgiei in limba engleză
George Bernard Shaw
„Higgins: Şi apoi nu-i frumos să strici prieteniile vechi, dacă te-ai cocoţat în societate. Asta numim noi snobism.” Pygmalion-1912
George Bernard Shaw, Dublin 1856- 1950, a fost un dramaturg anglo-irlandez, un critic de teatru, cunoscut pentru comediile sale în care satirizează societatea și pentru surprinzătoarele drame filozofice.
Este considerat a fi cel mai mare dramaturg modern de limbă engleză. Shaw a făcut trecerea de la teatrul care aduce o placere de moment la locul unde audiența poate beneficia de o experiență educațională, își poate eleva gustul literar și îmbunătăți comportamentul etic.
Piesele sale reprezentative au fost scrise în primul sfert al secolului douăzeci, câștigând premiul Nobel pentru literatură în anul 1925. Este singura persoană care deține un premiu Nobel și un Oscar, oferit pentru Pygmalion în 1938.
Educația sa a fost mult individuală, întrucât starea materială a părinților lui nu i-a permis să urmeze cursurile unei universități, lucru neregretat de Shaw deoarece el se afla împotriva organizațiilor sau a mediilor îngrădite.
S-a mutat în Londra unde își încearcă norocul în gazetărie și literatură, pentru ca mai apoi să devină membru al „societății fabienilor”, din care s-a format partidul laburist englez. Până la sfârșitul vieții el participă la viața social-politică, însă poziția sa este ambiguă.
Stilul său critic și satira pe care o scrie se dovedește a fi de mare succes, devenind din ce în ce mai faimos cu fiecare operă apărută.
A scris trei cicluri de piese, fiecare conținând câte trei sau patru scrieri:
Piese neplăcute (Plays Unpleasant)
- Casele văduvilor 1892
- Vânătosul de fuste 1893
- Profesiunea doamnei Warren 1894
Piese plăcute (Plays pleasant)
- Armele și omul 1894
- Candida 1894
- Omul destinului 1895
- Nu poți spune niciodată 1897
Trei piese pentru puritani
- Discipolul diavolului1897
- Convertirea căpitanului Brassbound 1898
- Cezar și Cleopara 1898
A mai scris:
Om și supraom 1903
Cealaltă insulă a lui John Bull 1904
Casa inimilor sfărâmate 1919
Înapoi la Matusalem 1921
Sfânta Ioana 1923
Căruța cu mere 1929
În zilele de aur ale bunul rege Carol 1936