Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
cxvzffcv
Autori internationali

Paulo Coelho: La râul Piedra am șezut și am plâns

paulo coelho“Cine e înţelept este înţelept doar pentru că iubeşte. Şi cine e nebun e nebun deoarece crede că poate înţelege iubirea.”

Apărută la Editura Humanitas ,,La râul Piedra am șezut și am plâns” este o carte ce are în centru iubirea și credința.

Paulo Coelho ne înfâțișează povestea a doi tineri care se iubesc încă din adolescență,  dar a căror sentimente nu au fost împărtășite. Ea trăiește în același sătuc și duce o viață simplă, dar care a învățat-o să fie puternică și să-și ascundă sentimentele. El, a devenit un bărbat atrăgător care călătoreste și îi îndrumă pe ceilalți pe calea spirituală. Destinul îi reunește după unsprezece ani și îi pune față în față cu aceleși sentimente pe care, la început, nu știu cum să le manifeste. 

O călătorie spontană în Franța îi apropie și le deschide noi orizonturi. El o ajută pe Pilar să își regăsească credința. La început ea neagă dragostea față de el și îl respinge atunci când acesta își găsește curaj să își împărtășească sentimentele. Asta din cauza faptului că îi e frică să nu ajungă rănită din nou, dar treptat acceptă faptul că îl iubește și decide să îl urmeze oriunde va trebui.

Pe lângă a fi o frumoasă poveste de dragoste, este și o poveste a unei evoluții, a unei călători spirituale. El are darul de a vindeca oamenii și Pilar hotărăște să-și însoțească partenerul în această misiune a lui de a străbate lumea și de a-i ajuta pe cei care au nevoie de el. 

Coelho vorbește în cartea sa de o iubire pura și face diferența între iubirea profană și cea sacră. De asemenea, vorbește despre sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru a te bucura de adevarata iubire, fie ea spirituală sau umană. Astfel, el decide să renunțe la darul său pentru a rămâne alături de Pilar și prin dragostea pe care o dezvoltă cei doi să își arate dragostea față de Dumnezeu.

Putem observa evoluția sprituală a lui Pilar pe tot parcursul cărții. De la o fată căreia îi era frică să iasă din locul în care a copilărit, care era prinsă în a munci pentru o viață cu care nu era fericită, de la a-și pierde complet credința în Dumnezeu, la persoana care treptat, cu ajutorul bărbatului care reapare în viața ei șă își regăsească credința și să se regăsească pe ea însăși. Pentru a reuși acest lucru, el o învață ,,exercițiul Celeilalte” și îi explică faptul că sufletul nostru se divide în două părți și noi trebuie să alegem  pe care din aceste două părți o lăsăm să ne ghideze viața: trecutul și tristețea sau viitorul și optimismul? Odată ce Pilar face acest excercițiu și reușeste să înlăture complet acea parte a ei care o  ținea ancorată în trecut și în pesimism, ea cunoaște adevărata fericire și iubire.

,,La râul Piedra am șezut și am plâns” este o carte frumoasă scrisă în stilul fermecător a lui Paulo Coelho pe care îți va fi foarte greu să o lași din mână odată ce te-ai apucat de citit. 

Citate preferate:

  • ,,Niciodată nu putem judeca viaţa celorlaţi, pentru că fiecare îşi cunoaşte propria durere şi renunţare. Una este să crezi că eşti pe drumul cel bun şi alta e să crezi că drumul tău e unic.”
  • ,,E periculos să iubeşti! Iubirea e ca un drog. La început ai senzaţia de euforie, de abandon total. Apoi, a doua zi, vrei mai mult, încă nu e un viciu, dar îţi place senzaţia şi îţi închipui că o poţi ţine sub control. Te gândeşti la persoana iubită vreme de două minute şi uiţi de ea vreme de trei ore. În scurt timp însă, te obişnuieşti cu acea persoană şi începi să fii complet dependent de ea. Acum te gândeşti la ea trei ore şi o uiţi două minute. Dacă ea nu e lângă tine, încerci aceeaşi senzaţie ca şi drogaţii când nu îşi obţin drogul. În acel moment, aşa cum drogaţi fură şi se înjosesc ca să facă rost de ceea ce le trebuie, şi tu eşti dispus să faci orice pentru dragoste!”
  • ,,Suferim fără rost: pentru că în dragoste se află sămânţa creşterii noastre. Cu cât iubim mai mult, cu atât suntem mai aproape de experienţa spirituală. Adevăraţii iluminaţi, cu sufletele lor incendiate de Iubire, învingeau toate prejudecăţile vremii. Cântau, râdeau, se rugau cu voce tare, dansau, participau la ceea ce Sfântul Pavel numea „nebunia sfântă”. Erau veseli – pentru că cine iubeşte învinge lumea, nu-i e teamă că pierde ceva. Adevărata iubire este un act de total abandon.”
  • ,,Universul ne ajută întotdeauna să luptăm pentru visele noastre, oricât ar părea ele de nebuneşti, pentru că sunt visele noastre şi doar noi ştim cu ce preţ le visăm.”
Credit foto: ww.time.com

Credit foto: ww.time.com

Despre autor.

Paulo Coelho (n. 24 august 1947, Rio de Janeiro) este un scriitor brazilian. Cărțile lui au fost traduse în 67 de limbi și publicate în peste 150 de țări.

Alchimistul este unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului XX. S-a aflat pe primul loc în listele de bestselleruri din 18 ţări şi s-a vândut, până acum, în 35 de milioane de exemplare. De altfel, i-a adus lui Paulo, în 2008, un record Guiness pentru cea mai tradusa carte: 67 de limbi. Pentru Alchimistul, Paulo a primit laude de la numeroase personalităţi, de la Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel, până la Madonna, care o numară printre cărţile ei preferate.

De la același autor mai recomandăm:

Alchimistul care poate fi achiziționată de pe:https://www.thebookclub.ro/produs/alchimistul/

Manualul războinicului luminii care poate fi achiziționată de pe:https://www.thebookclub.ro/produs/manualul-razboinicului-luminii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares