Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Proza lunga

Paulo Coelho: Alchimistul

alchimistul_1_fullsize
,,Când îți dorești un lucru, tot Universul conspiră la realizarea dorinței tale”(Paulo Coelho)

Care este cheia cărţii?

Alchimistul este un roman motivaţional ce impresionează prin lectura aparent simplă, dar care reuşeşte în spatele cuvintelor să însemneze în fiecare dintre noi anumite învăţături.
În carte Santiago, un păstor simplu, trece printr-o grămadă de aventuri pentru a-şi duce la capat Legenda Personală. Trecând prin aceste aventuri descoperă adevăratele învăţături ale Alchimiei.
Paulo Coelho ne îndeamnă cu drag să ne găsim, apoi să ne urmăm propria Legendă Personală pentru ca doar atunci vom putea fi cu adevărat fericiţi. Tot el spune printr-un mod foarte frumos că ,,Toţi adolescenții știu care este legenda lor personală. În acel moment al vieții totul este limpede, totul e posibil, iar oamenii nu se tem să viseze și să dorească ce le-ar place să facă. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, o forță misterioasă încearcă încet, încet să dovedească faptul că legenda personală este imposibil de realizat. Sufletul lumii se hrănește cu fericirea oamenilor sau cu nefericirea lor, cu invidia ori cu gelozia. Împlinirea legendei personale este singura îndatorire a oamenilor.”

Care este povestea?

În centrul acţunii se află Santiago, un oier tânăr de pe câmpiile Andaluziei. Ajungând la o biserică dărăpănată, rămâne peste noapte acolo, unde are de două ori un vis despre un copil care îl duce la piramide pentru a-i arăta o comoară. În cele din urmă se hotarăste se afle semnificaţia visului, astfel ajunge la o ţigancă care îl trimite la piramide pentru a-şi găsi comoara. În timp ce stătea cu oile sale, Santiago îl întânleşte pe regele Melchisedec, care îl sfătuieşte să-şi urmeze legenda personală . Bătrânul îi oferă și două cristaluri care, aveau să-l ajute în călătorie pentru a lua anumite decizii. După ce este jefuit şi ajunge să lucreze timp de un an la un magazin de cristaluri, strănge destui bani ca să-şi poată continua călătoria. El pleacă cu o caravană în deșert unde întânleşte un englez care avea cunoştiinţe în alchimie si care parcurgea drumul pana la o oază unde avea să-şi întânlească maestrul.
Din cauza războaielor ce s-au declanşat este nevoit să petreacă mai mult timp la oază. Acolo Santiago se îndrăgosteşte de Fatima, o femeie a deşertului.

În timp ce medita, îl zărește pe un străin. Acesta era alchimistul, un om învățat,așa cum i-l prezentase prietenul său din caravană, englezul. Cei doi se împrietenesc foarte repede. El reușește să învețe foarte multe lucruri despre
viață de la noul lui mentor. Santiago se îndreaptă împreună cu alchimistul către piramidele din Egipt. După ce trec de mici primejdii, cei doi ajung la destinaţie.
Ajuns la locul unde visase că va găsi comoara, Santiago este prins și atacat de niște tâlhari. În cele din urmă acesta află ca de fapt comoara lui se afla în Spania, în locul unde a avut visul.

De ce să citeşti?

Pentru că este o lectura care îţi deschide orizonturile, care te face să realizezi anumite aspecte ale vieţii pe care până atunci nu le băgai de seamă.
Pentru că este genul de carte ce te face să îţi notezi citate reprezentative pentru a medita asupra lor, un roman care îţi dă curajul să îţi descorperi Legenda Personală şi să o urmezi, să treci peste obstacole şi să ajungi la comara ta.

Cine este autorul?

Paulo Coelho (n. 24 august 1947, Rio de Janeiro) este un scriitor brazilian. Cărțile lui au fost traduse în 67 de limbi și publicate în peste 150 de țări.
Alchimistul este unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului XX. S-a aflat pe primul loc în listele de bestselleruri din 18 ţări şi s-a vândut, până acum, în 35 de milioane de exemplare. De altfel, i-a adus lui Paulo, în 2008, un record Guiness pentru cea mai tradusa carte: 67 de limbi. Pentru Alchimistul, Paulo a primit laude de la numeroase personalităţi, de la Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel, până la Madonna, care o numară printre cărţile ei preferate.

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Al cincilea munte , Pelerin la Compostela, Manuscrisul gasit la Accra etc

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kwkxzx6N6XE]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares