Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
norwegian wood book cover
Autori internationali

Cu Murakami pe potecile Pădurii Norvegiene

“I once had a girl, or should I say, she once had me
She showed me her room, isn’t it good, Norwegian wood?”
Beatles

În ce măsură suntem capabili să ne măsurăm trăirile când suntem intoxicați de intensitatea lor? Probabil că luciditatea introspecției crește odată cu timpul. Probabil că nu reușim să  înțelegem cu adevărat ce se întâmplă în jurul nostru doar privind înapoi după mai mult timp.

Acest gând se desprinde din Pădurea Norvegiană a lui Murakami, prin povestea retrospectivă spusă de Toru Watanabe. Ajuns la vârsta maturității, Toru își rememorează  tinerețea la stimulul melodiei Norwegian Wood de la Beatles. Cântecul îi trezește amintiri din perioadă studenției, din Japonia anilor 60. Drama lui începe cu moartea prietenului său cel mai apropiat, Kizuki. Toru rămâne tulburat de pierdere însă, întâlnirea cu iubita veche a lui Kizuki, Naoko, schimbă totul. El și Naoko împărtășesc o conexiune deosebită, având în comun moartea celei mai importante persoane din viața lor. Dar Naoko, fiind instabilă emoțional, nu reușește să gasească drumul înapoi către echilibru și ajunge într-un ospiciu. În zilele întunecate de singurătate, Toru se simte atras de o altă fată, Midori. Nuvela tratează conflictul interior trăit de Toru în încercarea de a-și înțelege sentimentele și în același timp, de a se descoperi pe sine.

3

Death  is not the opposite of life but an innate part of life. ~ Haruki Murakami  

Povestea lui este despre eros, maturizare și moarte. Despre drama unei tinereți marcate de pierderea unui prieten apropiat și dragoste imposibilă. Despre conflict interior, autoreflexie și trăirea fiecărui moment cu intensitatea specifică vârstei.  

Murakami își ghidează cititorii prin Pădurea Norvegiană pe cele mai periculoase și întunecate cărări ale vieții. Însă, ceea ce îl face îndrăgit este înțelepciunea și căldura cu care face asta. În ciuda faptului că toate acțiunile și trăirile sunt umbrite de moarte și suferintă, personajele lui Murakami primesc mereu sămânța renașterii și întoarcerii la fericire. Ce rămane neclară este decizia lor de a o planta sau nu. După incidentele tragice din jurul său,  Toru primește șansa la viată și la dragoste alături de Midori, insă în final nu știm dacă o acceptă sau își continuă existența în suferintă.  

„No truth can cure the sorrow we feel from losing a loved one. No truth,no sincerity, no strength, no kindness can cure that sorrow. All we can do is see it through to the end and learn something from it, but what we learn willbe no help in facing the next sorrow that comes to us without warning.” ~ Toru Watanabe

Despre autor

Haruki Murakami este un autor japonez contemporan. Cărțile lui au devenit best-sellere în Japonia și internațional, fiind traduse în peste 50 de limbi.  Alte cărți traduse în limba română sunt: Ascultă cum cântă vântul (1979), Automatul 1973 (1980), În căutarea oii fantastice (1982), La capătul lumii și în țara aspră a minunilor (1985), Pădurea norvegiană (1987), Dans dans dans (1988), La sud de graniță, la vest de soare (1992), Cronica păsării-arc (1994), Iubita mea, Sputnik (1999), Kafka pe malul mării (2002), În noapte (2004), Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă (2007) și 1Q84 (Vol. 1 si 2 – 2009, Vol. 3 – 2010).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares