Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Okakura Kakuzo: Cartea ceaiului

Cartea-Ceaiului„Fiecare nouă ceaşcă de ceai are propria individualitate, e rezultatul unei armonii irepetabile între apă şi foc, întruchipează o tradiţie unică, are o poveste de spus, care e numai şi numai a ei, şi e menită să conţină frumuseţea pura. Să visăm, aşadar, la evanescenţă şi să gustăm frumuseţea ascunsă în nimicnicia lucrurilor.” (Okakura Kakuzo)

Care este cheia cartii?

Scrisă direct în engleză şi publicată la New York în 1906, „Cartea ceaiului” prezintă istoria ceremoniei ceaiului, influenţele ei asupra artei, dar şi asupra stilului de viaţă asiatic, în general, şi japonez în special. Kakuzo susţine că teismul, născut în China, a atins perfecţiunea abia după ce a ajuns pe tărâmurile nipone. De-a lungul întregii sale vieţi, Kakuzo a încercat să promoveze arta şi gândirea japoneză şi asiatică în Occident, văzând în schimburile culturale reciproce o cale de reconciliere a diferenţelor dintre cele două lumi. Cu toate acestea, nu poate fi negat faptul că lucrările sale, inclusiv „Cartea ceaiului”, poartă amprenta, pe de o parte, a pan-asiatismului, iar pe de altă parte a naţionalismului japonez al vremii, care le ştirbeşte din obiectivitate.

Care este povestea?

Cartea ceaiului” iti deschide poarta catre o lume parca izolată pana acum de tine, catre o gradina japoneză in care povestea ceaiului se tese fir cu fir, din cele mai indepartate timpuri, in fata ochilor tai.  În această lume veche totul se intampla cu rabdare si ritual, cautarea perfectiunii si   creația sunt ridicate la nivel de arta. Kakuzo dezvaluie istoria ceaiului împletită cu istoria lumii orientale, cu arta, filosofia, estetica și auto-cunoașterea asiatice. Ii cunoastem pe rand pe maeștrii ceremoniei ceaiului șidemersurile lor pentru perfecționarea teismului. Ni se dezvaluie ceaiul original, iubit tocmai pentru simplitatea și rafinamentul său, pentru proprietatile sale fizice si spirituale.

Kakuzo este foarte prezent in scrierea sa. Experienta, opiniile personale,  viziunea sa critica fata de materialismul si modernitatea occidentala si aprecierea fata de traditia, frumusetea si simplitatea orientala te insotesc in fiecare pagina ca aroma unui ceai puternic. Din fericire, tonul narativ si detaliul fiecaru pasaj din istoria ceaiului reuesc sa nu te revolte ca „occidental” ci sa iti aprinda in minte idei de contemplat.

Ceremonia ceaiului cuprinde invataturile taoiste si ale buddhismului zen; teoismul serveste drept cadru filosofic, prin faptul ca isi pune in folosul artei principiile transformarii, ale vidului si viziunii asupra lumii efemere, iar buddhismul zen drept cadru de desfasurare obiectiv, prin rigurozitatea si meticulozitatea constiicioasa cu care fiecare actiune trebuie realizata, astfel incat armonia sa nu fie curmata de nimic artificial, repezit ori fortat. Arta ceaiului este, in cele din urma, o arta a timpului, dar si a curateniei, a economiei si a elegantei: imprima un stil de viata tihnit, cumpatat, pur, artistic si profund.

Aflam cum arta ceaiului a influentat firesc si arta ceramicii, caci aceasta din urma s-a dezvoltat ca o necesitate pentru prima. Cum a dat nastere unui stil arhitectural si decorativ nou, caracterizat prin simplitate extrema, sobrietate, aflat sub semnul asimetriei ca expresie a transformarii si devenirii naturii. Ikebana, vestita arta a aranjamentelor florale, isi are radacinile in ceremonia ceaiului. Exista defapt un intreg capitol in legatura cu arta florilor. Ceaiul se decopera, iata,

„Blande flori, lacrimi ale stelelor, stand in gradina si ascultand povestile despre roua si raze de soare ale albinelor, puteti voi oare sa va imaginati soarta cruda ce va asteapta? Visati-va visele cat mai aveti timp, leganandu-va in adierea racoroasa de vara, pentru ca maine o mana nemiloasa va va smulge una cate una, purtandu-va apoi departe de pasnicul vostru salas.”

Ar mai fi multe de spus despre Cartea Ceaiului. Dar este una din acele carti despre care oricat ai vorbi parca nu o poti cuprinde in cuvinte…in afar de cele ale autorului, desigur. Stilul lui Kakuzo este fidel cuvintelor, iar cuvintele sunt alese atat de bine, intr-o carte ecihilibrata, cognitiva dar poetica in acelasi timp.

„Prima ceașcă de ceai îmi umezește buzele și gâtul, a doua îmi alină singurătatea, a treia mă răscolește pe dinăuntru, dar nu găsește în adâncurile sufletului meu decât câteva mii de ideograme fără rost și legătură. A patra face ca tot amarul vieții să îmi iasă prin pori, la a cincea sunt purificat. A șasea ceașcă îmi deschide calea către tărâmul nemuritorilor, iar a șaptea – o, dar nu pot bea mai mult! ” (Lotung, poet al dinastiei Tang)

De ce sa citesti?

Pentru o lectura inmiresmata si complexa, bogata in informatii si plina de curiozitati orientale. Kakuzo reuseste cumva sa iti trezeasca dorinta de a sorbi fiecare bucatica de poveste…si chiar sa recitesti paragrafe atunci cand randuiala culturii asiatice nu se asterne foarte clar de prima data in mintea ta.

Pentru ca vei gasi in Cartea Ceaiului nu doar povestea si ceremonia acestei bauturi, ci si ocazii numeroase de a medita asupra alegerilor de viata si frumusestilor lumii de care prea rar de bucuram.

Pentru ca vei gasi intre coperti o atmosfera zen, un colt de relaxare cu totul nou: „Să visăm, așadar, la evanescenţă şi să gustăm frumusețea ascunsă în nimicnicia lucrurilor.”

Cine este autorul?

Kakuzo Okakura (1862 – 1913) a fost un scriitor, carturar si savant japonez, absolvent al Facultatii de Limbi Străine a Universității din Tokyo si  pasionat de cultura japoneză,porneşte la câţiva ani după terminarea studiilor intr-o serie de călatorii pentru descoperirea artei tradiționale autentice japoneze. In 1889 devine directorul Școlii Naționale de Arte din Tokyo. Din 1904profesează in SUA ca expert de artă japoneză până în 1913 când se va întoarce în ţara natală.

Ce mai poti citi de acelasi autor?

The Ideals of the East (London: J. Murray, 1903), The Awakening of Japan (New York: Century, 1904)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares