Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
14287642_1323471211025908_270103745_n
Autori internationali

Nagai Kafū: Komayo. Povestea unei gheise

komayo-povestea-unei-gheise_1_fullsizeDespre carte.

Aparuta la Editura Humanitas, “Povestea unei gheise” este un roman plin de emotie conturat in jurul unei lumi total diferite de a noastra.

Nagai Kafū te invita sa descoperi o noua cultura, noi obiceiuri care te vor fascina si care vor creiona o mica parte din viata traita in Japonia.

 Komayo, o fosta gheisa care a abandonat lumea cartierelor de placeri cand s-a maritat, revine la Tokyo dupa moartea prematura a sotului.

Nu vrea sa-si petreaca restul zilelor intr-un catun uitat de lume si friguros, printre straini, saraca si anonima; viseaza la o viata plina de lux, aproape de lumea stralucitoare a scenei, ca sa poata practica artele traditionale, iar singura solutie este sa se reintoarca in lumea gheiselor.

Odata cu vechea ei meserie, il regaseste dupa pe Yoshioka, un client din prima tinerete. Incantat de reluarea acestei legaturi, Yoshioka ii propune sa-i devina patron si protector. Komayo ezita intre siguranta oferita de un asemenea contract si dorinta de a fi independenta, mai ales ca o intalnire intamplatoare cu actor tanar si talentat o face sa inteleaga ce inseamna pasiunea adevarata. Stie insa ca sentimentele ii pot pune in pericol planurile de viitor si legatura cu Yoshioka, asa ca accepta si favorurile unui al treilea barbat.

Oricat de abila ar fi, Komayo nu poate castiga, pentru ca se joaca cu focul: rolul unei gheise este sa dea curs, cu gratie, solicitarilor, nu sa se puna pe sine pe primul loc si sa jongleze cu sentimentele celor care o doresc.

O stie si ea, de altfel: singura solutie este sa iasa din scena. Dar cum? O propunere neasteptata ii va oferi o paradoxala retragere demna.

O adevarata calatorie pe teritoriul asiatic, incarcata de emotie si descrisa atat de realist, autorul isi centreaza povestea in jurul a catorva teme: diferentele de mentalitate, statutul social dintre cele doua sexe si educatia. Toate aceastea se imbina armonios creand un roman exceptional.

Despre autor.

Nagai Kafū, pseudonim al lui Nagai Sōkichi, a fost un important prozator, dramaturg şi eseist japonez de la începutul secolului XX.

 În 1898 a început să scrie povestiri, iar în 1900 şi-a publicat primele încercări literare.

 A fost o vreme profesor la Universitatea Keiō (numită atunci Keiō gijuku). Dezamăgit de occidentalizarea traumatizantă a vieţii japoneze, a examinat acest fenomen în Shinkichōsha nikki, căutându-şi refugiul în redescoperirea culturii din perioada Edo şi în trecutul fermecător al oraşului Tōkyō. În această stare de spirit a scris Udekurabe  şi Okame zasa  a căror acţiune e plasată în cartierele gheişelor şi prostituatelor.

 În anii care au urmat a scris puţin, cea mai cunoscută operă fiind Bokutō kidan, o revenire la tonul liric şi nostalgic din tinereţe. A continuat să scrie şi în timpul războiului, în ciuda cenzurii dure practicate de guvern, pe temele sale favorite (lumea strălucitoare din cartierele de plăceri populate de gheişe, clienţi, patroni, actori de kabuki) şi a ţinut un jurnal, Danchōtei nichijō (1917-1959), până la moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares