Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
in-bossmode-629347-unsplash-copy
Autori internationali

Muriel Barbery: Eleganța ariciului

dsc_0806-1Aparută la Editura Nemira ,,Eleganța ariciului” este o carte scrisă cu tandrețe de Muriel Barbery. O filosofie de viață conturată de un rafinament subtil, prin care autoarea aduce în prim-plan adevăratele valori sociale umane.

Ne aflăm în Paris, la numarul 7 rue de Grenelle, într-un imobil de bogătași. Povestea se derulează prin intermediul a două personaje principale care în aparență sunt atât de diferite, însă analizând în profunzime, au mai multe lucruri în comun decât și-ar fi putut imagina. 

Paloma Josse, este o fetiță de 12 ani care locuiește cu familia ei foarte bogată și pe care o consideră mult prea superficială și ipocrită pentru a se integra printre membrii ei. Pentru vârsta ei, Paloma este un copil foarte dotat, cu o inteligență superioara celor din jur și care nu reușește să se adapteze mediului social în care trăiește, ba chiar se chinuie să aibă rezultate proaste la școală pentru a fi lăsată in pace. Ea își face chiar și un plan, acela de a se sinucide în ultima zi de școală.

De cealaltă parte, o avem pe Renee Michel, o femeie de 54 de ani care se consideră urâtă și dolofană și care este portăreasa imobilului. În spatele acestei imagini materialiste, Renee este, de fapt, o iubitoare de filosofie, istorie, artă și cultură japoneză. Insă, ea nu vrea să dezvăluie această parte a sa, tot ce își poate dori este sa fie lăsată în pace, așa că decide sa facă tot posibilul să nu iasă în evidență. 

Cele doua personaje, desi aparent diferite, au cateva lucruri definitorii în comun și acelea sunt inadaptarea socială  și iubirea pentru cultura japoneză. Deși la începutul cărții ele nu au contact una cu celaltă, apariția unui personaj interesant le va uni destinele celor două.

Kakuro Ozu este noul proprietar al unui apartament din imobilul de la numarul 7, iar apariția acestuia stârnește un mare interes atât din partea lui Renee si Paloma, cât și din partea celorlalți locatari. 

Între cele trei personaje se dezvoltă treptat o admirație profundă care se amplifică de fiecare dată când au ocazia să-și împărtășească gândurile.

Vom afla mai târziu, ca esența acestei cărți și, de fapt, semnificația titlului este dată tocmai de personajul Renee. Așa cum scrie fetița în notițele din jurnal: ,,Doamna Michel are eleganţa ariciului: pe dinafară e plină de ţepi, o adevărată fortăreaţă, dar am senzaţia că pe dinăuntru este la fel de rafinată ca şi aricii, care sunt nişte făpturi în chip înşelător indolente, cumplit de singuratice şi teribil de elegante.”

„O carte splendidă, o fabulă filozofică încântătoare, care a cucerit milioane de cititori și nu dă niciun semn că s-ar opri.“ –Elle

„Eleganța ariciului sau Prozac? O întrebare însolită? Nici gand! Un cabinet de psihoterapie parizian prescrie de câteva luni pacienților săi Eleganța ariciului. […] «Această carte este un adevărat laborator alchimic, unde fiecare își poate găsi rezolvarea propriilor probleme», spun ei.“-Jerome Dupuis, L’Express

„Nimeni nu și-ar fi imaginat că acest roman tandru, amuzant și filozofic se va bucura de un asemenea succes. Pentru unii, este o combinație între Lumea Sofiei de Jostein Gaarder și saga familiei Malaussene de Daniel Pennac. Pentru alții, o versiune românescă a filmului Fabulosul destin al lui Amelie Poulain. Oricum ar fi, cititorii nu-i pot rezista!“-Le Monde

„Testul corcodușei frapează prin dezarmanta sa evidență. El își capătă forța dintr-o constatare universală: mușcând din fruct, omul înțelege în sfârșit. Ce anume înțelege? Totul. Înțelege lenta maturație a unei specii umane sortite supraviețuirii, apoi, ajungând într-o frumoasă seară să descopere plăcerea, înțelege zădărnicia tuturor apetiturilor artificiale care abat de la aspirația primordială la virtuțile lucrurilor simple și sublime, inutilitatea discursurilor, înceată și cumplită degradare a lumilor de care nu va scăpa nimeni și, în pofida a toate acestea, minunata voluptate a simțurilor când ele conspiră pentru a-i învăța pe oameni plăcerea și terifianta frumusețe proprii Artei.“-PRIX GEORGES BRASSENS • PRIX DES LIBRAIRES • PRIX DES BIBLIOTHEQUES POUR TOUS • PRIX ROTARY • PRIX VIVRE LIVRE

Despre autor.

1486954375977Muriel Barbery – romancieră franceză născută la Casablanca, Maroc, la 28 mai 1969. A studiat la Ecole Normale Superieure de Fontenay-Saint-Cloud și a obținut diploma de studii aprofundate în filozofie.

A debutat în 2000 cu romanul O delicatesă, tradus în douăsprezece limbi. Eleganța ariciului, al doilea roman al său, a constituit surpriza editorială a anului 2006: s-a vândut în peste un milion de exemplare și a fost tradus rapid în lumea întreagă. Succesul la public a fost dublat și de o primire entuziastă din partea criticii. Romanul a fost adaptat pentru marele ecran de Mona Achache, cu Josiane Balasko și Garance Le Guillermic în rolurile principale.

,,Eleganța ariciului” poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/eleganta-ariciului/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares