Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Michael Ondaatje: Pacientul englez

coperta1
“ Intodeauna si-a dorit cuvinte, le iubea, crescuse printre ele. Cuvintele ii dadeau claritate, ii ofereau o logica, un tipar. Pe cand eu simteam ca vorbele indoaie emotiile ca pe niste nuiele inmuiate in apa.”(Michael Ondaatje )

Cheia cartii.

Romanul lui Michael Ondaatje iese in evidenta printr-o frumoasa poveste de dragoste, conturata de spaima razboiului si sunetul bombelor. Vibratia perfecta a personajelor face ca ele sa se uneasca nu neaparat prin iubire, ci cu ajutorul unor sentimente mult mai puternice canalizate de admiratie, compasiune si intelegere.

“Pacientul englez” a fost numita “povestea de iubire a secolului”, insa ea pune accentul mai mult pe felul in care razboiul afecteaza pe fiecare personaj in parte. Un lucru foarte dragut il reprezinta rolul important al cartilor, cititul devenind un mod prin care personajele se leaga unul de altul.

Povestea cartii.

Actiunea incepe cu o tanara de 20 de ani, pe nume Hana, ce este infirmiera la Villa San Girolano din Italia, pe timp de razboi. Ea ramane sa ingrijeasca unicul sau pacient, un englez misterios, care avuse un accident de avion in urma caruia suferise arsuri pe tot corpul. “ O fata de douazeci de ani care renunta la intreaga lume pentru a iubi o fantasma.”

Hana ii citea in fiecare seara din cartile pe care le gasea prin vila, dar mai ales din volumul Istoriile lui Herodot ce era plin cu insemnari, foi, experiente personale, sau chiar harti. La ei vine Caravaggio, un prieten de-al tatalui fetei, un hot si spion, care luptase in cel de-al doilea razboi mondial alaturi de englezi.

Alaturi de cei trei vine  Kip, care este un genist indian si a carui misiune consta in dezamorsarea bombelor neexlodate. Pe toti ii uneste literatura si dragostea pentru citit.

Cele patru personaje aflate in vila parasita, descopera impreuna ca lucrul ce-i uneste cel mai tare este reprezentat de suferintele fiecaruia cauzate de crudul razboi. Ei invata adevaratul sens al compasiunii, al intelegerii si al admiratiei.

Dintre toti, cel care da dovada de cea mai trista poveste este insusi pacientul englez, care reprezinta o adevarata enciclopedie, cu o cultura generala foarte bine conturata. „Trebuie sa te aperi de tristete. Tristetea e foarte apropiata de ura. Da-mi voie sa-ti spun. Am invatat bine acest lucru. Daca gusti din veninul altora – gandindu-te ca-i poti lecui impartindu-l cu ei – ai sa-l pastrezi in schimb in adancul fiintei tale. Oamenii aceia din desert au fost mai intelepti decat tine. S-au gandit ca le poate fi folositor. De aceea l-au salvat de la moarte, dar, cand nu le-a mai fost de folos, l-au parasit.”

Motive sa citesti.

  • Pentru ca este o carte foarte frumoasa, cu o poveste de iubire speciala ce trebuie urmarita cu mare atentie si rabdare.

 

  • Pentru ca este o lectura interesanta cu o naratiune oarecum haotica, dar al carui haos din scriere este semnificativ pentru subiectul conturat al cartii, acela de dezastru, de suferinta create de razboi.

Despre autor.

Michael Ondaatje s-a nascut in Sri Lanka pe 12 septembrie 1942. In 1954 s-a mutat impreuna cu familia in Marea Britanie, iar 8 ani mai tarziu s-au stabilit in Canada. Pe langa romane, Michael Ondaatje mai scrie si poezie, primind pentru volumele sale numeroase premii nationale si internationale. Pacientul englez ramane, insa, cea mai cunoscuta opera a sa, datorita in mare masura ecranizarii de succes. Are ceva sanse la castigarea premiului Nobel pentru Literatura. Cam aceleasi pe care le are si Cartarescu.

Pentru acest roman, Ondaatje a primit Booker Prize. În 1996, cartea a fost ecranizata, filmul find un succes recompensat cu zeci de premii si nu mai putin de 9 Oscaruri.

Ce mai poti citi de la acelasi autor?

In pielea unui leu, Obsesia lui Anil si Divisadero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares