Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Meg Wolitzer: Belzhar

2683_c45c05bb

“Cand ajungi la maturitate, nu-ti mai da nimeni stingerea.”(Meg Wolitzer)

Despre carte

Belzhar, publicata de Editura TREI, este o carte despre vindecare si despre puterea de a-ti regasi fericirea. Un volum plin de suspans care te va face sa-l iubesti pana la ultima pagina.

„Belzhar este un roman original, care te marchează.” – Publishers Weekly

“O explorare a minţii umane care te ţine cu sufletul la gură – personajele adolescente ale lui Meg Wolitzer sunt pline de viaţă, cu emoţii reale şi poveşti interesante.” – Kirkus review

Povestea cartii

“O iubire neîmpărtăşită, o suferinţă ascunsă şi o vindecare prin lectura şi explorare interioară.
Jam Gallahue simte primii fiori de iubire pentru Reeve Maxfield, un englez venit să studieze pentru un semestru în America. Din păcate, relaţia lor este curmată brusc, iar Jam nu-şi mai poate reveni şi ajunge la o şcoală cu internat pentru adolescenţi „fragili emoţional şi foarte inteligenţi”.
Aici, profesoara de literatură îi îndeamnă să citească romanul Clopotul de sticlă de Sylvia Plath şi le dăruieşte câte un jurnal, în care să îşi noteze gândurile. Inexplicabil, fiecare deschidere a jurnalului înseamnă intrarea într-o lume suprarealistă, în care traumele care i-au marcat încă nu s-au petrecut şi totul este bine.
Belzhar este numele pe care-l dau acestei lumi.”

Protagonista cartii este Jam Gallhue, o adolescenta care in urma mortii prietenului ei intra intr-o profunda depresie. Ingrijorati parintii ei o trimit la o scoala cu internat numita The Wooden Barn menita sa-i ajute pe copiii cu probleme. Aici ajunge in clasa doamnei Quenell, clasa de Teme Speciale la Engleza, unde ajunge sa-i intanleasca si pe Griffin, Sierra, Casey și Marc. Fiind singurii participant ai cursului de literatura, profesoara le impune sa citeasca romanul Clopotul de sticla de Sylvia Plath. In plus le daruieste fiecaruia cate un jurnal in care trebuiau sa scrie de doua ori pe saptamana povestea lor. Aceste jurnale urmand sa ramana la ea dupa terminarea cursului cu promisiunea ca nu le va citi niciodata.

Jam este un personaj puternic, care acorda o importanta mare trecutului si care este neinteleasa de cei din jur. Dorul de iubitul sau Reeve o afecteaza foarte mult si o face sa traiasca orice moment la modul trecut, strans legata de amintirile fericite cu el. Relatarea la persoana I te ajuta sa intrii mai usor in lumea lui Jam, sa traiesti alaturi de ea, sa simti si sa te regasesti.

Cu fiecare deschidere a jurnalului incredintat de profesoara Quenell, cei 5 se transpun intr-o lume suprarealista pe care o denumesc Belzhar. Aici ei isi redescopera viata dinainte ca problemele lor sa apara. Pot trai fericiti fara sa duca vreo grija. Insa ei realizeaza ca aceste lucruri sunt doar niste iluzii care pot avea efect naucitor. In acea lume lucrurile nu evolueaza ci se repeta la nesfarsit si toate acestea pot face rau in cazul in care unul din ei nu mai vrea sa parareasca acel loc.

Toti incearca din rasputeri sa-si rezolve problemele, insa personajul nostru principal ce va face? Oare va reusi sa-si regaseasca fericirea si motivatia? Poti afla doar citind aceasta carte minunata care te va intampina cu un final neasteptat.

Despre autor

Meg Wolitzer a scris primul său roman,Sleepwalking, o poveste despre trei fete obsedate de poezie şi moarte, pe când era studentă la Brown University.

A predat scriere creativă la Universitatea din Iowa şi la Skidmore College.

De asemenea, a fost artist invitat la Princeton University.

Printre romanele sale se numără The Interestings (numită una dintre cele mai bune cărţi ale anului 2014 de către The New York Times Book Review, The Washington Post şi The Chicago Tribune), The Uncoupling, The Ten-Year Nap, The Position şi The Wife. Povestirile sale au apărut în The Best American Short Stories şi The Pushcart Prize.

De aceeaşi autoare, la editura Trei va apărea traducerea romanului The Interestings.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares