Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
ucigasul din umbra
Proza lunga

Matthew Scott Hansen: Ucigaşul din umbră

ucigasul-din-umbra
„După aceea simți răsuflarea fierbinte, când diavolul acela cumplit își deschide gura largă și-i muscă din chip ca dintr-un măr, de la bărbie până la șaua nasului…”(Matthew Scott Hansen)

  Care este cheia cărții?

 „Un roman terifiant despre teroarea pură a celei mai teribile groaze ale omului-aceea de a fi devorat de viu de o altă creatură”.

O carte plină de susapans care te ține cu sufletul la gură până în ultimul moment. Autorul a ales să descrie eventimentele într-un mod simplu, astfel este destul de ușor de urmărit.

Un volum foarte bun despre Bigfoot/Yeti/Sasquatch, creaturi ce se pot compara cu niște primate de mărimi foarte mari ce pot ajunge până la 3 m înălțime, ce aduc foarte mult cu aspectul omenesc și despre care spune că trăiesc în pădurile Americii de Nord. Astfel vedeta cărții o reprezintă acest monstru, prezentat sub numele de Oh-Mah ( o altă denumire dată de indieni), un monstru însetat de sânge, controlat de o singură dorință aceea de a ucide pe toti „două-picioare” (pe oameni), asa cum îi numește el, pe care îi întânlește. Motivația lui este reprezentă de răzbunare, deoarece în trecut oamenii folosiseră focul și îi omorâse familia.

Ce mi s-a părut curios este că acesta creatura, deși săvârșea acțiuni bazate pe instinctul animalic, el deținea o înalta dezvoltare spirtuală, având anumite capacități de a percepe gândurile oamenilor și de le simții frica.

Care este povestea?

 Acțiunea romanului se desfășoară în Snohomish, în apropierea orașului Seattle, statul Washington, o zonă muntoasă plină de păduri încă neexploatate în întregime de om.

Cartea începe prin a-l prezenta pe Taylor Greenwood, zis și Ty, care este și unul din personajele principale, fost programator software, foarte bogat, a rămas marcat pe viață după o întânlire cu Bigfoot, pe când se afla într-o excursie cu prietenii în Idaho, poveste din cauza căruia presa îi stricase imaginea, prietenii părăsindu-l, dar familia îi rămăsese aproape, deși soția lui ,Ronnie, nu credea nicio iotă din istorisirea bărbatului și o deranja foarte rău subiectul. Apoi apare în scenă detectivul Departamentlui de poliție din Snohomish, Mac Schneider ,cu o minte sclipitoare, sosit nu de mult aici tocmai din Los Angeles, divorţat, dispus să accepte doar fapte concrete, nu zvonuri sau bazaconii, are un partener cam încuiat şi irascibil, iar lor le va fi încredinţat cazul ucigaşului în serie care cutreieră pădurea în căutare de victime. Al treilea erou al cărții este actorul de film, celebrul Ben Campbell Eagleclaw, un amerindian de optzeci de ani, care descoperă că are capacitatea de a comunica prin intermediul minții. Acesta avea în fiecare seara coșmaruri cu Oh-Mah urmărindu-l prin pădure, doar că aceste vise urâte erau atât de reale încât el părăsește platourile de filmare și pleacă în căutarea creaturii ce îi bântuie liniștea. Cel de-al patrulea erou al cărții, dar nu în sensul bun al cuvântului este reprezentat de o reporteriță de la Canalul7, Kriss Walker, o femeie deosebit de frumoasă, dar șireata și cu un caracter aflat în antiteză cu aspectul ei fizic perfect. Visul ei de a ajunge o vedetă internațională o determină să calce în picioare pe toată lumea care îi stă în cale, pentru a obține ceea ce își dorește. Din cauza comportamentului ei dezgustător față de ceilalți oameni, ajunsesem la un moment dat să-l simpatizez mai mult pe Oh-Mah decât pe această reporteriță.

După o serie de mai multe dispariții și crime dubioase, singurul care ajunge pe cel mai corect făgaș al problemei este detectivul Mac, care găsește la unul din locurile unei dispariții o urmă gigantică de picior, al cărui mulaj îl duce la un expert în astfel de creaturi, pentru a-i confirma autenticitatea și pentru a se asigura că nu era un fals. Deși profesorul declară urma de picior ca fiind autentică, el nu este de acord să susțină această ipoteză în fața mass-media pentru a nu-și strica imaginea. Astfel și Mac este obligat să-și țină gura pentru a nu fi dat afară din poliție și acuzat de nebunie.

Destinul face ca cei trei care îl căutau pe Oh-Mah Ty, Ben și Mac să se întânlească și să formeze o echipă pentru a porni pe urmele acelui monstru și pentru a-l omorî, deoarece victimile acestuia se înmulțeau considerabil. De asemenea cei care fuseseră sceptici până atunci în privința creaturii, dau ei înșiși ochii cu ea, și sfârșesc tragic, cum este cazul lui Kriss, care după ce îi ruinase imaginea lui Mac pentru că ea crezuse că detectivul o lua peste picior când adusese vorba de monstru,ulterior este omorâtă brutal de Oh-Mah. Ceea ce m-a impresionat la acest personaj este faptul că până și în momentul critic al morții în care, în subconștientul ei știa că va muri, ea continuă să lupte din răsputeri să supraviețuiască, dând dovadă de foarte mult curaj.

În cele din urmă cei trei și-au întânlit „amicul” mult așteptat, care de altfel i-a luat prin surpindere și i-a facut să se despartă. Ben care era bătrân și corpul nu îl mai ajuta asa mult, alerga cu toate puterile sale să scape cu viață, însă moare extenuat. Mac și Ty trec printr-o gramada de aventuri și reușesc să scape cu viață.

Finalul cărții este reprezentat de imaginea teribilă a casei lui Ty invadată de flăcări și de monstruosul Oh-Mah, care voia sa îi omoare familia. Într-un final Ronnie, soția bărbatului, doboară creatura cu o împușcătură a unei arme cu un calibru foarte mare, reușind să nimerească direct în inimă. Astfel au scăpat teferi, iar imaginea lui Greenwood stricată mai de mult de presă acum fusese curățată.
Autorul vine cu o întrebare retorică adresată cititorilor „ Mai există astfel de creaturi?”

 De ce să citești?

 Pentru că este un roman plăcut, alert, cu personaje vii care te fac să le apreciezi și să le urăști în aceeași măsură. Oh-Mah își intră ușor în rolul de vedetă extraordinară a cărții, un monstru sadic care te înspăimântă până în măduva oaselor.

Pentru că este o poveste horror plină de suspans, care te transfigurează din lumea materială în acea pădure sinistră unde la fiecare colț ești urmărit din umbră de monstrul care îți citește gândurile și se hrănește cu frica ta pe care o provoacă încă dinainte să știi că se află acolo.

Cine este autorul?

 Despre Matthew Scott Hansen nu se pot spune prea multe lucruri, decât că acesta este singurul lui roman de ficţiune, pe lângă alte patru volume de nonficţiune, că este american şi că locuieşte în Carolina de Sud, SUA.

Ce mai pot citi de la același autor?

 Andy Kaufman,Revealed ; Confessions of an Enron Executive: A Whistleblower’s Story; It’s In The Book, Bob.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares