Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Matt Haig: Umanii

img27Apărută la Editura Nemira ,,Umanii” este genul de carte care la prima vedere pare că înfățișează o simplă poveste amuzanta și simpatică de sience-fiction, dar care în realitate ascunde un mesaj profund care te va face să reflectezi asupra vieții tale și asupra modului în care îți rezervi timpul pentru a te bucura cu adevărat de ea.

Facem cunoștință cu Andrew Martin, un profesor universitar de la Cambridge și mare matematician care este pe cale să facă publice niște formule matematice care demonstrează faptul că nu suntem singurele ființe de pe Pământ. Pentru a opri acest lucru, un extraterestru primește misiunea de a intra în corpul profesorului și de a șterge orice informație legată de această descoperire, inclusiv să îi elimine pe toți cunoscuții acestuia. Problema este că acest extraterestru nu cunoaște regulile umane și așa ajunge Andrew să fie găsit noaptea hoinărind pe străzi fără haine. 

Deși această ieșire nebunească este argumentată ca fiind o reacție a volumului mare de stres din ultima perioada, el continuă să fie, pentru cei din jurul său, un cu totul alt om. 

Acest nou Andrew se apropie mult de familie, începe să le acorde soției și copilului său afecțiunea și atenția de care i-a privat în ultima vreme, ba chiar se atașează și de Newton, cățelul familiei. 

El descoperă fiecare lucru mărunt care alcătuiește lumea de pe Pământ, el înțelege că aici oamenii trec prin diferite stări și trăiesc diverse emoții. Aici iubirea, ura, binele și răul alternează. 

Dar ce va decide noul Andrew, își va putea duce misiunea la bun sfârșit sau va risca totul și va râmăne aici unde este fericit? Aceste lucruri le poți afla doar citind această carte savuroasă și amuzantă.

,,Umanii” este genul de carte care printr-o poveste simplă oferă cititorilor o perspectivă asupra modului în care ne trăim viața și îi invită să privească mai atent în jurul lor, să se bucure de acele lucruri mărunte care de multe ori rămân complet ignorate, dar care ar putea fi cheia pentru o viață liniștită și fericită.

„O carte care te face să râzi și să plângi în același timp.“ – Jeanette Winterson

„O explorare minunată a ce înseamnă să iubești și a ce înseamnă să fii om.“ – S.J. Watson

„Un roman minunat de haios, palpitant și inventiv. Asemenea lui Kurt Vonnegut și Audrey Niffenegger, Haig foloseste convențiile din SF ca să exploreze și să satirizeze elegant și convingător concepte precum liber-arbitru, căsatorie, logică, nemurire și milă.“ – The Times

Citate preferate:

  • ,,Sensul iubirii era să te ajute să supraviețuiești. Sensul ei era, de asemenea, să uiți de sens, de înțeles. Să încetezi să mai cauți și să începi să trăiești. Înțelesul era să ții de mănâ pe cineva la care ții și să trăiești înăuntrul prezentului. Trecutul și viitorul erau mituri. Trecutul era doar prezentul care murise, iar viitorul oricum nu va exista niciodată, pentru că, până când vom ajunge noi la el, trecutul se va fi transformat în prezent. Acesta, prezentul, era tot ce era. Mereu mișcătorul, mereu schimbătorul prezent. Și prezentul era capricios. Nu putea fi prins decât dacă dădeai drumul, dacă te detașai. Așa că m-am detașat, am dat drumul. Am dat drumul la tot ce exista în univers. La tot, dar nu și mâinii ei.”
  • ”Ce vreau să spun e că e nevoie de timp pentru a-i înțelege pe umani, deoarece nici ei nu se înțeleg pe ei înșiși. Au purtat haine atât de mult timp! Haine metaforice. Despre asta vorbesc. Acesta este prețul civilizației umane – pentru a o crea, ei au nevoie să își închidă ușile către eurile lor adevărate. Așa că sunt pierduți, așa înțeleg eu. Și de aceea au inventat arta: cărțile, muzica, filmele, piesele de teatru, pictura, sculptura. Le-au inventat ca punți înapoi către ei înșiși, înapoi către cine sunt cu adevărat.”
  • ,,Sărutul este ceea ce umanii fac atunci când cuvintele au ajuns într-un loc unde nu mai pot evada. Este o schimbare de macaz spre un alt limbaj. Sărutul este un act de sfidare, poate chiar de război. <<Nu ne puteți atinge>>, asta este ceea ce transmite un sărut.”
  • ”Știam că pământul este o eventualitate reală dintr-un sistem îndepărtat și neinteresant unde nu s-a prea întâmplat mare lucru și unde opțiunile de a călători ale localnicilor era restricționate într-un mod îngrozitor. Auzisem, totodată că umanii erau o formă de viață cu o inteligență, în cel mai bun caz, mediocră și că erau predispuși spre violență, stinghereală sexuală profundă, poezie proastă și mersul pe jos de colo până colo prin orașe.”
  • ”Viața unui uman era înconjurată din toate părțile de beznă. Cum bătu-m-ar Pământul reușeau să facă față acestei situații?”

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub

Despre autor.

matt-haig-2Matt Haig, scriitor și jurnalist, s-a născut pe 3 iulie 1975 la Sheffield, în Marea Britanie. Este un scriitor prolific, multe dintre cărțile lui fiind bestselleruri sau în curs de ecranizare. Printre cele mai cunoscute sunt: The Last Family in England (2004), Shadow Forest (2007), Runaway Troll (2008); Umanii (2013; trad. rom. Nemira, 2015), Baiatul Echo (2014; trad. rom. 2015) sau Reasons to Stay Alive (2015). Aparută în limba engleză în 2015, Un băiat numit Crăciun a avut un succes imens, fiind tradusă în peste 20 de limbi și va fi ecranizată de Blueprint și Studio Canal. În 2016 a apărut și continuarea, The Girl Who Saved Christmas, iar autorul a anuntat că lucreaza și la un al treilea volum, dar deocamdată a pastrat misterul asupra titlului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares