Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
19142316_1700815703291455_1257209648_n
Autori internationali

Mario Vargas Llosa: Ratacirile fetei nesabuite

19251203_1700815789958113_1441173572_n“Dar eu as fi fost in stare sa rastorn cerul si pamantul ca s-o salvez. De ce sa neg,  o iubeam tot mai mult. Si o s-o iubesc mereu,  chiar daca m-ar insela cu mii de Fukuda, caci ea e cea mai delicata si mai frumoasa femeie din lume[…]”-Mario Vargas Llosa

Aparuta la editura Humanitas Ratacirile fetei nesabuite este considerata una dintre cele mai frumoase povesti de iubire din literatura lumii. La 70 de ani Mario Vargas Llosa a scris primul lui roman de acest fel, bucurandu-se de o mare apreciere din partea cititorilor.

Autorul foloseste un limbaj foarte direct, fara inhibitii si surprinde cu un final tulburator, dar care se potriveste  perfect aceastei povesti scrise cu atata maiestrie.

“In vara anului 1950, Ricardo Somocurcio trece de la pantaloni scurti la pantaloni lungi. Petrecerile se tin lant in cartierul Miraflores din Lima, iar viata este traita îin ritm de mambo. Pana cand Ricardo se indragosteste de Lily. Pentru totdeauna. O pierde si o regaseste, mereu sub un alt nume, in scenarii variate: Lima burgheza, apoi Parisul revolutionar al anilor ’60, Londra hippy din ’70, Japonia moderna. El este „baiatul bun“, care viseaza sa traiasca la Paris si crede ca intalnirile lor tin de destin. Ea este „fata rea“, o aventuriera calculata, care crede ca intalnirile lor tin doar de hazard.

Un roman despre bucuria si caznele unei iubiri clandestine urmarite de-a lungul a patru decenii, pe trei continente. Dar si o cronica a lumii postbelice care, asemenea fetei nesabuite, a avut nevoie de mult timp pentru a-si recapata inocenta si pentru a invata sa iubeasca.”

Citate preferate:

“Si eu imi puneam o dorinta, crezand doar pe jumatate c-o sa se implineasca. Si era mereu aceeasi, fireste:  sa ma accepte odata, sa fim prieteni, sa ne giugiulim, sa ne iubim, sa ne logodim, sa ne casatorim si sa ne stabilim la Paris, unde o sa fim pana la urma bogati si fericiti.”

“Acum c-o sa ramai singurel, poti profita, si in felul acesta no sa-ti mai lipsesc atat de mult. Cel putin recunoaste ca ti-am dat un subiect de roman. Nu-i asa, baiete bun?”

19190985_1700815653291460_1045941998_nDespre autor

MARIO VARGAS LLOSA s-a nascut in 1936 la Arequipa, in Peru, si a copilarit in Bolivia impreuna cu mama si bunicii materni, inchipuindu-si ca tatal lui murise si ca fusese un erou. In realitate, la cinci luni dupa casatorie, acesta isi parasise sotia insarcinata si avea sa-si revada fiul abia zece ani mai tarziu, cand Mario se va intoarce in Peru. Intre 1950 si 1952 urmeaza cursurile unei scoli militare din Lima – experienta descrisa în primul roman, Orasul si cainii. In 1955 se casatoreste cu o matusa, Julia Urquidi, provocand un mare scandal in familie, si divorteaza de ea in 1964, pentru ca, un an mai tarziu, sa se insoare cu verisoara lui, Patricia. Intre timp, lucrase in Franta ca profesor de spaniola si jurnalist. Dupa o tinerete in care se apropiase de comunism, ia distanta fata de Fidel Castro, ba chiar il acuza pe Gabriel García Márquez, odinioara prieten, de servilism. Calatoreste, preda la universitati din America si Europa, devine scriitor celebru prin forta epica, luciditatea si ironia sa. In anul 2010, Academia Suedeza i-a acordat lui Mario Vargas Llosa Premiul Nobel pentru literatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares